Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Microeconomics.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
4.99 Mб
Скачать

2. 4. Пропозиція.

Пропозиція S (Supply) — це обсяг товарів, який виробники можуть і бажають виготовляти і продавати па ринку. Пропозиція певного товару визначає взаємозв'язок між ринковою ціною і кількістю товару, що продається. Між ціною і кількістю товару, що продається, існує пряма залежність, тобто чим вища ціна товару, тим більший обсяг товару, який буде виготовлений і запропонований до продажу, і навпаки. Додатна залежність між ціною і обсягом товару, що пропонується до продажу, називається законом пропозиції.

Крива пропозиції (S) - це крива, що показує, який обсяг товару можуть та бажають виготовити та продати виробники за різними цінами в даний час. Ціна (незалежна змінна) відкладається на осі ординат, а пропозиція (залежна змінна) - на осі абсцис.

P

S

P2

P1

0 Q1 Q 2 Q

Рисунок 11: Графік кривої пропозиції

Крива пропозиції має додатний нахил. Це означає, що чим вища ціна товару, тим більший його обсяг буде запропонований до продажу, і навпаки.

Ринкова пропозиція — це пропозиція, що визначається як загальна сума всіх індивідуальних пропозицій.

Крива ринкової пропозиції (S) складається з сукупності обсягів товару, які виробляються і пропонуються до продажу всіма продавцями товару за відповідною.

Ринкова крива пропозиції (S) складається з кривих індивідуальних пропозицій і може бути накреслена аналогічно кривій ринкового попиту (D).

Функції пропозиції

Функція пропозиції може бути виражена рівнянням:

QS = f (P)

де Qs - обсяг продукції

Р – ціна одиниці товару.

2. 5. Закон пропозиції.

За своєю економічною сутністю пропозиція виявляє себе як прагнення і можливість продати товар за певну ціну.

Пропозиція — сукупність товарів і послуг, яку виробники готові продати на ринку за певну ціну.

Функція пропозиції залежно від ціни може бути задана таб­личним, графічним і аналітичним способами.

Якщо ціна на конкретний товар є внут­рішнім щодо пропозиції фактором, то її зміна обов'язково вплине на величину (обсяг) його пропозиції. Саме в залежності між ціною та обсягом пропозиції товару полягає сутність закону про­позиції.

Закон пропозиції — внутрішній (суттєвий), стійкий, прямо пропорційний причинно-наслідковий зв'язок між ціною і обсягом пропозиції товару, згід­но з яким зростання ціни на товар зумовлює збільшення обсягу його про­позиції, а зменшення ціни зменшує кількість товару, що пропонується на ринку.

Графічно закон пропозиції зображують за допомогою кривої пропозиції S залежно від ціни, що виражає залежність між ціною товару і його кількістю, яку продавці прагнуть і мо­жуть поставити на ринок за певної ціни.

P

S

P1

0 Q1 Q

Рисунок 12: Закон пропозиції

Згідно із законом пропозиції зростання ринкової ціни на товар збільшує обсяги його пропозиції на ринку. Позитивний нахил кривої пропозиції S свідчить про прямо пропорційний зв'язок між ціною товару, запропонованого на ринку, і його кіль­кістю. Під впливом зовнішніх факторів крива пропозиції S зсува­ється вбік.

На величину пропозиції товару впливають і зовнішні фактори (детермінанти):

— ціни на споріднені товари (підвищення ціни, наприклад, на товар В дає підстави виробникам товару А збільшити його пропози­цію на ринку, не змінюючи ціни, оскільки попит на нього зросте як на взаємозамінний товар. Виробники можуть і скоротити обсяги випуску товару А як менш економічно вигідного (ціна на нього не змінилася), переорієнтувавшись на випуск вигіднішого товару В, оскільки ціна його зросла);

— ціни на використовувані ресурси для виробництва товару, тобто вартість виробництва (пропозиція збільшиться у відповідь на зниження цін на ресурси, оскільки це сприятиме зниженню витрат виробництва одиниці продукції);

— зміни в технології (вдосконалення технології означає, що кожну одиницю продукції можна виробляти з меншими витрата­ми ресурсів, а отже, продуктивніше. Внаслідок цього знижуються витрати виробництва і зростає пропозиція товару);

— податки на підприємництво (виробник розглядає їх як до­даткові витрати, а отже, реагує на посилення податкового тиску зменшенням пропозиції товару);

— кількість фірм на ринку, що пропонують один і той самий вид продукції (чим більше виробників одного товару на ринку, тим гостріша конкуренція між ними, відчутніші ризики, що спо­нукає їх обережніше формувати обсяги пропозиції своїх товарів);

— очікування на майбутнє (очікуючи, наприклад, підвищення ринкової ціни товару, виробники можуть заздалегідь розширити виробництво або, навпаки, притримувати частину продукції, ско­ротивши її поточну пропозицію).

Якщо змінюються ціни на ресурси, то об'їм пропозиції змінюватиметься в протилежному напрямі. Так, зростання цін на сировину, енергію, устаткування, підвищення зарплати веде, як правило, до скорочення пропозиції. Навпаки, воно збільшується, якщо ціни на ресурси падають.

Застосування нових технологій дозволяє більш ефективно проводити продукцію, а отже, збільшує її пропозицію при кожній даній ціні.

Ціни на альтернативну продукцію також можуть зробити вплив на зміну пропозиції, спонукаючи виробника перерозподіляти ресурси. Зростання цін на пшеницю може привести до збільшення посівів кукурудзи і зростання пропозиції цього продукту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]