Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Microeconomics.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
4.99 Mб
Скачать

4. 5. Масштаб виробництва та їх зміна. Мінімальний розмір підприємства. Мінімально ефективний розмір підприємства.

Для усвідомлення особливостей процесу виробництва фірми на довгостроковому етапі необхідно проаналізувати залежність приросту обсягу випуску продукції від збільшення використання всіх виробничих факторів.

Фірма змінює масштаб виробництва, коли всі фактори, використовуються, змінюються в однаковій пропорції.

Додатний ефект масштабу виробництва

Додатний ефект масштабу виробництва має місце, коли обсяг випуску продукції фірмою збільшується у пропорції, яка перевищує пропорцію збільшення витрат ресурсів. Наприклад, коли обсяг випуску продукції збільшується більш, ніж у два рази, при подвоєнні виробничих факторів.

Якщо діє додатний ефект масштабу виробництва, то виробляти продукцію вигідніше на одній великій фірмі, ніж на декількох малих. З графіка видно. Що для виготовлення 200 одиниць необхідно мати витрати 50К 50L на кожну фірму, що виготовляє 100 одиниць, але при такому рівні витрат однією фірмою може бути досягнений випуск Q=300.

Додатний ефект масштабу виробництва базується і на тому, що збільшення масштабу виробництва здебільшого не потребує пропорційного збільшення всіх ресурсів.

K P

Рисунок 38: додатний ефект масштабу виробництва

100 Q=300

75 Q=200

50 Q=100

0 50 75 100 L

Незмінний ефект масштабу.

Має місце,коли обсяг випуску продукції збільшується пропорційно витратам ресурсів. Збільшення витрат вдвічі викликає подвоєння випуску продукції.

K P

100 Q=200

50 Q=100

0 50 100 L

Рисунок 39: Незмінний ефект масштабу

Економія, що обумовлена зростанням масштабу виробництва.

Полягає в тому. Що в результаті розподілу праці і економії ресурсів підвищується продуктивність факторів виробництва. Але через деякий час фірма може вичерпати можливості економії за рахунок зростання масштабу виробництва.

У такому випадку економічні умови фірми стають нормою виробництва у суспільстві. Тому збільшення вдвічі витрат на виробництво певного блага шляхом створення ще однієї такої фірми лише збільшить виробництво продукції вдвічі.

Від’ємний ефект масштабу виробництва.

Має місце тоді, коли зростання обсягу продукції відбувається у меншій пропорції, ніж зміна витрат ресурсів.

K P

  1. Q

    Q=200

    =200

200 Q=180

100 Q=100

0 100 200 250 L

Рисунок 40: Незмінний ефект масштабу

Від’ємний ефект масштабу виробництва існує, як правило, при умові, економія. Яка обумовлювалась його зростанням, нівелюється додатковими витратами на управління. Координацією проміжних ланок. Обмін інформацією і т. ін.

Позитивний або негативний ефекти масштабу є найважливішими чинниками, що визначають структуру кожної галузі. Для з'ясування цього питання необхідно скористатися концепцією мінімального ефективного розміру.

Мінімально ефективний розмір – якнайменший об'єм виробництва, при якому фірма може мінімізувати свої довгострокові середні витрати. На малюнку це стає можливим при об'ємі виробництва, рівному Оq1.

Економія Постійна віддача Зростання

від росту від росту витрат від росту

масштабів масштабів масштабів

виробництва виробництва виробництва

Довгостро-

кові АТС

О Q1 Q2

Рисунок 41: Витрати на одиницю продукції

Завдяки протяжності відрізка графіка, відповідного постійній віддачі від зростання масштабів виробництва, можна помітити, що фірма, яка виробляє істотно більшу кількість продукції, так само забезпечує собі мінімальні середні витрати (АТС). В межах відрізка Q1Q2 всі фірми виявляються однаково ефективними. Якщо відрізок постійної віддачі при зростанні масштабу виробництва достатньо великий, порівняно великі і порівняно малі фірми можуть співіснувати в одній і тій же галузі і бути однаково життєздатними.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]