Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Microeconomics.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
4.99 Mб
Скачать

5. 6. Витрати виробництва в довгостроковому періоді.

Довгостроковий (long-run) період – це відрізок часу, на протязі якого всі фактори являються змінними. В цьому періоді фірма має можливість змінити загальні розміри будівель, кількість використаних машин та спорудження, а галузь – число функціонуючих в ній фірм. Довгостроковий період – це період, на протязі якого долаються бар’єри для входу та виходу з галузі.

Рисунок 49: Довгострокові середні витрати

Крива довгострокових середніх загальних витрат (AТC) складається із сегментів кривих короткострокових АТС, що відповідають різним можливим розмірам підприємств, які фірма може побудувати у довгостроковому періоді (рис.1,а). Відтак крива довгострокових АТС реально складається не із сегментів окремих кривих, а з точок дотичних до нескінченої кількості кривих короткострокових (рис.1,б).

Будівництво все більших підприємств спочатку знижуватиме мінімальні середні загальні витрати на одиницю продукції, а далі вони знову зростатимуть. Вигляд кривої довгострокових АТС для конкретної фірми визначається характером ефекту від масштабу у цій галузі.

Рисунок 50 :Довгострокові витрати

Довгострокові граничні витрати (LRMC) показують приріст витрат при збільшенні виробництва продукції на одиницю.Як і у випадку короткострокового періоду, крива довгострокових граничних витрат перетинає криву довгострокових середніх витрат саме у точці мінімуму останньої.

Контрольні питання:

  1. Сформулюйте теорію виробництва.

  2. Що таке прибуток?

  3. Який є взаємозв’язок економічних і бухгалтерських витрат і прибутку?

  4. Які є основні види постійних витрат?

  5. Що означає теорія граничних витрат?

  6. Яка є відміна між постійними і змінними витратами?

  7. Різниця між витратами виробництва укороткостроковому та довгостроковому періоді?

  8. Сформулюйте правило найменших витрат.

  9. Що таке технологічна ефективність?

  10. Що таке економічна ефективність?

Тема: 6. ринок досконалої конкуренції

1.Умови функціонування ринку досконалої конкуренції

2.Попит та пропозиція конкурентної фірми

3. Рівновага на ринку досконалої конкуренції

4.Рівновага конкурентної фірми у короткостроковому періоді

5. Максимізація прибутку фірми

6. 1. Умови функціонування ринку досконалої конкуренції

Найважливішими ознаками, за якими виділяють різні моделі ринку, є: кількість фірм-продавців на ринку; тип продукту, що пропонується для продажу; можливості контролю за цінами з боку продавців; умови вступу в галузь додаткових виробників та виходу з неї; метод конкуренції, який переважає на цьому ринку. Для ринку чистої (досконалої) конкуренції ці умови, ознаки такі:

  1. Дуже багато продавців.

  2. Стандартна продукція.

  3. Відсутність можливостей у окремого продавця впливати на окрему ціну.

  4. Вільний вступ до галузі та вихід з неї.

  5. Відсутність нецінової конкуренції.

Зіставлення перелічених ознак з існуючим конкурентним середовищем у реальній економіці показує, що чиста конкуренція – явище унікальне. Сьогодні майже немає сфер, де можна було б виявити ці ознаки. Досконала конкуренція не потребує спеціального аналізу, тому що:

По-перше, існує кілька сфер(галузевих ринків), де ситуація більше схожа на чисту конкуренцію, ніж на будь-яку іншу модель ринку.

По-друге, для пізнання складніших ринкових ситуацій треба починати аналіз з найпростіших варіантів, до яких належить ринок досконалої конкуренції.

В умовах чистої конкуренції, як уже зазначалося, фірма не може проводити власної цінової політики. Вона може лише пристосовуватися до тих цін, які на даний час склалися на ринку. Отже, можна зробити дуже важливий висновок: скільки продукції для продажу не запропонувала б конкурентна, це ніяк не впливає на ринкову ціну. Інакше кажучи, на відміну від ринкового попиту крива попиту, з якого стикається окремий конкурентний виробник, абсолютно еластична.

P P

d

D

Q Q

(a) (б)

Рисунок 51. Відмінність ринкового попиту та попиту для конкурентної фірми: а – крива попиту для конкурентної фірми; б – крива ринкового попиту.

Така відмінність між ринковим попитом та попитом щодо окремої конкурентної фірми ніби ще раз попереджає дослідника про помилковість досить поширеного твердження: те, що справедливо щодо окремого учасника асоціації, завжди справедливо і щодо всієї асоціації.

Особливості попиту на продукт конкурентної фірми проявляються також через динаміку основних показників, що характеризують її доходи, залежно від обсягів продаж. До таких показників належать:

Валовий (сукупний ) дохід (TR) – це загальна виручка від продажу всього обсягу продукції.

Середній дохід (AR) – це валовий дохід у розрахунку на одиницю проданої продукції:

AR=TR/Q (1)

Граничний дохід (MR) – це приріст валового доходу, який є результатом продажу ще однієї одиниці продукції:

MR=TR/Q (2)

Графічно залежність динаміки перелічених показників від обсягів виробництва подано на рисунку 2.

P

TR

AR=MR=P

Q

Рисунок 52. валовий, середній та граничний доходи конкурентної фірми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]