Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Microeconomics.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
4.99 Mб
Скачать

Альтернативне використання землі, витрати

Ми також припускали до сих пір, що земля має тільки одне призначення. Однак, як відомо, існують альтернативні варіанти використання землі. Акр землі в Айові можна використовувати тілько для вирощування кукурудзи,але і пшениці, вівса, проса, вирощування скота або — в якості участка під дім або завод. Про що говорить цей факт? Він показуе, що, хоча земля і безплатний дар природи і не має, з точки зору суспільства вцілому, витрат виробництва, рентні платежі індивідуальних виробників выступають як витрати. Сукупна пропозиція землі завжди буде в суспільстві вцілому, навіть якщо ніяка рента не виплачується за її використання,але, з точки зору окремих фірм і підприємств, земля має альтернативні варіанти використання. Тому платежі повинні вироблятися конкретними фірмами і підприємствами щоб виключити інше використання землі.виходячи з визначення, такі платежі є витратами. Ми знову зустрічаємося з помилкою перенесення часткового на ціле. З точки зору суспільства немає альтернативи в використанні землі, як тільки самим суспільством. Тому для суспільства рента — это надлишок а не витрати.Але оскільки наявні альтернативні варіанти використання землі, то рентні платежі фермерів, які виробляють кукурудзу, або інших індивідуальних користувачів є витратами; такі платежі необхідні для виведення землі з альтернативного використання.

Контрольні питання:

1. Що таке ринки факторів?

2. Поясніть значення – граничний продукт ресурсу.

3. Що показує крива попиту на фактори виробництва?

4. Яке буває заміщення ресурсів?

5. Що впливає на продуктивність праці?

6. Що впливає на пропозицію праці (досконало конкурентний ринок)?

7. Як впливає графік попиту на робочу силу?

8. На чому базується крива граничної ефективності інвестицій?

9. Охарактеризуйте ринок природних ресурсві?

10. Що таке земельна рента?

Тема: 11. ЕфективнІстЬ ринкової системи

  1. Аналіз ефективності у сфері виробництва

- діаграма Еджворта

  1. Ефективність у сфері споживання

11. 1. Аналіз ефективності у сфері виробництва

Аналіз ефективності у сфері виробництва має два взаємопов'заних аспек­ти: внутрігалузева ефективність – використання і розподіл ресурсів всере­дині галузі та міжcгалузева ефективність - оптимальний розподіл ресурсівміж галузями, трансформація структури виробництва.

Оnтuм:альне розміщення ресурсів у галузі між окремими фі­рмами досягається, коли галузь випускає максимально можливий обсяг про­дукції і неможливо перерозподілити ресурси так, щоб збільшити випуск ізнизити витрати. Це означає, що кожна фірма працює, застосовуючи техно­логічно та економічно ефективний способи виробництва, ресурси в галузі ви­користовуються повністю. Технологічна ефективність дозволяє кожній фірмімаксимізувати обсяг випуску за наявних обмежених ресурсів, а економічнаефективність дозволяє мінімізувати витрати виробництва заданого обсягу випуску.

Обидві ці проблеми кожна фірма галузі може вирішити, керуючись пра­вилом оптимального використання ресурсів. Для конкурентної фірми це правило сформульоване таким чином: фірмадосягає оптимального співвідношення ресурсів, яке максимізує прибуток, ко­ли кожен вхідний ресурс використовується до межі, де гранична доходністьданого ресурсу стане рівною ціні цього ресурсу, тобто: 1)MRPL=PL; MRPK=PK або 2) MRPL/PL=MRPK/PK . Це правило включає в себе і правило мінімізації витрат на заданий обсяг про­дукції. Ми з'ясували, що, перетворивши рівняння (1), можемо отриматиспіввідношення: (3) MPL/PL=MPK/PK : тобто, кожна фірма досягне заданого обсягу виробництва з мінімальними ви­тратами ресурсів за такої їх комбінації, коли гранична продуктивність кожно­го ресурсу буде однаковою на кожну одиницю видатків на цей ресурс (екві­маржинальний принцип). Рівняння (3) можна представити як: MPL/PL=MPK/PK .Ліва час­тина рівняння - гранична норма технологічної заміни ресурсів MRTSLK=MPL/MPK . Оскільки всі фірми галузі купують ресурси наконкурентному ринку ресурсів за єдиною рівноважною ціною, то MRTSLK=PL/PK для кожної з фірм галузі. Таким чином, якщо всі фірмимінімізують свої витрати, гранична норма технологічної заміни стає однако­вою для всіх фірм. Якщо граничні норми технологічної заміни не співпада­ють, це означає, що не всі фірми використовують ресурси виробництва дано­го товару ефективно. У цьому випадку ресурси починають переливатись дотих фірм, які використовують їх ефективніше, ніж інші. ці фірми розширю­ють обсяги виробництва, а фірми, які господарюють нераціонально, скоро­чують їх. Перерозподіл ресурсів у галузі відбувається доти, доки граничнінорми заміни ресурсів не зрівняються для всіх фірм MRTSLK1 = MRTSLK2

За умови рівності MRTSLK у жодної З фірм не буде стимулу купувати додаткові ресурси, щоб покращити їх співвідношення з метою мінімізації ви­трат. Отже, в галузі ресурси розміщені і використовуються ефективно за Парето. Правило оптимального співвідношення ресурсів включає в себе також правило вибору конкурентною фірмою оптимального обсягу виробництва: МС = Р. ЯК ми знаємо, конкурентна фірма, орієнтуючись на ринкові ціни на продукцію галузі, вибирає такий обсяг випуску, за якого граничні витрати стають рівними ціні продукції, лише в цьому випадку вона може максимізу­вати прибуток. Таким чином, оптимізуючи на ринку ресурсів свій попит, фірма досягає оптимального обсягу виробництва на рику готовою продукції. Рівняння МСх = Рх визначає опти­мальний обсяг виробництва товару Х для кожної фірми. Якби фірми мали не однакові граничні витрати, то ті з них, у яких граничні витрати виявилися бменшими за ціну продукції, почали б розширювати виробництво, максимізу­ючи прибуток. А фірми з високими граничними витратами отримували б зби­тки і скорочували б виробництво, аж доки МС х не зрівнялись би З ціною РХ для всіх фірм. Коли всі фірми галузі вироблятимуть продукт Х з одна­ковими граничними витратами, не знайдеться способу перерозподілити зага­льний обсяг його виробництва поміж фірмами так, щоб зменшити витратигалузі в цілому. Крім того, в конкуренти ій галузі у довгостроковому періоді встановлюється рівність Р = МС = тіп АТС. Отже, всі фірми галузі ви­робляють продукцію з мінімальними витратами Описані процеси відбуваються в кожній галузі. Вони забезпечують міжгалузеву ефективність розподілу ресурсів, яка встановлюється, коли всі фірми в усіх галузях досягають ефективності у виробництві, тобто МС Х = РХ ; МСу = РУ . Оскільки всі виробники, незалежно від того, в якій галузі вони здійснюють виробництво, на конкурентному ринку ресур­сів купують ресурси за тими ж рівноважними конкурентними цінами, то гра­ничні норми технологічної заміни повинні бути рівними для всіх фірм всіх галузей. Рівність MRTSLKX= MRTSLKY означає, що в галузі, яка виробляє товар Х , і в галузі, що виробляє товар У, ресурси використовуються у повному обсязі і розподілені ефективно за Паре­то. Перерозподіл ресурсів між галузями, який дозволив би збільшити вироб­ництво одного блага, не зменшуючи обсягів виробництва іншого, неможли­вий, не існує розтрати ресурсів. Ситуацію встановлення оптимального розміщення ресурсів між галузями (міжгалузевої ефективності) ілюструє "скринька Еджворта", присто­сована до сфери виробництва (1). Графічно ефективний розподіл ре­сурсів між галузями забезпечується в точці, де нахили всіх ізоквант збігають­ся і дорівнюють співвідношенню цін ресурсів, яке відображає нахил ізокости. Виробник знаходиться в рівновазі, мінімізуючи витрати і одночасно максимі­зуючи прибуток. На осях діаграми відкладені кількості основних виробничіх ресурсів – праці (L) і капіталу (К), які розподіляються між двома виробничими процесами або двома фірмами, які виробляють два види товарів X i Y.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]