Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Microeconomics.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
4.99 Mб
Скачать

Пропозиція праці на досконало конкурентному ринку.

Досокнало конкурентним ринком праці вважається ринок, де наявна велика кількість працівників, які пропонують свої послуги та роботодавців, які спроможні надати робочі місця.

Пропозиція робочої сили являє собою контингент працездатного населення, що пропонує роботодавцю свою здатність до праці в обмін на фонд життєвих благ. Пропозиція на ринку праці формується під впливом багатьох факторів. Людина робить вибір: продавати чи не продавати свою працю? Вирішуючи, яку кількість праці запропонувати, вона вибирає між двома цінностями: своїм дозвіллям і тими споживчими благами, які зможе придбати на заробітну плату. При цьому враховуються такі умови:

  1. В разі підвищення заробітної плати діє «ефект заміни»: працівникові вигідно відмовитися від годин дозвілля і збільшити свій робочий час, якщо ціна його праці забезпечує йому більше переваг у вигляді корисностей тих речей і послуг, які він зможе придбати.

  2. Збільшуючи свій робочий час, працівник на кожну його додаткову одиницю витрачає більше фізичної та розумової енергії: діє «ефект граничних витрат праці». Це озаначає, що лише за умови збільшення заробітної плати індивід погодиться працювати більше.

  3. Підвищення заробітної плати створює «ефект доходу». Він проявляється в тому, що, задовольнивши свої першочергові потреби, працівник, який одержує високу платню,починає більше цінувати дозвілля. Щоб спонукати працівника збільшувати пропозицію своєї праці на ринку, треба підвищити йому заробітну плату.

Основним матеріальним стимулом підвищення рівня пропозиції праці виступає заробітна плата.

Крім заробітної плати на пропозицію праці впливає:

  • Низький рівень добробуту населення та обтяжлива податкова політика змушує працівників збільшувати пропозицію робочої сили, шукаючи додаткового заробітку для задоволення своїх першочергових потреб

  • Із зміною вікової структура населення змінюється пропозиція на ринку праці: збільшення кількості людей працездатного віку призводить до збільшення кількості пропозиції робочої сили.

  • Із підвищенням освітнього та культурного рівня населення збільшується пропозиція кваліфіковоної праці.

  • Професійні спілки впливають на підвищення заробітної плати, стимулюючи збільшення пропозиції праці.

  • Приріст величини трудових ресурсів;

  • Співвідношення зайнятого і незайнятого населення;

  • Особливості пенсійного законодавства;

  • Культура і релігія і ін.

Рішення про пропозицію своєї робочої сили приймають самі працівники. Важливу роль в цьому грають: схильність до професії; престиж праці і фірми-роботодавця; можливість реалізувати творчі здібності; культурні або релігійні інтереси і т.п.

Пропозиція робочої сили на ринку праці з недосконалою конкуренцією.

У дійсності ринок праці далекий від ідеальної моделі досконалої конкуренції.

Недосконала конкуренція виникає за наявності невеликої працівників чи роботодавців, які можуть помітно вплинути на ринкову ціну робочої сили.

Обстеження, проведені в масштабах країни, виявили існування значної іммобізації праці протягом як короткочас-ного, так і тривалого періоду. Через незнання, інертність, приналежність до певного місця або певної спеціальності оволодіння новими високооплачуваними професіями може виявитися не під силу робітникам. Тому зберігаються відмінності у розмірах заробітної плати.

Обмежена рухливість заробітної плати свідчить про те, що конкуренція на ринку праці не є досконалою. Обмеженість руху заробітної плати зумовлена певними обмеженнями:

  • Географічні – робітники суто географічно прив’язані до своїх місць проживання

  • Інституціональні – встановлюються певними установами (наприклад, профспілками)

  • Соціологічні – різні верстви населення отримують різну заробітну плату за однакову роботу.

Політика, що проводиться фірмами в галузі заробітної пла­ти є додатковим свідченням недосконалості конкуренції на ринку праці. Окрема фірма будь-якого розміру повинна здійснювати певну політику заробітної плати. Коли на ринку праці панують умови досконалої конкуренції, фірмі не треба встановлювати свої ставки заробітної плати.

Конкуренція не має на 100% характеру досконалої, але це не означає, що роль її повинна дорівнювати нулю. І дійсність є сполученням конкуренції та певних елементів монопольної могутності, які впливають на розміри сплачуваної заробітної плати.

Тому пропозиція робочої сили впливає на рівень заробітної плати, яку встановлює роботодавець за реальних умов недосконалої конкуренції. Якими б не були розміри підприемства, у будь-якому випадку роботодавець визначає суму заробітної плати за кожен вид робіт, а потім вирішує, скільки чоловік з тих, хто згоден працювати за таку плату, буде прийнято. Встановивши кількість цих робітників, працедаваць може з часом змінити ставку заробітної плати на своєму підприємстві.

Навіть ї випадках відсутності профспілкових організацій дослідники вважають ринок праці найнедосконалішим ринком. Робітники, як правило, не мають інформації про наявність вакантних місць роботи у межах свого міста, а також в інших місцях. Якби хоч невелика частина робітників стежила за можливостями перейти на більш високооплачувану роботу, цього би вистачило для зникнення відмінностей у розмірах заробітної плати. Проте дослідження показують, що навіть у межах одного району вони існують, і цей факт неможливо пояснити, виходячи з припущення про існування на ринку праці досконалої конкуренції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]