Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otvety_na_voprosy_k_ekzamenu_po_teoreticheskim.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
2.31 Mб
Скачать

6. Принципи організації та діяльності прокуратури України.

Організація та діяльність органів прокуратури України базується на певних принципах. Основні принципи організації та діяльності прокуратури закріплені у ст. 122 Конституції України та ст.6 Закону “Про прокуратуру”. Це принципи єдності прокурорської системи, її централізації з підпорядкуванням нижчестоящих прокурорів вищестоящим, незалежності, гласності, позапартійності, законності тощо.

Принцип єдності означає, що всі територіальні та спеціалізовані прокуратури , які діють в Україні, складають єдину систему. Кожен прокурор діє на відповідній території або у сфері правових відносин від імені України в цілому, а також наділений в межах своєї компетенції єдиними повноваженнями та правовими засобами їх реалізації. Дія цього принципу проявляється також в тому, що вищестоящий прокурор може доручити нижчестоящому виконання своїх обов’язків, прийняти на себе виконання обов’язків нижчестоящого прокурора, змінити або скасувати будь-яке його рішення.

Централізація системи органів прокуратури проявляється в тому, що нижчестоящі прокурори підпорядковуються вищестоящим прокурорам та Генеральному прокурору України. Він призначає за погодженням з Верховною Радою Автономної Республіки Крим прокурора Автономної Республіки Крим. Прокурори областей, міст та районів, прокурори спеціалізованих прокуратур призначаються на посаду тільки Генеральним прокурором України. Йому підпорядковані та підзвітні всі прокурори. Накази, вказівки, розпорядження, положення та інструкції, які видає Генеральний прокурор України є обов’язковими для всіх органів прокуратури.

Принцип незалежності органів прокуратури полягає у тому, що всі функціональні рішення та дії (щодо здійснення нагляду, розслідування справ тощо) кожен прокурор та слідчий здійснюють тільки на основі закону, власного переконання та матеріалів перевірок (розслідувань), які здійснюються відповідно до вимог повноти, всебічності та об’єктивності їх проведення. Прокурори не можуть входити до складу комісій, комітетів та інших колегіальних органів, утворюваних радами або їх виконавчими органами.

Принцип гласності означає відкритість діяльності органів прокуратури, доступність інформації про її діяльність для громадян та засобів масової інформації. В свою чергу, забезпечення принципу гласності підвищує рівень інформованості населення про стан законності та діяльність прокуратури з цих питань. Одним із проявів цього принципу є щорічне інформування Генеральним прокурором України Верховної Ради України про стан законності в країні.

Принцип позапартійності сформульований у ч. 2 ст.6 Закону “Про прокуратуру” – працівники прокуратури не можуть належати до будь-яких політичних партій чи рухів. Це означає, що прокурорські працівники не можуть бути членами громадських об’єднань, які переслідують політичні цілі, та брати участь в їх діяльності. Створення та діяльність громадських об’єднань, які переслідують політичні цілі, їх організацій в органах прокуратури не припустима.

Принцип законності є важливішою загальноправовою основою діяльності усіх суб’єктів правозастосування. Для прокуратури цей принцип виступає як першооснова її діяльності, оскільки головна мета прокуратури – забезпечити верховенство закону та зміцнення законності.

Органи прокуратури України:

1) становлять єдину централізовану систему, яку очолює Генеральний прокурор України, з підпорядкуванням нижчестоящих прокурорів вищестоящим;

2) здійснюють свої повноваження на підставі додержання Конституції України та чинних на території республіки законів, незалежно від будь-яких органів державної влади, посадових осіб, а також рішень громадських об’єднань чи їх органів;

3) захищають у межах своєї компетенції права і свободи громадян на засадах їх рівності перед законом, незалежно від національного чи соціального походження, мови, освіти, ставлення до релігії, політичних переконань, службового чи майнового стану та інших ознак;

4) вживають заходів до усунення порушень закону, від кого б вони не виходили, поновлення порушених прав і притягнення у встановленому законом порядку до відповідальності осіб, які допустили ці порушення;

5) діють гласно, інформують державні органи влади, громадськість про стан законності та заходи щодо її зміцнення.

Працівники прокуратури не можуть належати до будь-яких політичних партій чи рухів.

Принцип єдності зумовлений тим, що прокуратура становить систему. Цей принцип означає, що всі територіальні і спеціалізовані органи прокуратури складають єдину систему, яку очолює єдиний керівник — Генеральний прокурор України; всіх їх об'єднує також єдність цілей і загальних завдань прокурорського нагляду; кожний прокурор з єдиної системи органів прокуратури є представником прокуратури України в цілому, від імені якої він і діє; всі процесуальні акти діяльності прокурора — протест, подання, постанова, заява тощо — є єдиними формами, засобами для всіх органів гфокуратури і такими, що виходять від прокуратури в цілому як самостійного державного органу і є однаково обов'язкові на всій території республіки; всі прокурори, за загальним правилом, наділені однаковими повноваженнями з виявлення, реагування і попередження порушень законності; всі прокурори у своїй діяльності керуються єдиним Законом України «Про прокуратуру».

Принцип централізації зумовлений особливостями виконання функцій, покладених на єдину систему органів прокуратури на території всієї держави. Централізація проявляється в підпорядкованості прокурорів нижчого рівня вищестоящим, а всі прокурори всіх рівнів— Генеральному прокуророві України.

У Законі України «Про прокуратуру» (ст. 2) сказано лише про те, що Генеральний прокурор України не менш як один раз на рік інформує Верховну Раду України про стан законності.

Принцип централізації дає також змогу вирішувати кадрові питання в централізованому порядку.

Принцип єдиноначальності. у діяльності органів прокуратури. Він обумовлений тим, що прокурорам доводиться брати на себе оперативні, рішучі й невідкладні дії та рішення, зокрема це може бути пов'язано з порушенням законності, прав, свобод і законних інтересів громадян. А для цього потрібні вольові, відповідальні рішення конкретних прокурорів, колегіальне обговорення яких може бути недопустимим.

Принцип незалежності. Гарантіям цієї незалежності в Законі України «Про прокуратуру» присвячується стаття сьома. А в ст. 6 цього Закону сказано, що органи прокуратури здійснюють свої повноваження незалежно від будь-яких органів державної влади, посадових осіб, а також рішень громадських об'єднань чи їх органів.

Вплив у будь-якій формі на працівника прокуратури з метою перешкодити виконанню ним службових обов'язків або добитися прийняття неправомірного рішення тягне заі собою відповідальність, передбачену законом.

Принцип гласності. Закріплений у п.5 ст. 6 Закону „Про прокуратуру”. Згідно з цим принципом органи прокуратури діють гласно, інформують державні органи влади, громадськість про стан законності та заходи щодо їх зміцнення. Гласність в роботі прокуратури дає можливість впливати на формування суспільної думки щодо правопорушень і правопорушників, а також на правосвідомість інших людей, підвищуючи їх правову культуру.

Принцип гласності не є абсолютним, оскільки, як це передбачено ч.4 ст. 7 Закону, має певні обмеження. Вони пов’язані з потребою дотримання конституційного права громадян на особисту і сімейну таємницю (ст. ст. 29, 30, 32 Конституції), а також вимог законів, що охороняють військову, комерційну, лікарську, слідчу таємницю та таємницю сповіді тощо.

Принцип законності. – норми щодо законодавчого закріплення цієї засади містяться в Конституції України (ст. 6 ч.2) і в Законі „Про прокуратуру” (ст. 3 ч.1, ст. 4, 5 п.2, ст. 6 та ін.). Зокрема, в Конституції закріплено положення. Згідно з яким органи влади здійснюють свої повноваження у встановлених Конституцією межах і у відповідності до законів України.

Цей принцип є комплексним, загально правовим і стосовно прокуратури засвідчує той факт, що її діяльність має підзаконний характер і визначається законом.

Принцип демократизму. Означає захист прокуратурою прав і свобод громадян на засадах їх рівності перед законом.

Окрім принципів організації і діяльності прокуратури загального значення, що передбачені в законі, в прокуратурі існують і внутрішньоорганізаційні принципи, вироблені практикою роботи органів прокуратури.

Відповідно до цих принципів, як правило, здійснюється розподіл обов'язків як серед структурних підрозділів, так і безпосередньо серед працівників прокуратури.

Територіальний (зональний) принцип означає такий елемент організації роботи, коли її обсяг розподіляється за територіальними ознаками, згідно з адміністративно-територіальним поділом. Це метуть бути, наприклад, прокуратури районів, кількох районів, прокуратури міст. Зональний принцип роботи характерний і для вищестоящих прокуратур. З цією метою зональний прокурор має право проводити перевірки, знайомитися з відповідними матеріалами, відомостями (планами роботи, їх виконанням, узагальненням, статистикою тощо), давати відповідні вказівки, надавати практичну допомогу, поширювати позитивний досвід, браги участь у підвищенні кваліфікації підлеглих працівників прокуратури.

Предметний(функціональний) принцип – це може бути підтримання державного обвинувачення в суді, участь прокурорів в судових засіданнях тощо.

Зонально-предметний принцип – відповідно д цього принципу, за зональним прокурором закріплюються і певні напрями прокурорської діяльності, її предмет.

У зв’язку з цим не буде зайвим згадати про принципи організації та діяльності органів прокуратури, чітка уява про які дає реальну і об’єктивно обґрунтовану можливість зрозуміти суть діяльності органів прокуратури щодо виконання ними своїх функцій і завдань в умовах розбудови правової держави в Україні.

Висхідний принцип побудови і діяльності прокуратури становить принцип законності, який є «мірилом мірил» усіх інших принципів. Таке значення принципу законності в прокурорському нагляді визначається роллю закону у правовій державі. Принцип демократизму означає захист прокуратурою прав і свобод громадян на засадах їх рівності перед законом. Принцип єдності прокурорської системи і прокурорського нагляду полягає в тому, що кожна ланка прокурорської системи, кожен прокурор діють у межах своєї компетенції, є представниками єдиної системи прокурорських органів, зберігаючи передбачену законом самостійність у прийнятті рішень. З ним тісно пов’язаний принцип централізації прокурорського нагляду. Із єдності та централізації прокуратури походить принцип єдиноначальності, що відтворює одну з особливостей, одну з головних вимог організації і діяльності органів прокуратури, функціонування прокурорської системи. Значну роль у належному виконанні прокурорами своїх службових обов’язків відіграє принцип незалежності, суть якого полягає в тому, що кожен прокурор у своїй наглядовій діяльності вільний від будь-якого стороннього впливу і під час виконання покладених на нього функцій керується тільки законом і вказівками Генерального прокурора України. У цьому полягає зовнішній прояв прокурорської незалежності. Внутрішній аспект незалежності прокуратури пов’язаний з існуванням централізації в системі органів прокуратури, і передбачає незалежність оперативних працівників прокуратури, які мають самостійно приймати рішення за своїм внутрішнім переконанням, шляхом аналізу, вільної оцінки фактичних даних на підставі вимог закону. Самостійність у прийнятті рішень характеризується можливістю прокурора в межах своєї компетенції розпоряджатися своїми повноваженнями. Із принципом незалежності тісно пов’язаний принцип деполітизації, тобто політичної незалежності прокурорської системи. Для підвищення дієвості прокурорського нагляду і перш за все для запобігання правопорушенням особливо важливе значення має гласність [16, с.72-76].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]