Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otvety_na_voprosy_k_ekzamenu_po_teoreticheskim.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
2.31 Mб
Скачать

18. Об’єкт, предмет та межі нагляду за додержанням і застосуванням законів.

Сутність та завдання нагляду за додержанням і застосуванням законів

Прокурорський нагляд за додержанням і застосуванням законів - це вид діяльності спеціально уповноважених органів державної влади, що здійснюється від імені держави з використанням установлених законом повноважень і правових засобів для перевірки додержання Конституції України та законів, ужиття заходів до усунення порушень закону, притягнення у встановленому законом порядку до відповідальності осіб, які допустили ці порушення. Цю функцію конкретизовано в ст. 1 Закону України "Про прокуратуру", згідно з якою Генеральний прокурор України та підпорядковані йому прокурори здійснюють нагляд за додержанням і правильним застосуванням законів Кабінетом Міністрів України, міністерствами й іншими центральними органами виконавчої влади, органами державного та господарського управління й контролю, Радою міністрів Автономної Республіки Крим, місцевими радами, їх виконавчими органами, військовими частинами, політичними партіями, громадськими організаціями незалежно від форм власності, підпорядкованості та належності, посадовими особами та громадянами.

Завдання прокурорського нагляду сформульовано в ст. 4 Закону "Про прокуратуру" і визначено як діяльність органів прокуратури, що спрямована на утвердження верховенства закону, зміцнення правопорядку та має своїм завданням захист від неправомірних посягань: 1) закріплених Конституцією України незалежності республіки, суспільного та державного ладу, політичної та економічної системи, прав національних груп і територіальних утворень; 2) гарантованих Конституцією, іншими законами України та міжнародними правовими актами соціально-економічних, політичних, особистих прав і свобод людини та громадянина; 3) основ демократичного устрою державної влади, правового статусу місцевих рад, органів самоорганізації населення.

Завдання нагляду за додержанням і застосуванням законів конкретизуються в наказі Генерального прокурора України № 6 гн від 15 квітня 2004 р. "Про організацію наглядової діяльності органів прокуратури щодо захисту прав і свобод громадян та інтересів держави". У наглядовій діяльності за додержанням і застосуванням законів основними завданнями є захист гарантованих Конституцією України прав і свобод громадян, а також захист інтересів держави.

Поряд із захистом прав і свобод громадян необхідно приділяти увагу наглядовій діяльності за додержанням законності в окремих галузях економіки, промисловості, агропромисловому комплексі, фінансовій системі. При цьому зосереджувати наглядову діяльність на забезпеченні додержання вимог законів стосовно:

- запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом;

- викриття корупційних діянь та інших правопорушень, пов'язаних з корупцією;

- охорони власності, земельних ресурсів і природного середовища;

- здійснення приватизації державного та комунального майна;

- банківської, митної та зовнішньоекономічної діяльності;

- бюджетної діяльності, оподаткування й енергозбереження (п. 2.3 Наказу).

Особливу увагу необхідно звертати на додержання конституційних прав і свобод громадян.

7.2. Предмет і межі нагляду за додержанням і застосуванням законів

Згідно з ч. 1 ст. 19 Закону України "Про прокуратуру" предметом нагляду за додержанням і застосуванням законів є:

1. Відповідність актів, які видаються всіма органами, підприємствами, установами, організаціями й посадовими особами, вимогам Конституції України та чинним законам.

До числа правових актів відносяться накази, інструкції, постанови, розпорядження, правила, статути, положення тощо, які видаються як посадовими особами, так і органами.

Законність нормативних актів, які не відповідають вимогам закону, порушують права фізичних і юридичних осіб, прокурор повинен перевіряти в першочерговому порядку, виходячи з їх відповідності Конституції України та законам.

2. Додержання законів про недоторканність особи, соціально-економічні, політичні, особисті права і свободи громадян, захист їх честі та гідності, якщо законом не передбаченого іншого порядку захисту цих прав.

Конституція України гарантує кожному недоторканність особи, ніхто не може бути заарештований або триматися під вартою інакше, як за мотивованим рішенням суду і тільки з підстав і в порядку, установлених законом. Прокурорський нагляд за додержанням законів є однією з гарантій забезпечення недоторканності особи та захисту конституційних прав громадян.

3. Додержання законів, що стосуються економічних, міжнаціональних відносин, охорони навколишнього середовища, митниці та зовнішньоекономічної діяльності.

Прокуратура повинна забезпечити нагляд за до-ржанням законів у сфері економічних відносин, законів, спрямованих на реалізацію економічної реформи та ринкових відносин.

Відповідно до ст. 24 Конституції України громадяни України різних національностей мають рівні права, органи прокуратури повинні вживати заходів до виключення їх дискримінації за національною ознакою та виникнення конфліктів на цій основі.

Крім цього, органи прокуратури зобов'язані забезпечити нагляд за додержанням законів про охорону навколишнього середовища, а також: за додержанням законодавства про зовнішньоекономічну та митну діяльність.

Здійснюючи нагляд, органи прокуратури вживають заходів до захисту державних інтересів.

Межі нагляду за додержанням і застосуванням законів визначаються:

1. Колом актів, за додержанням яких здійснюється нагляд - Конституція України, у тому числі й міжнародні правові акти, які ратифіковані Верховною Радою України.

2. Органами, які піднаглядові прокуратурі, за винятком Верховної Ради України, Президента України, Конституційного Суду України.

3. Компетенцією прокурора з розгляду заяв і карг громадян. Прокурор на підставі ч. 1 ст. 12 Закону "Про прокуратуру", розглядає всі заяви і скарги про порушення прав громадян і юридичних осіб, за винятком тих, розгляд яких віднесено до компетенції суду.

4. Неприпустимістю підміни прокуратурою органів відомчого управління та контролю; втручання в господарську діяльність, якщо така діяльність не суперечить чинному законодавству (ч. 2 ст. 19 Закону "Про прокуратуру").

Прокурорський нагляд повинен своєчасно і в повному обсязі виявляти порушення законів на піднаглядових об'єктах, не підміняти органи відомчого контролю.

НА К А З № 3 гн від 19 вересня 2005 року «Про організацію прокурорського нагляду за додержанням і застосуванням законів щодо захисту прав і свобод громадян, державних та публічних інтересів»

 

З метою підвищення ефективності наглядової діяльності за додержанням і застосуванням законів відповідно до Конституції України та Закону України "Про прокуратуру", керуючись ст. 15 Закону України "Про прокуратуру",

Н А К А З У Ю :

1. Заступникам Генерального прокурора України, Головному управлінню нагляду за додержанням законів щодо прав і свобод та захисту інтересів держави, Головному управлінню нагляду за додержанням законів у Збройних Силах України та інших військових формуваннях, Другому відділу Генеральної прокуратури України, прокурорам Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя, військовим прокурорам регіонів і Військово-Морських Сил України, міським, районним, міжрайонним і прирівняним до них прокурорам вважати основним завданням наглядової діяльності захист гарантованих Конституцією та законами України прав і свобод людини і громадянина, державних та публічних інтересів.

 2. З цією метою забезпечити нагляд за додержанням законів, передусім у діяльності органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, контролюючих та правоохоронних органів.

3. Встановити, що основними напрямами наглядової діяльності щодо захисту прав і свобод людини і громадянина є:

- оплата та охорона праці;

- охорона здоров¢я;

- соціальне та пенсійне забезпечення;

- права і свободи осіб, які потребують державної підтримки та допомоги.

3.1. Військовим прокурорам забезпечити нагляд за додержанням законів про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей, загальний військовий обов’язок і порядок проходження військової служби.

 4. Зосередити зусилля на додержанні законів, спрямованих на захист економічних інтересів держави від неправомірних посягань, зокрема щодо:

- бюджетної сфери;

- збереження державного та комунального майна, законності його приватизації й відчуження;

- інвестиційної та зовнішньоекономічної діяльності;

- банкрутства суб’єктів господарювання;

- запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом;

- банківської діяльності;

- реформування агропромислового комплексу;

- земельних ресурсів та природного середовища;

- енергозбереження.

 4.1. Військовим прокурорам вважати першочерговим нагляд за додержанням законів щодо збереження військового майна (зокрема при реалізації військових містечок), зброї, боєприпасів, вибухових речовин та їх утилізації, цільового використання бюджетних коштів.

 

4.2. Другим відділам (старшим помічникам прокурорів з питань нагляду за додержанням законів у сфері оборонної промисловості) здійснювати ефективний нагляд за додержанням законодавства про:

- національну безпеку;

- державне оборонне замовлення;

- збереження мобілізаційного резерву;

- державну таємницю.

 

5. Забезпечити нагляд за додержанням законів про адміністративні правопорушення органами та посадовими особами, які уповноважені на виконання функцій щодо притягнення громадян до відповідальності в межах та на підставах, встановлених Кодексом України про адміністративні правопорушення. Своєчасно опротестовувати незаконні постанови про накладення адміністративних стягнень.

 5.1. В органах внутрішніх справ, спецприймальниках, приймальниках-розподільниках та ізоляторах тимчасового тримання щомісячно перевіряти законність затримання, доставлення та відбування адміністративного арешту, а також додержання законів щодо порядку та умов утримання правопорушників.

 6. Організовувати та здійснювати наглядову діяльність з урахуванням стану законності, поширеності правопорушень та соціально-економічних проблем регіону.

Перевірки проводити за заявами та іншими повідомленнями, в тому числі у засобах масової інформації, про порушення законів, матеріалами контролюючих або правоохоронних органів, а також з власної ініціативи за наявності даних про порушення закону, зокрема за результатами вивчення статистичних та оперативних даних, аналітичних досліджень, кримінальних, цивільних, господарських, адміністративних справ.

 7. При здійсненні перевірок у міністерствах і відомствах, органах виконавчої влади та місцевого самоврядування, на державних підприємствах, в установах, організаціях, їх структурних підрозділах особливу увагу звертати на додержання законів у сфері боротьби з корупцією.

Забезпечити законність при складанні органами прокуратури протоколів про вчинення корупційних діянь та участь прокурора у їх розгляді судами.

 8. Виключити з практики роботи випадки підміни діяльності контролюючих органів. Перевіряти законність і повноту вжитих ними заходів щодо усунення порушень закону, притягнення винних осіб до відповідальності, у тому числі за несвоєчасну передачу до правоохоронних органів матеріалів, що містять ознаки злочину. З цією метою, у разі необхідності, перевірки проводити безпосередньо на підконтрольних ним об'єктах. 

9. Щоквартально проводити взаємозвірки з контролюючими органами за направленими ними матеріалами, які містять ознаки злочину. Забезпечити своєчасний розгляд зазначених матеріалів, повідомляти контролюючі органи про прийняті рішення.

 10. Невідкладно інформувати прокурорів вищого рівня про порушення законів, які можуть бути усунені лише за їх безпосереднього втручання, а також про найактуальніші питання та проблеми загальнодержавного чи регіонального значення.

Вносити документи реагування до вищих державних та інших органів, на які не поширюються повноваження, через прокурорів вищого рівня. Брати участь у їх розгляді колегіальними органами.

Доручення інших територіальних та спеціалізованих прокурорів щодо здійснення перевірочних дій, витребування пояснень, документів тощо виконувати упродовж 15 днів.

11. Виключити випадки неякісної підготовки документів прокурорського реагування, їх внесення без проведення перевірок, на підставі лише статистичних даних і матеріалів, одержаних від органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

 12. Копії документів прокурорського реагування, у тому числі постанов про порушення кримінальних справ, одночасно з їх внесенням (винесенням) надсилати до прокуратур вищого рівня.

Галузевим управлінням і відділам вивчати документи прокурорського реагування та в разі необхідності узагальнювати для забезпечення єдиної правозастосовчої практики.

13. Головному управлінню нагляду за додержанням законів щодо прав і свобод та захисту інтересів держави, Головному управлінню нагляду за додержанням законів у Збройних Силах України та інших військових формуваннях, Другому відділу Генеральної прокуратури України, галузевим підрозділам прокуратур обласного рівня:

- проекти постанов про порушення кримінальних справ, підготовлені за результатами перевірок, погоджувати з підрозділами нагляду за розслідуванням кримінальних справ слідчими органів прокуратури Генеральної прокуратури України та прокуратур обласного рівня;

- матеріали справи передавати зазначеним підрозділам для організації досудового слідства;

- володіти достовірною інформацією про хід розслідування та розгляд справи у суді до прийняття остаточного рішення. З цією метою по кожній кримінальній справі накопичувати у наглядових провадженнях інформацію про процесуальні рішення.

13.1. При виявленні підстав для захисту прав громадянина або інтересів держави в суді матеріали перевірок передавати відповідним підрозділам представництва для підготовки та пред’явлення позову.

14. Наглядову діяльність підпорядкованих прокуратур щодо захисту прав і свобод громадян, державних та публічних інтересів оцінювати, виходячи з об’єктивних статистичних даних, своєчасності та повноти реагування на порушення закону, фактичного поновлення порушених прав і свобод громадян та інтересів держави, реального відшкодування збитків, притягнення винних осіб до відповідальності.

15. Систематично інформувати громадськість та органи державної влади через засоби масової інформації про вжиті заходи прокурорського реагування за фактами порушень прав і свобод людини і громадянина та результати наглядової діяльності.

Контроль за виконанням наказу покласти на заступників Генерального прокурора України відповідно до розподілу обов’язків, прокурорів Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя, військових прокурорів регіонів та Військово-Морських Сил України.

 Наказ надіслати прокурорам Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя, військовим прокурорам регіонів та Військово-Морських Сил України, міським, районним, міжрайонним, районним у містах та прирівняним до них прокурорам, довести його до відома всіх прокурорсько-слідчих працівників.

 Наказ Генерального прокурора України від 15.04.2004 № 6гн “Про організацію наглядової діяльності органів прокуратури щодо захисту прав і свобод громадян та інтересів держави” та від 22.04.2004 №6/2 “Про організацію нагляду за додержанням і застосуванням законів у Збройних Силах України, інших військових формуваннях і на підприємствах оборонної промисловості” вважати такими, що втратили чинність.

 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]