Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otvety_na_voprosy_k_ekzamenu_po_teoreticheskim.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
2.31 Mб
Скачать

Затверджено

наказом Генерального

прокурора України

від "26" грудня 2005 р. № 8гн

Інструкція

про організаційно-протокольне забезпечення заходів міжнародного співробітництва, які здійснюються органами прокуратури України

(Зі змінами, внесеними Наказом Генерального

прокурора України № 8гн-1 від 23.05.2007р.)

1. Загальні положення

1.1. Ця інструкція визначає порядок:

  • організації в органах прокуратури зустрічей, переговорів, консультацій та інших протокольних заходів з представниками іноземних держав і міжнародних організацій, а також їх візитів в Україну;

  • виїздів працівників органів прокуратури у закордонні службові відрядження та організації зарубіжних візитів керівництва Генеральної прокуратури України;

  • листування з органами прокуратури, юстиції та іншими державними установами іноземних країн, а також міжнародними організаціями та їх представництвами в Україні.

2. Порядок організації в органах прокуратури України зустрічей з представниками іноземних держав та міжнародних організацій

2.1. Офіційні контакти працівників органів прокуратури з представниками іноземних держав і міжнародних організацій здійснюються виключно у порядку та обсягах, передбачених чинним законодавством України, міжнародними договорами нашої держави та міжвідомчими угодами Генеральної прокуратури України.

2.2. Зустрічі з представниками іноземних держав і міжнародних організацій в органах прокуратури України за своєю метою та тематичною спрямованістю поділяються на:

а) візити знайомства (візити ввічливості);

б) робочі зустрічі;

в) консультації, переговори та бесіди;

г) протокольні заходи.

2.3. Візити знайомства (візити ввічливості) здійснюються, як правило, керівниками представництв іноземних держав і міжнародних організацій в Україні та мають на меті знайомство і налагодження ділових контактів з Генеральним прокурором України, іншими керівниками органів прокуратури.

2.4. Робочі зустрічі передбачають обговорення стану та перспектив співробітництва, підписання за їх наслідками підсумкових дво- або багатосторонніх документів, а також участь у заходах міжнародного співробітництва (конференції, семінари, форуми, симпозіуми тощо).

2.5. Консультації, переговори та бесіди, як правило, мають конкретну цільову спрямованість, зокрема – обговорення проектів відомчих угод прокуратури, стану співпраці у конкретних кримінальних справах, визначення більш ефективних та прийнятних форм застосування окремих норм міжнародних договорів, центральним органом з виконання яких є Генеральна прокуратура України, тощо.

2.6. Протокольні заходи – прийоми з нагоди візитів іноземних делегацій, свят та ювілейних дат, офіційні обіди (вечері), зустріч та проводи іноземного гостя (делегації) при прибутті та від'їзді з України.

2.7. Звернення щодо організації в органах прокуратури зустрічей з представниками іноземних держав або міжнародних організацій (іноземними делегаціями) разом з необхідними пропозиціями щодо їх реалізації доповідаються керівнику прокуратури відповідного рівня міжнародно-правовим управлінням або старшим помічником прокурора області з міжнародно-правових доручень.

Такі звернення підлягають реєстрації в установленому для службової кореспонденції порядку.

(Текст пункту викладено у новій редакції відповідно до Наказу від 23.05.07 № 8гн-1)

2.8. Організація в органах прокуратури зустрічей з іноземними гостями здійснюється за умови погодження відповідних пропозицій з посадовими особами, зазначеними в п.2.9 цієї інструкції, за загальним правилом не пізніше, ніж за 10 календарних днів до запропонованої (можливої) дати зустрічі. У зверненні обов’язково повинна міститись інформація щодо мети зустрічі, переліку питань для обговорення, дані осіб, які будуть брати участь у зустрічі, із зазначенням їх посад, при можливості – біографічна довідка керівника делегації, а також допоміжні матеріали інформаційного характеру;

2.9. Рішення про згоду на зустріч приймається:

а) Генеральним прокурором України, його першим заступником або заступником – при проведенні заходу у Генеральній прокуратурі України;

б) прокурорами Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя, військовими прокурорами регіонів та Військово-Морських Сил України (за погодженням з керівництвом Генеральної прокуратури України) – у разі проведення зустрічей у очолюваних ними прокуратурах;

За дорученням керівництва відповідної прокуратури зустріч з представниками іноземних держав або міжнародних організацій може бути проведена начальником структурного підрозділу з урахуванням відповідності його посади службовому статусу гостя (керівника делегації).

2.10. У кожному конкретному випадку з керівництвом відповідної прокуратури погоджуються питання щодо мети зустрічі, тематики або предмету переговорів, представників прокуратури, які братимуть в ній участь, позиції з обговорюваних питань.

2.11. Дозвіл на прохід до приміщення прокуратури представників іноземних держав і міжнародних організацій надається виключно керівництвом прокуратури, в якій буде проводитись зустріч або переговори.

2.12. Відповідно до категорії зустрічі може бути передбачено підписання спільних документів, проведення офіційного обіду (сніданку, вечері) на честь особи, яка очолює іноземну делегацію (на честь делегації), обмін пам'ятними подарунками та сувенірами, фотографування, прес-конференція тощо.

2.13. Протокольне та організаційне забезпечення зустрічей покладається у Генеральній прокуратурі України на управління справами, яке взаємодіє з міжнародно-правовим управлінням, а за необхідності залучаються інші підрозділи, зокрема відділ фінансування та бухгалтерського обліку, прес-служба, спеціаліст з фото-, відеозйомки. У територіальних органах прокуратури ця робота здійснюється старшими помічниками прокурора області з питань міжнародно-правових доручень або іншими спеціально визначеними працівниками обласних і прирівняних до них прокуратур у взаємодії з іншими підрозділами.

(До пункту внесені зміни відповідно до Наказу від 23.05.07 № 8гн-1)

2.14. Міжнародно-правове управління Генеральної прокуратури України, старший помічник прокурора області з міжнародно-правових доручень рапортом на ім'я керівника відповідної прокуратури вносять пропозиції стосовно:

  • складу учасників з боку прокуратури;

  • необхідності залучення окремих підрозділів прокуратури до підготовки тематичних матеріалів для зустрічі;

Управління справами Генеральної прокуратури України, відповідальний працівник обласної чи прирівняної до неї прокуратури вносять пропозиції стосовно:

  • приміщення, в якому буде проводитися цей захід;

  • запрошення представників засобів масової інформації;

  • закупки сувенірів для взаємного обміну тощо.

(Текст пункту викладено у новій редакції відповідно до Наказу від 23.05.07 № 8гн-1)

2.15. З метою організації зустрічі управління справами Генеральної прокуратури України, відповідальний працівник обласної чи прирівняної до неї прокуратури:

(Абзац перший пункту 2.15. викладено у новій редакції відповідно до Наказу від 23.05.07 № 8гн-1)

а) завчасно узгоджує з ініціаторами місце, дату, час та тривалість заходу;

б) забезпечує участь у ньому представників української сторони, а також, у разі необхідності, перекладачів;

в) подає комендатурі Генеральної прокуратури України (охороні обласної прокуратури) список запрошених;

г) забезпечує зустріч та супровід іноземних учасників до місця проведення заходу;

д) забезпечує відповідним обладнанням визначене для проведення заходу приміщення;

(Підпункт «д» пункту викладено у новій редакції відповідно до Наказу від 23.05.07 № 8гн-1)

ж) у разі необхідності забезпечує фотографування (відеозйомку) зустрічі;

2.16. Протокольний порядок проведення в органах прокуратури України зустрічей представників іноземних держав і міжнародних організацій та їх делегацій, а також опис окремих видів протокольних заходів наводиться у додатках № 1, 2 до цієї Інструкції.

2.17. Підготовка місця проведення протокольних заходів, відповідне обладнання приміщення, забезпечення чаєм, кавою, мінеральною водою учасників та придбання, у разі необхідності, подарунків та сувенірів здійснюється управлінням справами Генеральної прокуратури України (відповідним підрозділом обласної прокуратури).

2.18. Після закінчення зустрічі відповідальний за її проведення працівник складає письмовий звіт (протокол), в якому фіксується хід та результати обговорення, досягнуті домовленості, а також викладаються пропозиції щодо їх реалізації. Звіт (протокол) доповідається керівництву прокуратури, в якій вона проводилась, для прийняття рішення щодо реалізації досягнутих домовленостей.

2.19. За загальним правилом, повідомлення про зустрічі керівників Генеральної прокуратури України, після погодження з ними тексту, передається прес-службою до засобів масової інформації та розміщується на офіційному Інтернет-сайті Генеральної прокуратури України.

2.20. Відомості та інформація, у тому числі конфіденційного характеру, можуть бути надані представникам іноземних держав або міжнародних організацій виключно на підставі письмового запиту, який за своїм змістом і формою відповідає чинному законодавству України, міжнародним договорам нашої держави, міжвідомчим угодам Генеральної прокуратури та у передбачених ними межах.

2.21. Про всі спроби представників компетентних установ іноземних держав і міжнародних організацій отримати відомості та інформацію без законних підстав, намагання перевести офіційні контакти з працівниками органів прокуратури України на неформальну основу – невідкладно повідомляти керівництву Генеральної прокуратури України.

3. Порядок організації органами прокуратури візитів іноземних делегацій в Україну

3.1. Візити до органів прокуратури України за своїм значенням, статусом особи, яка очолює іноземну делегацію (Генеральний прокурор, керівник установи юстиції, правоохоронного органу іноземної держави, або особа, що виконує аналогічні функції, інші представники іноземних держав та міжнародних організацій) поділяються на:

а) офіційні візити;

б) робочі візити;

в) візити проїздом;

г) візити у статусі особистого гостя;

3.2. Офіційні візити в органи прокуратури України належать до вищої категорії візитів. У їх рамках передбачається проведення зустрічей, переговорів, підписання спільних документів та офіційний обід (сніданок, вечеря). Можлива організація для делегації культурної програми, зокрема відвідання театру та музеїв.

Якщо програмою офіційного візиту передбачено організацію поїздок у регіони України, то делегацію супроводжує, в залежності від рангу керівника делегації, заступник Генерального прокурора України, начальник міжнародно-правового управління, начальник відділу міжнародного співробітництва або інший працівник Генеральної прокуратури України.

3.3. До категорії робочих візитів належать такі, що мають конкретну цільову спрямованість, у тому числі проведення консультацій, робочих зустрічей, а також участь у заходах міжнародного співробітництва (конференції, семінари, форуми) та святкуванні ювілейних дат.

3.4. У разі проїзду (прольоту) іноземних гостей (візит проїздом) через місто Київ їх зустрічає на вокзалі (в аеропорту), в залежності від рангу керівника делегації, заступник Генерального прокурора України, начальник міжнародно-правового управління, начальник відділу міжнародного співробітництва або інший працівник Генеральної прокуратури України.

В окремих випадках, за наявності попередньої домовленості, можуть бути організовані зустрічі (бесіди) глави іноземної делегації з Генеральним прокурором України, іншими посадовими особами органів прокуратури України. Офіційні протокольні заходи при цьому не проводяться.

Якщо делегація зупиняється не в Києві, а в іншому місті України, її зустрічають та проводжають керівники відповідних регіональних прокуратур.

3.5. Візити в Україну іноземних гостей на особисте запрошення Генерального прокурора України відносяться до категорії візитів у статусі особистого гостя.

Особистого гостя в аеропорту (на вокзалі) зустрічає (проводжає) особа, визначена Генеральним прокурором України.

Організацію візиту особистого гостя забезпечує управління справами Генеральної прокуратури України.

(До пункту внесені зміни відповідно до Наказу від 23.05.07 № 8гн-1)

3.6. Рівень прийому, фінансування витрат та обслуговування іноземної делегації визначається категорією візиту і враховує принцип взаємності.

3.7. Пропозиції щодо організації візитів представників (делегацій) іноземних держав і міжнародних організацій підлягають реєстрації в установленому для службової кореспонденції порядку. Вони мають бути надіслані за загальним правилом не пізніше, ніж за 30 календарних днів до запропонованої (можливої) дати початку візиту.

У зверненні обов’язково повинна міститись інформація щодо мети та термінів візиту, переліку питань для обговорення, пропозиції щодо запланованих до підписання документів, дані про склад делегації із зазначенням посад, біографічна довідка керівника делегації, побажання щодо програми візиту, а також допоміжні матеріали інформаційного характеру стосовно тематики переговорів.

3.8. Рішення щодо можливості здійснення візиту іноземної делегації, прийнятних термінів його проведення та тривалості з урахуванням висловлених пропозицій приймається виключно Генеральним прокурором України або особою, яка виконує його обов’язки.

3.9. За згодою керівництва Генеральної прокуратури України на візит, управління справами інформує про це ініціаторів, забезпечує направлення запрошень членам делегації та готує узгоджену з ними та з міжнародно-правовим управлінням програму візиту, яку затверджує Генеральний прокурор України або особа, що виконує його обов'язки. При цьому міжнародно-правове управління відповідає за формування та підготовку переговорів і офіційних зустрічей за участю іноземних делегацій.

Програма візиту обов'язково містить дату та час проведення окремих заходів, опис їх змісту, дані про осіб, які відповідальні за забезпечення кожного з них. В залежності від категорії візиту програма може передбачати проведення переговорів, зустрічей та бесід, підписання спільних документів, офіційний обід (сніданок, вечерю) на честь особи, яка очолює іноземну делегацію (на честь делегації), культурну програму, обмін пам'ятними подарунками та сувенірами, а також інші заходи з урахуванням побажань глави делегації, рівня та складу делегації.

(Текст пункту викладено у новій редакції відповідно до Наказу від 23.05.07 № 8гн-1)

3.10. Якщо програмою візиту передбачено проведення переговорів, зустрічей та бесід, міжнародно-правове управління спільно з іншими структурними підрозділами, до компетенції яких відносяться відповідні питання, готує інформаційно-аналітичні матеріали, проекти підсумкових документів (звіт, протокол, спільна заява, комюніке тощо) та матеріали за результатами проведення цих заходів (у тому числі і на прохання запитуючої сторони).

3.11. Протокольне та організаційне забезпечення візитів іноземних делегацій в органах прокуратури України здійснюється у порядку, передбаченому у п.п.2.9 – 2.16 розділу 2 цієї Інструкції.

3.12. Прес-служба після погодження з керівництвом Генеральної прокуратури України тексту передає до засобів масової інформації та розміщує на офіційному Інтернет-сайті Генеральної прокуратури України повідомлення про візити іноземних гостей (делегацій).

3.13. У випадку організації візиту в Україну високих посадових осіб іноземних держав, проведення у його рамках важливих переговорів, про наслідки візиту міжнародно-правове управління забезпечує інформування Президента України та/або Міністерства закордонних справ.

4. Порядок виїздів працівників органів прокуратури України у закордонні службові відрядження

4.1. Виїзд працівників органів прокуратури України у закордонні службові відрядження здійснюється в разі необхідності:

а) участі у заходах правоохоронних органів інших держав щодо надання правової допомоги за клопотаннями правоохоронних органів України, за умови отримання згоди на це запитуваної сторони;

б) участі у переговорах та робочих зустрічах з представниками правоохоронних та державних органів зарубіжних країн або міжнародних організацій у складі державних делегацій та делегацій Генеральної прокуратури України;

в) проходження навчання або стажування;

г) участі у міжнародних заходах (симпозіумах, конференціях, семінарах, зустрічах тощо).

4.2. Фінансування витрат, пов’язаних із закордонним відрядженням, здійснюється:

  • Кабінетом Міністрів України – у частині валютних витрат (проживання, добові, побутове обслуговування, транспортні витрати тощо);

  • прокуратурою, в якій працює особа, що виїздить у відрядження, – у частині витрат на відрядження за період проїзду територією України (включаючи зупинку у готелі) відповідно до порядку, встановленого для службових відряджень у межах України;

  • приймаючою стороною, за винятком випадку, передбаченого підпунктом “а” пункту 4.1 цієї Інструкції.

Фінансування витрат на відрядження працівників прокуратури з інших джерел забороняється.

4.3. Перебуваючи на території іноземної держави, працівники прокуратури України повинні додержуватися законодавства країни перебування. Будь-яке втручання з їх боку в дії співробітників іноземних правоохоронних органів, проведення слідчих дій самостійно, вжиття заходів, не передбачених планом-завданням, а також таких, що можуть зашкодити державним інтересам України, забороняється.

4.4. Обов’язковою умовою для виїзду у відрядження за кордон є наявність письмового запрошення або згоди міжнародної організації чи урядової установи іноземної держави, її Посольства чи Представництва в Україні. У виключних випадках це може бути запрошення Посольства України у відповідній країні, отримане через МЗС України.

4.5. Дозвіл на виїзд у закордонне відрядження надається Генеральним прокурором України або особою, яка виконує його обов’язки, шляхом накладення резолюції на рапорті працівника, що відряджається за кордон, погодженого з керівництвом прокуратури області (прирівняної до неї прокуратури) або начальником структурного підрозділу Генеральної прокуратури та відповідним заступником Генерального прокурора.

4.6. У рапорті зазначаються:

а) персональні дані працівника або кожного з групи працівників, які направляються у відрядження – посада, прізвище, ім’я, по батькові, контактний телефон;

б) країна, до якої планується виїзд, та орган, який є приймаючою стороною;

в) мета та обґрунтування необхідності виїзду за кордон;

г) запланований термін відрядження та дата виїзду;

д) населені пункти, перебування в яких заплановано;

е) вид транспорту;

є) пропозиції щодо джерел фінансування витрат, включаючи проїзд та зупинку у готелі на території України;

ж) дані про наявність у зазначених працівників дійсних службових (дипломатичних) паспортів та їх атрибути (серія та номер паспорту, дата видачі і термін дії, орган, що видав паспорт). У разі необхідності оформлення працівникам, які відряджаються, службових (дипломатичних) паспортів, до рапорту додаються належні їм паспорти громадянина України, 2 кольорові фотокартки паспортного формату та копія довідки про присвоєння ідентифікаційного коду;

з) план роботи у відрядженні з обов’язковим визначенням обсягу роботи кожного працівника, що відбуває за кордон.

4.7. У випадках, коли ставиться питання про відрядження до країн, для в’їзду в які необхідно отримати візи, до рапорту (листа) додається оригінал запрошення або згоди приймаючої установи на приїзд конкретних осіб.

4.8. Після отримання дозволу Генерального прокурора України або особи, яка виконує його обов’язки, на виїзд у відрядження, рапорт разом із запрошенням (згодою на приїзд) приймаючої сторони та іншими документами не пізніше ніж за 15 діб до запланованої дати виїзду передається до управління справами.

(До пункту внесені зміни відповідно до Наказу від 23.05.07 № 8гн-1)

4.9. У разі необхідності оформлення в’їзних віз працівники, що відряджаються, повинні заповнити відповідні візові анкети та надати фотокартки паспортного формату у необхідній кількості. Бланки анкет видаються управлінням справами.

(До пункту внесені зміни відповідно до Наказу від 23.05.07 № 8гн-1)

4.10. Документи для оформлення службових паспортів і віз, а також для забезпечення від’їжджаючих іноземною валютою, накази про відрядження працівників органів прокуратури України готуються працівниками управління справами. Вони, за необхідності, забезпечують від’їжджаючих квитками на відповідний вид транспорту, вибираючи при цьому найбільш економічний маршрут.

(До пункту внесені зміни відповідно до Наказу від 23.05.07 № 8гн-1)

4.11. Підставою для виїзду працівників Генеральної прокуратури є наказ Генерального прокурора України.

4.12. Кошторис видатків на відрядження за кордон для подання Кабінету Міністрів України підписується головним бухгалтером і затверджується заступником Генерального прокурора України.

4.13. Працівники, відрядження яких фінансується за рахунок коштів Кабінету Міністрів України, повинні до початку відрядження отримати в бухгалтерії цієї установи валютні кошти, що видаються на підставі відповідного розпорядження за зверненням Генеральної прокуратури України. За необхідності отримати кошти можуть за відповідною довіреністю працівники управління справами.

(До пункту внесені зміни відповідно до Наказу від 23.05.07 № 8гн-1)

4.14. При потребі працівники органів прокуратури, які від’їжджають у закордонне відрядження, отримують від працівників управління справами консультативно-дорадчу допомогу та інформацію щодо країни, до якої вони виїздять.

(До пункту внесені зміни відповідно до Наказу від 23.05.07 № 8гн-1)

4.15. Протягом семи днів після закінчення відрядження до управління справами Генеральної прокуратури України особою, що перебувала за кордоном, подається звіт встановленої форми (додаток №3), в якому зокрема відображається:

а) фактична тривалість відрядження із зазначенням відвіданих країн;

б) мета виїзду;

в) інформація про результати відрядження (виконання завдання).

Звіт, що передається до управління справами, має бути погоджений з безпосереднім керівником для працівників Генеральної прокуратури України або прокурором області у разі виїзду у відрядження працівника прокуратури обласного чи районного рівня.

У разі відрядження групи, її керівником складається єдиний звіт, у якому, крім згаданих даних, зазначається кількість і прізвища працівників, які виїздили за кордон.

(До пункту внесені зміни відповідно до Наказу від 23.05.07 № 8гн-1)

4.16. Протягом трьох робочих днів з моменту повернення на територію України, працівники органів прокуратури, які перебували у відрядженні за кордоном, повинні здати службові (дипломатичні) паспорти відповідальному працівнику управління справами Генеральної прокуратури України. Ці паспорти передаються на зберігання до Консульського управління МЗС України відповідно до Положення про службовий (дипломатичний) паспорт України.

(До пункту внесені зміни відповідно до Наказу від 23.05.07 № 8гн-1)

4.17. Протягом трьох робочих днів після повернення працівники, відрядження яких фінансувалось за рахунок коштів Кабінету Міністрів України, повинні особисто звітувати в бухгалтерії цієї установи за витрачені протягом поїздки валютні кошти відповідно до норм та порядку, встановлених актами Кабінету Міністрів та Міністерства фінансів України, які є чинними на час відрядження.

Якщо відрядження частково фінансувалося з бюджету органів прокуратури, відряджені особи звітують упродовж зазначеного строку про витрати в цій частині у бухгалтерії органу прокуратури.

Особливості організації візитів за кордон керівництва Генеральної прокуратури України.

4.18. Візити працівників органів прокуратури України за кордон за своїм значенням, статусом особи, яка очолює українську делегацію та особливостями їх здійснення поділяються на категорії, зазначені в розділі 3 цієї Інструкції.

Крім того, керівники Генеральної прокуратури України та інші працівники органів прокуратури можуть виїжджати у відрядження за кордон у складі офіційних державних делегацій вищого рівня (візит Президента України, керівництва Верховної Ради України, урядові делегації тощо).

Візити у відповідь здійснюються на запрошення приймаючої сторони після відвідування іноземною делегацією України.

4.19. Виїзд Генерального прокурора України за кордон погоджується з Президентом України.

4.20. Під час візиту за кордон Генерального прокурора України, як правило, супроводжує представник міжнародно-правового управління.

4.21. Відповідний підрозділ іноземної установи (міжнародної організації), яка запрошує, забезпечує підготовку програми закордонного візиту Генерального прокурора України та надсилає для узгодження управлінню справами. У необхідних випадках до цієї роботи залучаються дипломатичне представництво відповідної іноземної держави в Україні (представництво міжнародної організації) та Посольство України, акредитоване у державі, до якої здійснюється візит.

(До пункту внесені зміни відповідно до Наказу від 23.05.07 № 8гн-1)

4.22. Якщо програмою візиту передбачено проведення зустрічей, переговорів, консультацій та бесід, міжнародно-правове управління спільно з іншими структурними підрозділами Генеральної прокуратури (обласних прокуратур) готує інформаційно-аналітичні матеріали з питань, запланованих до обговорення.

4.23. Управління справами, за необхідності – разом з Посольством України у відповідній державі та приймаючою стороною, вживає необхідних заходів з метою забезпечення:

а) зустрічі при прибутті Генерального прокурора України до іноземної держави;

б) бронювання готелю та проживання під час візиту;

в) організації зустрічей та переговорів, проведення яких передбачене програмою візиту;

г) закупівлі сувенірів та подарунків (разом з управлінням справами), якщо у рамках візиту передбачається обмін ними;

д) зустрічі Генерального прокурора України після повернення із закордонного відрядження;

(До пункту внесені зміни відповідно до Наказу від 23.05.07 № 8гн-1)

4.24. Про час та місце відбуття Генерального прокурора України за кордон главі дипломатичного представництва відповідної іноземної держави в Україні завчасно повідомляється управлінням справами.

(До пункту внесені зміни відповідно до Наказу від 23.05.07 № 8гн-1)

4.25. Міжнародно-правове управління забезпечує інформування Президента України та, у разі необхідності, Міністерства закордонних справ про результати візиту, досягнуті домовленості та пропозицій щодо їх реалізації.

4.26. Прес-служба після погодження з керівництвом Генеральної прокуратури України тексту передає до засобів масової інформації та розміщує на офіційному Інтернет-сайті Генеральної прокуратури України повідомлення про візит.

5. Порядок листування з державними установами іноземних країн та міжнародними організаціями (їх представництвами)

5.1. До листування з органами прокуратури, юстиції та іншими державними установами іноземних країн, а також з міжнародними організаціями, їх представництвами в Україні застосовуються правила, передбачені Інструкцією по діловодству в органах прокуратури України.

Водночас це листування має особливий характер і повинне відповідати певним додатковим вимогам встановленої практики, контроль за додержанням якої покладається на міжнародно-правове управління.

5.2. Для листування використовується державна мова України. Лист може супроводжуватись перекладом на іноземну мову, якщо бажано довести його зміст до відома адресата якнайшвидше або запобігти можливим неточностям при перекладі адресатом.

5.3. Листи виконуються на офіційних бланках відповідної прокуратури. На листах, адресованих державній установі іноземної країни або міжнародній організації (їх посадовим особам), підпис працівника прокуратури та переклад на іноземну мову завіряються гербовою печаткою відповідної прокуратури (печаткою бюро перекладів).

5.4. Рекомендації щодо використання окремих формулювань при підготовці листів державним установам іноземних країн або міжнародним організаціям (їх посадовим особам) в залежності від типу повідомлення та його змісту наводяться у додатку №4.

З А Т В Е Р Д Ж Е Н О

Наказом Генерального

прокурора України

від 23.05.2007 року №8гн-1

Інструкція

про порядок розгляду в органах прокуратури України

запитів про видачу правопорушників

1. Загальні положення

Інструкцію розроблено відповідно до вимог наказу Генерального прокурора України № 8-гн від 26.12.05 “Про організацію роботи органів прокуратури України у галузі міжнародного співробітництва і правової допомоги”.

Передбачений цією Інструкцією порядок розгляду в органах прокуратури України запитів про видачу правопорушників має на меті встановити єдині підходи до виконання запитів слідчих і судових органів України, іноземних держав про видачу, забезпечення належного розгляду та підготовки необхідних документів, дотримання прав і законних інтересів осіб, щодо яких запитується екстрадиція.

Установлений даною Інструкцією порядок може змінюватись у зв’язку з прийняттям відповідних нормативно-правових актів України.

Керівництво управління (начальник управління, заступник начальника управління, начальник відділу або заступник начальника відділу відповідно до компетенції) несуть відповідальність за дотриманням підпорядкованими працівниками строків і порядку розгляду запитів про видачу правопорушників та прийняті у зв'язку з їх розглядом рішення.

Відповідальний працівник – прокурор, старший прокурор або інший оперативний працівник управління, якому доручено безпосереднє вирішення конкретного звернення, – несе персональну відповідальність за підготовку, розгляд, виконання запитів про видачу правопорушників.

2. Порядок розгляду запитів слідчих та судових органів України

2.1. При надходженні до Генеральної прокуратури України повідомлення про встановлення місця знаходження (затримання) за кордоном особи, яка перебуває у розшуку у зв’язку зі скоєнням злочину, відповідальний працівник не пізніше доби з дня отримання ним зазначеної інформації готує та після підписання керівництвом управління надсилає центральним апаратам слідчого органу, у провадженні якого перебуває справа (Державній податковій адміністрації, Міністерству внутрішніх справ, Службі безпеки України), Міністерству юстиції України (щодо справ, котрі перебувають у провадженні суду), а також відповідному структурному підрозділу Генеральної прокуратури України та прокуратурі області доручення про передачу міжнародно-правовому управлінню Генеральної прокуратури України до певної дати запиту про екстрадицію розшукуваної особи в Україну, підготовленого з дотриманням вимог міжнародних договорів та відомчих нормативних актів.

У разі необхідності відповідальний працівник одночасно забезпечує підготовку та передачу компетентному органу іноземної держави звернення з проханням застосувати до особи тимчасовий арешт строком на 40 діб в порядку, передбаченому ст.16 Європейської конвенції про видачу правопорушників або відповідними положеннями інших міжнародних договорів, що регулюють питання екстрадиції.

2.2. При надходженні запиту про видачу відповідальний працівник за дорученням керівництва міжнародно-правового управління вивчає документи з точки зору їх відповідності вимогам міжнародних договорів України та іншим нормативним актам з цих питань.

За результатами вивчення він складає мотивований висновок щодо обґрунтованості запиту про видачу, який обов’язково має містити інформацію щодо:

- громадянства особи;

- екстрадиційності злочину за чинним законодавством України;

- наявності строків давності притягнення особи до кримінальної відповідальності;

- відповідності оформлення запиту вимогам міжнародного договору.

Указаний висновок підлягає погодженню з начальником відділу та затвердженню начальником управління.

У разі належної підготовки запиту про видачу відповідальний працівник готує проект звернення до центрального органу іноземної держави, який разом з висновком та наявним листуванням доповідається заступнику Генерального прокурора України, відповідальному за організацію роботи органів прокуратури у галузі міжнародного співробітництва і правової допомоги.

За необхідності організовується оперативне доопрацювання запиту про видачу.

Запит про видачу правопорушника в Україну за підписом заступника Генерального прокурора України надсилається за кордон згідно з порядком, встановленим двосторонніми або багатосторонніми договорами, учасницею яких є Україна.

2.3. При надходженні до Генеральної прокуратури України повідомлення іноземної установи про задоволення запиту щодо видачі правопорушника в Україну, відповідальний працівник у 3-денний строк готує за підписом заступника Генерального прокурора України доручення МВС та Державному департаменту України з питань виконання покарань щодо організації прийому та етапування особи до місця проведення розслідування у справі. За наявності застережень іноземного компетентного органу щодо межі кримінального переслідування виданої особи, у дорученні вимагати від керівництва центрального органу слідчого апарату та прокуратури області забезпечення виконання цих вимог іноземної держави та інформування Генеральної прокуратури України про кінцеве рішення у справі.

2.4. Повідомлення компетентній установі іноземної держави про результати провадження у справі стосовно виданого в Україну правопорушника відповідальний працівник готує протягом 5 днів з моменту надходження відповідної інформації з прокуратури області.

3. Порядок розгляду запитів іноземних держав

3.1. За інформацією про затримання на території України особи, розшукуваної за вчинення злочинів в інших країнах, відповідальний працівник негайно, але не пізніше, ніж через 3 дні готує про це відповідне повідомлення компетентній установі іноземної держави, в якому також вимагається підтвердження наміру надсилати запит про видачу особи. При цьому, для з’ясування питання щодо екстрадиційності правопорушення, без зволікання встановлюється кваліфікація протиправних дій, за вчинення яких буде вимагатися видача затриманого правопорушника, а також перевіряється, чи не скінчилися строки давності притягнення особи до кримінальної відповідальності за законодавством України.

Одночасно з метою забезпечення прав затриманої особи факсимільним зв’язком та поштовим відправленням прокуратурам відповідного рівня надсилається доручення щодо проведення ґрунтовних перевірок законності затримання такої особи, наявності обставин, які можуть перешкодити видачі затриманого правопорушника.

Від підпорядкованих прокуратур вимагається надання: у 15-ти денний термін – ксерокопій процесуальних документів про затримання особи, її пояснення, інформації, надісланої до дипломатичного представництва держави, громадянином якої є затримана особа, ксерокопії подання про застосування до особи тимчасового арешту та відповідної постанови суду; у місячний термін - висновків щодо громадянства та відсутності / наявності обставин, які унеможливлюють видачу, з висвітленням позиції прокуратури області щодо екстрадиції затриманої особи.

Якщо у ході перевірки буде встановлено, що затримана особа є громадянином України або особою без громадянства, яка постійно проживає на території України, або інші передбачені законом обставини, що унеможливлюють видачу особи, відповідальний працівник негайно вносить заступнику Генерального прокурора України, відповідальному за організацію роботи органів прокуратури у галузі міжнародного співробітництва і правової допомоги, пропозиції щодо її звільнення з-під варти або доцільності залишення такого запобіжного заходу та порушення в Україні кримінальної справи. Про такі обставини повідомляється іноземна компетентна установа та, за наявності підстав, пропонується розглянути питання про передачу кримінального переслідування.

3.2. Після отримання Генеральною прокуратурою України запиту іноземної компетентної установи про видачу особи з необхідними додатками відповідальний працівник перевіряє їх повноту та відповідність оформлення вимогам міжнародним договорів, якими врегульовані питання екстрадиції між Україною та іноземною державою. За необхідності від іноземної держави вимагається надання додаткових відомостей або документів.

Після копіювання запиту про екстрадицію та додатків, що залишаються у наглядовому провадженні, оригінал запиту негайно скеровується до прокуратури області. Керівництву прокуратури області з дотриманням вимог пункту 7.8. наказу Генерального прокурора України № 8-гн від 26.12.05 доручається забезпечити невідкладну підготовку органом, що здійснив затримання розшукуваної особи, подання про взяття цієї особи під варту для подальшої екстрадиції і звернення з ним до суду тільки за відсутності обставин, що перешкоджають видачі правопорушника.

У дорученні також встановлюється кінцева дата виконання доручення прокуратурою області /прирівняною до неї прокуратурою/.

3.3. Після отримання з прокуратури обласного рівня матеріалів перевірки та інформації про наявність або відсутність перешкод для видачі за дорученням керівництва міжнародно-правового управління відповідальний працівник вивчає всі документи з цього питання, звертаючи увагу на з’ясування певних обставин, зокрема, чи:

  • встановлено співробітником прокуратури, що займався виконанням вказаного вище доручення Генеральної прокуратури України, якою мовою (українською, російською чи іншою) вільно володіє розшукана особа (чи залучався за необхідності перекладач);

  • висвітлено у поясненні правопорушника дату та мету його прибуття в Україну, місце мешкання і реєстрації; громадянство, чи звертався він з проханням про отримання притулку або статусу біженця; який стан його здоров’я; чи повідомлялися йому підстави затримання в Україні;

  • забезпечена законність при застосуванні до особи тимчасового арешту на 40 діб та взяття під варту для екстрадиції; чи брав прокурор участь у розгляді відповідних подань та яку позицію він займав;

  • отримано від відповідних установ належно засвідчені довідки щодо можливості тримання під вартою затриманої особи з урахуванням стану здоров’я та її етапування без шкоди для здоров’я;

  • проведено поглиблені перевірки належності затриманої особи до громадянства України; факту її постійного проживання в Україні без отримання громадянства України; інших обставин, які можуть бути перешкодою для видачі особи;

  • наявність мотивованого висновку спеціально уповноваженого органу виконавчої влади України з питань громадянства.

За результатами вивчення відповідальний працівник готує мотивований висновок стосовно рішення Генеральної прокуратури України за клопотанням іноземної установи про видачу особи, який обов’язково має містити інформацію стосовно:

  • наявності договірних відносин;

  • громадянства особи, видача якої запитується;

  • екстрадиційності злочину за чинним законодавством України;

  • наявності строків давності притягнення особи до кримінальної відповідальності;

  • стану здоров'я особи, яка видається;

  • результатів перевірки притягнення особи до відповідальності та наявності остаточного процесуального рішення в Україні, у тому числі за той же злочин, у зв’язку з яким запитується видача;

  • можливості видачі за правопорушення, які не є екстрадиційними, якщо видача за них запитується разом із злочинами, що тягнуть екстрадицію;

  • розгляду та вирішення кількох одночасних запитів різних держав стосовно видачі однієї особи;

  • гарантій незастосування смертної кари, якщо законодавством запитуючої держави таке покарання передбачене за злочин, у зв’язку з яким запитується видача;

  • інших відомостей, які у кожному конкретному випадку є необхідними для прийняття відповідного рішення.

Вказаний висновок підлягає погодженню з начальником відділу та затвердженню начальником управління.

Одночасно готуються проекти відповідних документів, які разом з висновком та наявним листуванням доповідаються заступнику Генерального прокурора України, відповідальному за організацію роботи органів прокуратури у галузі міжнародного співробітництва і правової допомоги.

3.4. Про рішення, прийняте Генеральною прокуратурою України за запитом про видачу особи, повідомляється ініціатор звернення та правопорушник.

3.5. При прийнятті Генеральною прокуратурою України рішення про задоволення запиту про видачу правопорушника в іноземну державу, готується доручення щодо організації його передачі за кордон.

Вказане доручення підписується заступником Генерального прокурора України, відповідальним за організацію роботи органів прокуратури у галузі міжнародного співробітництва і правової допомоги, та скеровується для організації виконання Міністерству внутрішніх справ України та Державному департаменту України з питань виконання покарань.

3.6. Відповідальний працівник контролює надходження з-за кордону повідомлення про результати провадження у справі стосовно виданого з України правопорушника.

3.7. У разі звернення особи чи її адвоката до суду зі скаргою на дії Генеральної прокуратури України, що пов’язані з розглядом клопотання іноземного компетентного органу про видачу або прийняте за ним рішення, надавати за запитами суду необхідні матеріали, які підтверджують законність та обгрунтованність рішення Генеральної прокуратури України.

Повідомлення суду про призначення такої скарги до розгляду невідкладно за рапортом на ім'я керівництва Генеральної прокуратури України передавати до відповідного структурного підрозділу для забезпечення участі в судовому засіданні.

Водночас, за необхідності, надавати визначеним структурним підрозділам Генеральної прокуратури України допомогу з питань, що належать до компетенції міжнародно-правового управління, при підготовці матеріалів до судових засідань за скаргами вказаних категорій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]