Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otvety_na_voprosy_k_ekzamenu_po_teoreticheskim.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
2.31 Mб
Скачать

47. Предмет і завдання прокурорського нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах.

47.1. Правове забезпечення здійснення прокурорського нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах та інших примусових заходів

При здійсненні нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян, прокурор керується: Конституцією України; Законами України “Про прокуратуру” та “Про попереднє ув’язнення”; галузевим законодавством (кримінальним, кримінально-процесуальним, кримінально-виконавчим), яке повно і чітко визначає підстави виконання покарань, порядок і умови тримання засуджених до позбавлення волі осіб, а також тих, до котрих застосовані інші заходи примусового характеру, пов’язані з обмеженням особистої свободи громадян; відомчим наказами, інструкціями, розпорядженнями; вимогами міжнародних документів та іншими нормами міжнародного права, які закріплюють загальновизнані норми, що характеризують виконання покарань, відносини між персоналом виправних закладів та засудженими тощо (Європейська конвенція про права людини, Європейські в’язничні правила, Міжнародні стандартні правила поводження з ув’язненими).

Діяльність прокурорів щодо здійснення нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян регламентована галузевим Наказом Генерального прокурора України від 26 грудня 2005 р. №7гн “Про організацію прокурорського нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян”.

47.2. Організація роботи по здійсненню прокурорського нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах та інших примусових заходів

До безпосередніх об’єктів нагляду відносяться державні органи і установи, які виконують судові рішення у кримінальних справах і застосовують заходи примусового характеру, пов’язані з обмеженням особистої свободи громадян:

1) Органи і установи ДДУПВП (ДКВС), які виконують завдання щодо здійснення єдиної державної політики у сфері виконання кримінальних покарань: а) центральний орган виконавчої влади з питань виконання покарань зі спеціальним статусом та його територіальні органи управління; б) кримінально-виконавчі інспекції; в) спеціальні виховні установи (виховні колонії); г) арештні доми (їх функції тимчасово виконують окремі секції (пости) слідчих ізоляторів; д) кримінально-виконавчі установи відкритого типу (далі – виправні центри); е) кримінально-виконавчі установи закритого типу (далі – виправні колонії): мінімального, середнього і максимального рівнів безпеки; є) слідчі ізолятори та дільниці слідчих ізоляторів на території виправних колоній; ж) лікувально-трудові профілакторії.

2) Місця тримання затриманих ОВС і прикордонної служби: а) ізолятори тимчасового тримання (ІТТ); б) кімнати для доставлених осіб в чергових частинах райміськвідділів внутрішніх справ.

3) ОВС, на які покладається: а) контроль та індивідуально-профілактичну роботу за місцем проживання засуджених до громадських робіт, виправних робіт, позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю; б) контроль за поведінкою осіб, звільнених судом від відбування покарання з випробовуванням(ст. 75 КК); вагітних жінок і жінок, що мають дітей віком до семи років, звільнених від відбування покарання з випробовуванням (ст.ст. 79, 83 КК); умовно-достроково звільненими від відбування покарання (ст. 81 КК) тощо).

4) Державна виконавча служба: а) Департамент державної виконавчої служби (у складі Мінюсту); б) державна виконавча служба АР Крим, областей та міст Києва і Севастополя в) державна виконавча служба у районах, містах (містах обласного значення), районах у містах.

5) Військові частини: а) покарання у виді позбавлення військового, спеціального звання, рангу, чину або кваліфікаційного класу; б) службове обмеження для військовослужбовців.

6) Дисциплінарний батальйон Збройних сил України, який виконує покарання у виді тримання в дисциплінарному батальйоні щодо військовослужбовців строкової служби.

7) Гарнізонні гауптвахти, які виконують покарання у виді арешту військовослужбовців (ст. 60 КК).

8) Психіатричні стаціонари Міністерства охорони здоров’я (психіатричні лікарні) при застосуванні примусових заходів медичного характеру стосовно осіб, які вчинили суспільно небезпечні діяння: а) Республіканська психіатрична лікарня з суворим наглядом; б) відділення психіатричних лікарень з посиленим наглядом; в) міжобласні центри і відділення стаціонарної судово-психіатричної експертизи для осіб, які тримаються під вартою.

9) спеціалізовані державні органи (спеціальні виховні або лікувально-виховні установи для неповнолітніх), які реалізують примусові заходи виховного характеру, застосовані судом щодо неповнолітніх, звільнених від покарання, а також щодо неповнолітніх, які вчинили суспільно-небезпечні діяння до досягнення віку кримінальної відповідальності.

Враховуючи, що в органах прокуратури створені спеціалізовані прокуратури – прокуратури з нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, Генеральний прокурор України своїм наказом визначив конкретні суб’єкти, які здійснюють нагляд. Наказ Генерального прокурора України від 26 грудня 2005 р. №7гн визначає конкретні органи прокуратури, структурні підрозділи, прокурорів, які зобов’язані здійснювати наглядову діяльність, і закріплені за ними установи примусового характеру.

Управління нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах та інших примусових заходів Генеральної прокуратури України організовує наглядову діяльність та здійснює безпосередній нагляд за додержанням законів у центральних органах виконавчої влади, відповідальних за організацію виконання судових рішень у кримінальних справах та застосування інших заходів примусового характеру, пов'язаних з обмеженням особистої свободи громадян:

  • ДДУПВП;

  • Департаменті державної виконавчої служби у складі Міністерства юстиції України (далі – державна виконавча служба) – щодо виконання покарань у виді штрафу та конфіскації майна;

  • МВС України – щодо тримання осіб в ІТТ, кімнатах для доставлених чергових частин підрозділів органів внутрішніх справ, спеціальних приймальниках та інших місцях для тримання осіб, підданих адміністративному арешту, і приймальниках-розподільниках для осіб, затриманих за бродяжництво;

  • МОЗ України – щодо тримання осіб у Республіканській психіатричній лікарні з суворим наглядом, відділеннях психіатричних лікарень з посиленим наглядом при застосуванні судом примусових заходів медичного характеру та міжобласних центрах і відділеннях стаціонарної судово-психіатричної експертизи для осіб, які тримаються під вартою;

  • Державній прикордонній службі України – щодо тримання осіб у пунктах тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні.

Організація наглядової діяльності на даному напрямі також покладається:

- у пунктах тимчасового тримання осіб прикордонних загонів – на структурні підрозділи Генеральної прокуратури України та прокуратур обласного рівня, які здійснюють нагляд за додержанням законів про державний кордон;

- у приймальниках-розподільниках для неповнолітніх (у тому числі підрозділів органів внутрішніх справ на транспорті) – на структурні підрозділи Генеральної прокуратури України та прокуратур обласного рівня, які здійснюють нагляд за додержанням законів щодо захисту прав і свобод неповнолітніх;

- в ізоляторах тимчасового тримання, кімнатах для доставлених чергових частин та приймальниках-розподільниках для осіб, затриманих за бродяжництво, лінійних відділів на станціях лінійних управлінь на залізницях УМВС України на транспорті; у кімнатах для доставлених чергових частин лінійних відділів в аеропортах територіальних управлінь МВС України, а також управління охорони метрополітену ГУ МВС України в м. Києві та відповідних відділів УМВС України у Дніпропетровській та Харківській областях – на структурні підрозділи Генеральної прокуратури України і прокуратур обласного рівня, які здійснюють нагляд за додержанням законів на транспорті, та на транспортних прокурорів;

- на гауптвахтах, у кімнатах тимчасового затримання, військових частинах, щодо службового обмеження для військовослужбовців та виконання інших покарань, не пов'язаних з позбавленням волі – на Головне управління нагляду за додержанням законів у Збройних Силах України та інших військових формуваннях Генеральної прокуратури України, військових прокурорів регіонів, Військово-Морських Сил України та гарнізонів, а на військового прокурора Центрального регіону України, крім того, – здійснення безпосереднього нагляду за додержанням законів у дисциплінарному батальйоні Збройних Сил України.

Указані структурні підрозділи Генеральної прокуратури України здійснюють безпосередній нагляд за додержанням законів у центральних органах виконавчої влади, відповідальних за організацію виконання зазначених кримінальних покарань та примусових заходів, – Державній прикордонній службі України, Міністерстві внутрішніх справ України та Міністерстві оборони України, а прокуратури обласного рівня – у їх регіональних та інших підрозділах.

На відділи нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах та інших примусових заходів (старших помічників і помічників прокурорів) прокуратур обласного рівня покладається організація наглядової та іншої прокурорської діяльності підпорядкованих прокурорів та здійснення безпосереднього нагляду за додержанням законів у:

- регіональних підрозділах Департаменту, державної виконавчої служби, Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства охорони здоров'я України таДержавноїприкордонноїслужбиУкраїни,якіорганізовуютьвиконання судовихрішеньукримінальнихсправахтазастосуванняіншихзаходів примусового характеру, пов'язаних з обмеженням особистої свободи громадян;

- слідчих ізоляторах, у тому числі стосовно засуджених до арешту, які тимчасово тримаються в них до утворення арештних домів, а також у регіональних комісіях з питань розподілу, направлення та переведення для відбування покарання осіб, засуджених до позбавлення волі, територіальних управлінь (відділів) Департаменту (прокурори обласного рівня, де слідчі ізолятори розташовані за межами обласних центрів, за погодженням з управлінням Генеральної прокуратури України можуть покладати здійснення нагляду на міських, районних, міжрайонних прокурорів за місцем розташування цих установ);

- Республіканській психіатричній лікарні з суворим наглядом, відділеннях психіатричних лікарень з посиленим наглядом;

- міжобласних центрах і відділеннях стаціонарної судово-психіатричної експертизи для осіб, які тримаються під вартою;

- пунктах тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні.

Нагляд за додержанням законів в ізоляторах тимчасового тримання, спеціальних приймальниках та інших місцях для тримання осіб, підданих адміністративному арешту, приймальниках-розподільниках для осіб, затриманих за бродяжництво, приймальниках-розподільниках для неповнолітніх здійснюють прокурори, визначені наказами прокурорів обласного рівня, відповідно до розташування та підпорядкування цих піднаглядних установ.

В структурі прокуратур обласного рівня на прокурорів з нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах або на відповідних територіальних прокурорів покладається:

- здійснення нагляду за додержанням законів у виправних та виховних колоніях, виправних центрах, дільницях слідчих ізоляторів на території виправних колоній, лікувально-трудових профілакторіях регіональних підрозділів Департаменту;

- проведення досудового слідства відповідно до ч. 1 ст. 112 КПК України у кримінальних справах про злочини, вчинені у виправних та виховних колоніях, виправних центрах, тимчасових слідчих ізоляторах на території виправних колоній, лікувально-трудових профілакторіях, у тому числі й працівниками цих установ;

- здійснення нагляду за додержанням законів при проведенні дізнання та досудового слідства у справах про злочини зазначеної категорії;

- представництво інтересів громадян та держави в судах, підтримання державного обвинувачення, а також участь у судових засіданнях при вирішенні питань, пов'язаних з виконанням вироків, згідно з їх компетенцією.

Огляд місця події, інші першочергові слідчі дії у невідкладних випадках можуть проводити і працівники територіальної прокуратури, про що негайно повідомляють відповідного прокурора з нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах.

Районні, міські, міжрайонні прокурори здійснюють нагляд за додержанням законів (відповідно до розмежування їх повноважень, розташування та підпорядкування піднаглядних установ) у:

- кримінально-виконавчих інспекціях регіональних управлінь (відділів) Департаменту;

- підрозділах державної виконавчої служби в районах, містах, районах у містах;

- ізоляторах тимчасового тримання, кімнатах для доставлених чергових частин районних, міських відділів та управлінь внутрішніх справ;

- пунктах тимчасового тримання осіб прикордонних загонів;

- спостережних комісіях та службах у справах неповнолітніх при здійсненні ними громадського контролю за дотриманням прав засуджених під час виконання кримінальних покарань.

Комплексні перевірки додержання законів проводяться у:

- ізоляторах тимчасового тримання, кімнатах для доставлених чергових частин органів внутрішніх справ, спеціальних приймальниках для тримання осіб, підданих адміністративному арешту, гауптвахтах, кімнатах тимчасового затримання у військових частинах, пунктах тимчасового тримання осіб прикордонних загонів – щодекадно;

- слідчих ізоляторах, дільницях слідчих ізоляторів на території виправних колоній, комісіях Департаменту з питань розподілу, направлення та переведення для відбування покарання осіб, засуджених до позбавлення волі, міжобласних центрах та відділеннях стаціонарної судово-психіатричної експертизи для осіб, які тримаються під вартою, приймальниках-розподільниках для осіб, затриманих за бродяжництво, приймальниках-розподільниках для неповнолітніх, пунктах тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні – щомісячно;

- кримінально-виконавчих інспекціях – щоквартально;

- установах виконання покарань, дисциплінарному батальйоні Збройних Сил України, підрозділах державної виконавчої служби, лікувально-трудових профілакторіях, Республіканській психіатричній лікарні з суворим наглядом, відділеннях психіатричних лікарень з посиленим наглядом – один раз на півріччя.

За необхідності до перевірок можуть залучатися відповідні спеціалісти.

Крім того, щомісячно повинна перевірятися повнота реєстрації, законність розгляду та вирішення заяв і повідомлень про злочини.

При здійсненні наглядових перевірок проводиться особистий прийом осіб, які перебувають у піднаглядних установах, та приділяється особлива увага забезпеченню адміністрацією їх прав звертатись із заявами і скаргами до будь-яких органів, установ, організацій та посадових осіб.

Звернення, які не стосуються порушень законності при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов'язаних з обмеженням особистої свободи громадян, направляються за належністю.

Копії довідок про результати перевірок, внесених документів прокурорського реагування та наказів прокурорів обласного рівня щодо покладення на відповідних територіальних прокурорів нагляду за додержанням законів в установах у п'ятиденний термін з дня їх підписання надсилаються до прокуратур вищого рівня.

.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]