Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otvety_na_voprosy_k_ekzamenu_po_teoreticheskim.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
2.31 Mб
Скачать

52. Колегії Генеральної прокуратури України та прокуратур областей.

У прокуратурах Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя та прирівняних до них прокуратурах, а також у Генеральній прокуратурі створюються колегії в складі керівника прокуратури (голова), його заступників, інших керівних працівників. Персональний склад колегій затверджується Генеральним прокурором України. Відповідно до ст. 18 Закону України "Про прокуратуру" колегії прокуратур є дорадчими органами. Вони розглядають найбільш важливі питання, що стосуються додержання законності, стану правопорядку, діяльності органів прокуратури, виконання наказів Генерального прокурора України, кадрові питання, заслуховують звіти підпорядкованих прокурорів, начальників структурних підрозділів та інших працівників прокуратури.

На засіданнях колегій можуть заслуховуватися повідомлення і пояснення керівників міністерств, відомств, органів державного управління, нагляду та контролю, підприємств, установ і організацій, їх об'єднань, інших посадових осіб з приводу порушень законодавства. Рішення колегії реалізуються, як правило, наказом керівника органу відповідного рівня.

Порядок роботи колегії визначається регламентом, її рішення доводяться до відома працівників органів прокуратури. Контроль за виконанням рішень колегій забезпечується прокурорами чи їх заступниками згідно з розподілом службових обов'язків. У разі розбіжностей із колегією прокурор проводить у життя своє рішення, але зобов'язаний доповісти про це Генеральному прокурору України. Члени колегії можуть повідомити свою особисту думку Генеральному прокурору України, що може бути підставою для розгляду цих розбіжностей на колегії Генеральної прокуратури України.

Стаття 18. Колегії органів прокуратури

Колегії прокуратур є дорадчими органами і розглядають найбільш важливі питання, що стосуються додержання законності, стану правопорядку, діяльності органів прокуратури, виконання наказів Генерального прокурора України, кадрові питання, заслуховують звіти підпорядкованих прокурорів, начальників структурних підрозділів та інших працівників прокуратури.

На засіданнях колегій можуть заслуховуватись повідомлення і пояснення керівників міністерств, відомств, органів державного управління, нагляду та контролю, підприємств, установ і організацій, їх об'єднань, інших посадових осіб з приводу порушень законодавства.

Рішення колегій доводяться до відома працівників органів прокуратури. В разі розбіжностей між прокурором і колегією він проводить в життя своє рішення, але зобов'язаний доповісти про це Генеральному прокурору України. Члени колегії можуть повідомити свою особисту думку Генеральному прокурору України, що може бути підставою для розгляду цих розбіжностей на колегії Генеральної прокуратури України.

{ Частина третя статті 18 в редакції Закону N 2663-III ( 2663-14 ) від 12.07.2001 }

Витяг з наказу ГПУ № 1 від 19.09.2005 «Про організацію роботи і управління в органах прокуратури України» (щодо діяльності колегій)

22. За необхідності колегіального обговорення питань діяльності органів прокуратури виносити їх на розгляд колегій або оперативних нарад. Рішення з цього приводу приймати у кожному конкретному випадку відповідному прокуророві на підставі наданих доповідних записок або інших матеріалів.

22.1. На колегіях розглядати найбільш важливі і складні проблеми, що стосуються додержання законності, стану правопорядку, визначення напрямів діяльності органів прокуратури, виконання наказів Генерального прокурора України.

22.2. Підсумкові колегії за участю підпорядкованих прокурорів проводити не частіше ніж два рази на рік по закінченні планово-звітного періоду з метою визначення необхідних заходів на перспективу.

22.3. Звіти керівників структурних підрозділів заслуховувати на колегіях за наявності суттєвих недоліків у роботі, після попередньо вжитих заходів реагування, а підпорядкованих прокурорів – також за результатами комплексних перевірок. У разі виникнення питання щодо відповідності зазначених осіб займаній посаді ініціювати внесення його на розгляд атестаційної комісії, а у передбачених законодавством випадках порушувати питання щодо притягнення їх до дисциплінарної відповідальності.

22.4. На колегіях не розглядати кадрові питання, які віднесено до компетенції атестаційних комісій, а також питання, порядок вирішення яких врегульовано процесуальним законодавством.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]