Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MOYa_ShPORA.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
288.77 Кб
Скачать

7.Закономірності розвитку первиннодокументальних ресурсів в галузі суспільствознавства

  1. старіння та актуалізація док. в док. потоці з сусп-зн.

  2. Розвіювання та концентрація публікацій в періодичних виданнях.

Для СПЛ причиною старіння є нові суспільні події. Змістовне старіння сусп.-політ. л-ри зумовлене тим, що документи невідображають сучасний стан суспільного об’єкта.Значна частина СПЛ не застаріває, а змінює свої якості, на цій основі зроблена зонна модель старіння док. СПЛ тематики.

I зона включає док. які принципово не застарівають. Це зона «Золотого фонду СПЛ» (архівні док, історіографічні праці, мемуарна л-ра, праці видатних діячів в галузі сусп-зн.)

II зонаповільного старіння док. сусп.-політ. тематики до якої включають (СПЛ період використання якої 10-30 років:док.політ.партій, рухів, громадських організацій, комплексні наукові праці, енциклопедії)

Зона III середня зона старіння СПЛ включає док. з періодом широкої обертаності 2-10р. (довідники ретроспективного характеру, навчальну л-ру, професійно-виробничу, науково-популярну, словники).

Зона IV швидкого старіння док. СПЛ. Включає док. які активно використовуються від 1-2р. (публіцистична л-ра з науково-популярних журналів, газетні публікації).

Актуалізація – закономірність, що протилежна старінню док. Це повернення док. виданих в минулі роки до активного використання в суспільстві. Вона обумовлена підвищенням значущості будь-якої соц.проблеми або необхідністю визначення достовірної інф. Про певну подію.

Розсіювання публікації– це закономірність яка проявляється у появі статтей відповідної тематики не тільки у профільних періодичних виданнях, а й широкому колі непрофільних сусп-політ.видань.

Концентрація публікацій–виявляється в акумуляції основної інф. з певної проблеми на сторінках спец. періодичних видань.

8.Сучасні періодичні видання як компонент первиннодокументальних ресурсів в галузі сусп-зн

Найактуальніша сусп-політ. інф. представлена в періодичних виданнях сусп-зн. За матеріальною конструкцією вони поділяють на газети та журнали.

Газети за територіальною ознакою поділяються:

  • центральні («Голос України», «Україна молода»)

  • обласні («Сім днів», «Рівне вечірнє», «Вісті Рівненщини»)

  • міські(«Рівне»)

  • районні («Сарненські новини», «Костопільський край»).

Територіальна ознака впливає на зміст матеріалів які публікуються в газетах.

Журнали з сусп.політ. тематики вміщують більш грунтовні за змістом матеріали в порівнянні з газетами.

Їх поділяють за цільовим і читацьким призначенням:

  • наукові (вміщують статті в яких висвітлюються результати теоретичних, прикладних досліджень в галузі суспільствознавства; такі видання призначені фахівцям).

За характером і змістом вміщених матеріалів наукові журнали поділяють на:

  • науково-теоретичні (Фінанси України», «Економіка і прогнозування»)

  • науково-практичні («Економіст», «Економіка і держава»)

  • науково-методичні («Дошкільне виховання»)

  • виробничо-практичні – це журнали які вміщують статті з технології, техніки, економіки, організації виробництва або інших галузей сусп. Практики з методичними розробками які призначені фахівцям певної галузі («Управління компанією»).

  • громадсько-політичні – це журнали які вміщують статті з актуальної сусп.політ. тематики («Коментарі», «Політика і час», «Політика і культура»)

  • науково-популярні–це журнали які вміщують статті та інші матеріали з основ наукових знань з популярними відомостями щодо результатів наукових досліджень в різних галузях сусп.-зн. Вони слугують поширенню знань і самоосвіти в галузі сусп-зн («Памятки України», «Київська старовина»).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]