Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MOYa_ShPORA.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
288.77 Кб
Скачать

29. Характеристика інформаційних ресурсів з економіки.

Створенням та поширенням вторинної інформації з сусп-ства займаються орг. держ. влади, інф. агентства, Кн. Палата Укр., бібліотеки різних типів, органи НТІ, науково-досл. інститути, музеї, архіви, видавництва, редакції журналів та газет та ін. установи.

Центром формування інформаційних ресурсів з економіки є Український інститут науково-технічної та економічної інформації. ІНТЕІ створює банки та бази даних науково-технічної та економічної інформації, створює автоматизовану систему реєстрації науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт. Видає бюлетені реєстрації науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт. Також УкрІНТЕІ створює аналітико-ситезовані матеріали з економіки в тому числі на замовлення органів державної влади та управління.

Національна парламентська бібліотека України видає покажчик «Україна сьогодні. Політика. Економіка. Культура» з 1998 року, рекомендаційний бібліографічний посібник «Економіка України: проблеми і перспективи».

На регіональному рівні АНТЕЇ орієнтовані на створення фактографічних БД про регіони та підготовку аналітичних проблем з економіки.

Зарубіжний ІНІСН видає поточні бібліографічні посібники «Новая лиература по социальным и гуманитарным наукам», в межах якого є галузева серія «Економика». На компакт-дисках ІНІСН розповсюджує БД «Экономика и демография», довідково-фактографічні БД «Банкиэминенты, БД аналітико-реферативних матеріалів «Банковское дело – зарубежный опит», реферативну БД «Пресса о банках». В структурі ІНІСН функціонує центр інф.забезпечення банківської діяльності та підприємницької діяльності, який здійснює випуск реферативного збірника «Банки – мировой опыт». Центр готує аналітико-реферативні матеріали з таких тем як «Финансово-промышленные группы России», «Современное банковское дело в зарубежных странах: Вопросы теории и практики».

ВІНІТІ займається підготовкою та розповсюдженням ресурсів з економіки. Зокрема, видає реферативний журнал «Организация управления», реферативний збірник «Экономика промышленности». ВІНІТІ видає різні серії експрес-інформації. Веде БД «Аналітика», де подаються тексти аналітичних доповідей з економіки промисловості.

30. Характеристика інформаційних ресурсів з філософії, педагогіки та інших суспільних наук.

Створенням та поширенням вторинної інформації з сусп-ства займаються орг. держ. влади, інф. агентства, Кн. Палата Укр., бібліотеки різних типів, органи НТІ, науково-досл. інститути, музеї, архіви, видавництва, редакції журналів та газет та ін. установи.

Національна парламентська бібліотека України видає поточний покажчик «Нові надходження з питання суспільствознавства та гуманітарних наук». В 1996 році видала ретроспективний бібліографічний посібник «Розвиток філософської думки в Україні, такоє видала рекомендаційний посібник «Народна освіта. Педагогічна наука України: бібліографічна модель ядра фонду ЦБС»

Державна науково-педагогічна бібліотека України є головним інформаційним центром в освітянській галузі з педагогіко-психологічних знань. З 2004 року розпочала створення тематичної БД бібліографічних записів статей періодичних видань з питань педагогіки, психологічної науки та практики. Створила БД «Сучасні освітні технології», готує загально галузевий допоміжний покажчик «Українська педагогічна бібліографія за період…» та створила 20 структурованих рекомендаційних бібліографічних списків за трьома циклами.

Державна бібліотека України для юнацтва видала серію рекомендаційних БП суспільно-політичної тематики для юнацтва.

Український державний педагогічний університет ім.. Драгоманова з 1992 року видає щорічник «Українська педагогічна бібліографія».

ІНІСН видає поточні бібліографічні посібники «Новая литература по социальным и гуманитарным наукам», в межах якого виділяються серії «Философия и социология», «Правоведение», «Политика».

Книжкова палата України з 1997 по 2006 рік видавала реферативний журнал «Політика. Політичні науки» та вела відповідну БД.

В структурі ІНТЕІ функціонує державна науково-технічна бібліотека України, яка видає реферативний журнал «Депоновані наукові роботи», де представлені роботи з суспільних наук.

Національна бібліотека України ім.. Вернадського – багатогалузевий центр. Що видає реферативний журнал «Джерело» разом з ІПРІ. В межах даного журналу є спеціальна серія «Соціальні та гуманітарні науки. Мистецтво». Створює загальнодержавну БД «Україніка наукова».

В структурі НБУВ СІАЗ створює ряд БД, які поновлюються щоденно новою інформацією, зокрема БД «Вісті з регіонів», «Місцеве самоврядування». Видає реферативний збірник ЗМІ «Шляхи реформування української науки», інформаційно-аналітичний журнал «Україна: події, факти, коментарі».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]