Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MOYa_ShPORA.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
288.77 Кб
Скачать

33. Основні аспекти впливу культури та мистецтва на склад галузевих інформаційних ресурсів.

Культура – історично визначений рівень розвитку суспільства та людини, в иражений в типах і формах організації життя і діяльності людей, також створюваних ними матеріальних та духовних цінностей. Мистецтво є однією з форм суспільної свідомості, складовою духовної культури людства та специфічним родом духовного опанування світу. Культура і мистецтво в суспільстві мають 2 основні прояви: 1) Створення культурно-мистецьких цінностей, 2)сприйняття цих цінностей суспільством. Під культурно-мистецькими цінностями розуміють сукупність культурних досягнень,представлених в найвагоміших творах мистецтва, літератури, тощо. Основні аспекти впливу галузі на склад інформаційних ресурсів з проблем культури та мистецтва: змістовний, функціональний, хронологічний, типологічний.

34. Структура документального потоку з проблем культури та мистецтва: загальна характеристика.

Галузевий документальний потік має складну структуру, в межах якої виділяють 3 комплекси документів: - твори мистецтва та галузева література; - видання та документи інших видів, в тому числі кінофонодокументи (мета книга) та електронні документи; - опубліковані документи (твори образотворчого мистецтва, фотодокументи, фонодокументи).

Твори образотворчого мистецтва поділ на: - в матеріалі (книги, скульптури); - образотворчі видання. Є репродукції (копії від оригіналу); гравюри (форма виготовлена самим митцем); прикладна графіка.

За матеріалом гравюри є: ксилографія (друк перших книг (гравюра з дерев’яної форми)), літографія – з лінолеуму, літографія – з вапняка, офорт з металевої форми. За способом друку гравюри є: високого, глибокого, плоского друку.

Твори мистецтва – елемент галузевого документального потоку. До творів мистецтва належать: образотворче мистецтво, нотні видання, кінофільми.

35. Особливості видань творів мистецтва.

Твори мистецтва – елемент галузевого документального потоку. До творів мистецтва належать: образотворче мистецтво, нотні видання, кінофільми.

Образотворче мистецтво — мистецтво відображення сущого у вигляді різних образів, зокрема таких як художні образи на площині (графіка, малярство тощо) та в просторі (скульптура).

Нотне видання – це різновид видання, велику частину об’єму, якого займає нотний запис музичного твору. Воно призначено для виконання або вивчення музичних творів. На відмінну від текстових видань, нотні – передають інформацію за допомогою спеціальних знаків – нот. Основну частину нотних видань складає запис музичних творів з текстом або без нього.

Кінофільм - важлива форма мистецтва. Фільми розважають, навчають, освічують та надихають аудиторії. Візуальні елементи кіно не вимагають перекладу, що робить кінофільми глобальним способом комунікації. Будь-який фільм може привернути світову увагу, особливо з додатком у вигляді дубляжу чи субтитрів, що перекладають діалоги. Фільми — це також артефакти окремих культур, котрі відображають ці культури і, у свою чергу, впливають на них. Кінофільм — термін, що охоплює окремі проекти у області кінематографії. Назва походить від того, що фотографічні плівки (фільми) були першими засобами для запису і відображення рухомих зображень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]