Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MOYa_ShPORA.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
380.42 Кб
Скачать

1.Змістова та видова структура первиннодокументальних ресурсів в галузі суспільствознавства

Первинно-документальний рівень інформаційних ресурсів з суспільствознавства формується за рахунок суспільно-політичної літератури. СПЛ являє собою сукупність видань та неопублікованих документів в яких висвітлюються результати розвитку наук про суспільство та мислення(крім філологічних наук та наук мистецтвознавчого комплексу). Вся сукупність первинних документів з суспільствознавства називається документним масивом з суспільствознавства. Актуальна частина док. масиву або док. видані впродовж поточного року називається документним потоком з суспільствознавства.

Змістову структуру з первинно-документних ресурсів з суспільствознавства утворюють інформаційні ресурси з окремих галузей суспільствознавства. Найбільш багатоаспектно питання змістової структури ІР з суспільствознавства представлені в таблицях ББК та УДК де СПЛ систематизується циклами суспільних наук. Відповідно до змістової класифікації СПЛ в документному масиві виділяють літературу з філософії, соціології, економіки, політики, держави і права, історії, педагогіки, психології, військової справи та іншу літературу.

Видова структура первинно-документних ресурсів з суспільствознавства визначається наявністю документів певних видів та жанрів у документному масиві та док потоках з суспільствознавства (ДСТУ 3017 Видання.Основні види). В док.масиві за ознакою інформаційних знаків переважають текстові видання, є певна частина ідеографічних(карти) та ізографічних.

За періодичністю виходу видова структура представлена як періодичними так і не періодичними виданнями.

За ознакою носія інформації видова структура представлена як на традиційних так і на машиночитних носіях.

2.Тематичну структуру первиннодокументальних ресурсів в галузі суспільствознавства

визначає диференціація суспільно-політичної літератури за темами в межах певної галузі. Тематична структурадозволяє виділити стабільні та мобільні потоки з суспільствознавства. Для стабільної частини документних потоків з суспільствознавства характерна стабільність тематики (тематика змінюється, оновлюється через 5-7 років). Мобільні документні потоки характеризуються постійною зміною проблематики, їх тематична структура оновлюється кожні 1-2 роки.

3.Типологічна структура первиннодокументальних ресурсів в галузі суспільствознавства

– це виділення первинних документів певних типів в документному масиві та документних потоках суспільно-політичної тематики. Ця структура пов’язана з видовою класифікацією документів за цільовим та читацьким призначенням і характером інформації. В основі цієї структури лежить комплексна ознака суспільного призначення, яка поєднує в собі такі характеристики документів: теоретична, методологічна, практичне значення документа та особливості його походження і використання у суспільстві.

Типи СПЛ:

  • Політичні першоджерела – це документи політичних партій, рухів, громадських організацій.

  • Правові першоджерела – це документи, які прийняті або затверджені будь-яким органом державної влади на будь-якому рівні державного управління.

  • Праці видатних діячів

  • Науково-дослідна л-ра висвітлює результати теоретичних та прикладних досліджень в галузі (монографії, дисертації, автореферати, наукові статті, тези доповідей)

  • Публіцистична л-ра висвітлюються актуальні суспільно-політичні видання сучасності (книги, статті, брошури)

  • Науково-популярна л-ра – це суспільно-політична л-ра призначена для тих хто вивчає суспільно-політичні дисципліни. Основні жанри: підручники, посібники, практикуми, методичні рекомендації, конспекти лекцій. Особливістю є те, що за змістом вона наближається до науково-дослідної л-ри і представляє інтерес фахівців галузі суспільствознавства.

  • Навчальна л-ра– містить фактографічні відомості теоретичного та прикладного характеру, що розміщені в зручній для швидкого пошуку послідовності і не призначені для суспільного читання (енциклопедії, словники,довідники).

  • Професійно-виробнича л-ра– призначена для надання допомоги у виробництві та в інших галузях суспільної практики та суспільної діяльності (методичні посібники, інструктивно-нормативні документи, практичні посібники). Має конкретне читацьке призначення.

  • Мемуарна л-ра–записи про минулі події зроблені сучасником, учасником цих подій (щоденники, спогади, мемуари).

  • Літургійна л-ра

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]