Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MVM_1__40.doc
Скачиваний:
64
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
712.7 Кб
Скачать

1. Методика проведення позакласної роботи з математики. Питання методики поглибленого вивчення математики.

Класи з поглибленим вивченням математики сформовані майже в кожному районі великих міст і районних центрах майже всіх областей України. Вони працюють у складі 8-11 класів.

Ці школи (класи) працюють за навчальними планами, затвердженими Міністерством науки і освіти України. Математику вивчають за спец. навчальною програмою, затвердженою Міністерством науки і освіти України, а решту предметів – за програмами ЗОШ.

Програма з математики охоплює весь матеріал програми ЗОШ і передбачає не стільки розширення цієї програми, скільки її поглиблення за допомогою насамперед розв’язування нестандартних задач підвищеної складності, розвитку творчого мислення. Розширення програми відбувається за темами, які використовують у різних галузях математики і сферах її застосування (множини, комбінаторика, питання подібності та ін.). Програма має бути досить варіативною, тобто враховувати умови класу і можливості вчителя.

Найвдалішою формою організації навчального процесу в таких школах є лекційно-практична система, в якій розрізняють лекції,практикуми з розв’язування задач, семінари. У процесі вивчення програмного матеріалу належна увага має приділятися узагальненням, вивченню різних методів доведень і розв’язування задач.

Позакласна робота з математики – це заняття, які відбуваються в позаурочний час, ґрунтуються на принципі добровільної участі, мають на меті підвищення рівня математичного розвитку учнів і цікавості до предмета завдяки поглибленню і розширенню основного змісту програми.

До форм позакласної роботи належать: 1) позакласна робота в школі; 2) позашкільна робота в дитячих будинках творчості,літніх таборах відпочинку; 3) робота заочних математичних шкіл різних рівнів.

У межах кожної з них, у свою чергу існують різні форми позакласної роботи. Найпопулярнішою формою позакласної роботи є математичні гуртки, в діяльності яких розрізняють два напрями. Перший – формування та розвиток початкової цікавості до математики, розвиток математичного мислення. Другий – поглиблення та розвиток знань з математики і розвиток мислення.

Діяльність гуртка буде ефективнішою, якщо він об’єднує відносно стабільний склад учнів і працює за складеним заздалегідь планом. План має передбачати не тільки доповіді вчителя і розв’язування цікавих задач, а й повідомлення самих гуртківців, випуск стінних газет, участь в організації та проведенні вечорів, тижнів або місячників математики, олімпіад тощо.

Заняття в гуртках (особливо учнів 5-7 класів) мають захоплювати їх, бути якомога жвавішими з елементами гри, змагань. Окремі задачі та запитання варто добирати так,щоб труднощі, які виникають у процесі їх розв’язування, спонукали учнів до розгляду певних питань теорії та нових способів діяльності, які дещо розширюють та поглиблюють програму.

Математичні вечори проводять зазвичай один раз на півріччя з учнями паралельних класів. Вечори доцільно присвячувати підведенню підсумків олімпіад, тижнів або місячників математики; історії розвитку математики; окремим темам математики та іншим питанням на розсуд учителя.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]