Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MVM_1__40.doc
Скачиваний:
64
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
712.7 Кб
Скачать

9. Методика вивчення тригонометричних рівнянь і нерівностей.

В ШКМ починають із розв'язування найпростіших типів рівнянь типу: виду , , . Ще у 9-му класі учням пропонують знайти за таблицями значення гострих кутів, якщо , . Завдання виразити всю множину розв'язків рівняння ставлять в 10-му класі. Тут же знайомлять учнів з записом розв'язку тригонометричних рівнянь.

Рівняння

Множина

розв’язків

Умова

a є R

a є R

Розв'язування тригонометричних рівнянь слід супроводжувати розв'язуванням коренів на одиничному колі і на графіках функцій.

приклад: соsх= 1/2. Знайдемо величину кута х, косинус якого 0,5 користуючись колом.

, , ,

. Але рівняння соsх=1/2 задаємо не менше та й і враховується періодичність функції косинус буде: ,x є Z x = ,a є Z

Це рівняння має безліч розв'язків. І особливо добре це видно з графіка, побудувати одночасно графіки у=соsх, у=1/2 Побудуй графік

В ШКМ слід розглядати найпростіші тригонометричні рівняння з параметрами. Треба дати учням зрозуміти добре, що при рівняння не має розв'язків, його задовольняють всі значення 2Пк, при ф=-1 - всі значення (2к+1)П, при всі значення ,к є Z. Коли учні зрозуміють як слід розв'язувати найпростіші завдання, їх слід ускладнювати до таких як , ,

Т-тригонометрична функція. Тригонометричні нерівності більш складний для розуміння учнів матеріал. Тут потрібно поступово підводити учнів до її вивчення, постійно повторювати вивчене на уроках. На простих нерівностях розглядають аналітичним і графічним способом.

10. Методика вивчення і застосування похідної в шкільному курсі математики.

Спочатку розглядають задачі, які приводять до означення похідної: 1. задача про миттєву швидкість, 2. задача про швидкість струму у провіднику.

Означ.: похідною ф-ції в т. називається границя відношення приросту функції до приросту аргумента за умови , що останній прямує до 0, а границя існує, тобто

Після введення

означення доцільно знайти за його допомогою похідні функцій , , .

Для більш глибокого усвідомлення учнями означення похідної доцільно зразу ж з'ясувати її механічний і геометричний зміст. Механічний зміст випливає з розглянутої задачі про миттєву швидкість. Учні самі здатні зробити висновок, що похідна = миттєвій швидкості нерівномірного руху. Геометричний зміст похідної випливає із задачі про дотичну до кривої у певній точці - похідна в точці дорівнює тангенсу кута нахилу дотичної до кривої з додатним напрямом осі х у точці з абсцисою . Слід вести теореми: 1) про неперервність диференційованої в точці фуюсції.2). Про похідну суми функцій, 3). про похідну добутку функцій, 4). про похідну частки, 5). про похідну степенової функції, 6). про похідну складної функції. Остання теорема дає можливість розширити системи вправ на обчислення похідних і застосування похідних до різноманітних задач: застосування до дослідження функції і побудови їх графіків, для знаходження рівняння дотичної. Похідна використовується в наближених обчисленнях, для наближеного розв'язування рівнянь, дослідження і відокремлення коренів рівнянь, спрощення виразів, доведення тотожностей і нерівностей, знаходження біноміальних коефіцієнтів, доведення формули бінома Ньютона. У фізиці похідною послуговуються обчислюючи швидкість і прискорення, досліджуючи різні фізичні явища.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]