Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MOYa_ShPORA.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
288.77 Кб
Скачать

52. Диференційоване бібліографічне інформування фахівців культури та мистецтва: загальна характеристика

53. Форми масового бібліографічного інформування спеціалістів галузі культури та мистецтва

54. Інформаційний пошук на допомогу непрофесійним інформаційним потребам в галузі культури та мистецтва

Типи оглядів за змістом та особливостями їх методики:

  • Тематичні огляди.

  • Персональні огляди, що присвячені літературі про життя та творчість окремих майстрів.

  • Огляди за матеріалами місцевого художнього життя.

  • Огляди нових надходжень.

  • Огляди матеріалів з періодичних видань.

  • Огляди видань, що готуються до друку.

  • Цикли оглядів на допомогу самоосвіті в галузі мистецтва.

Рекомендаційно-бібліографічне обслуговування - процес використання засобів і методів рекомендаційної бібліографії у роботі зі споживачами, спрямований на задоволення їхніх інформаційних інтересів.

55. Об’єкт ід в галузі худ. Літ. Та літературознавства

Об’єктом ІД в галузі ХліЛ є система комунікацій документ-споживач. Даний об’єкт має ряд особливостей. Першою-він скл. з 2 частин:1.Первинно-документний потік публікацій худ. Творів2.Документний потік літературознавчих матеріалів.

Другою-його часткове співпадання з об’єктом літературознавства. В даній галузі ІД відтворений об’єкт ширше, бо відображає не тільки худ. Твори, але й літературознавчі публікації.

Третя особливість виходить за межі і літератури і літературознавчих наук, бо ІР повинні відображати первинну інформацію споріднених галузей. Це інформація, яка необхідна для відтворення історичного фону діяльності письменника. Це документи з історії, економіки, мистецтва.

56. Основні функції і принципи ід в галузі ХліЛ

Функції:

  1. Науково-допоміжна функція - сприянння аналізу та дослідження худ. Літ. Шляхом виявлення, впорядкування та реєстрації творів худ. Літ. Та літературознавчих матеріалів як у рукописному так і в друкованому вигляді.

  2. Рекомендаційна - сприяти популяризації худ літ у суспільстві та розвитку естетичних смаків у читачів. Вона реалізується через забезпечення інформаційних потреб всіх, хто цікавиться худ літ поза професійною діяльністю.

  3. ІД в галузі реалізується ін. функціями: пошукову, оціночну, комунікативну, моделюючу, підсумовуючу.

57.Первинний документальний потік (дп) худ літ як об’єкт ід галузі.

Масив публікацій в даній галузі скл з 2 частин: з творів худ літ та публікацій літературознавчих матеріалів. На відміну від інших галузей худ твори можуть досить довго знаходитись в актуальній частині масивів публікацій, залишаючись елементом сучасної актуальної культури суспільства.

Текст худ творів може публікуватися у різних виданнях. Видання крім тексту може здійснити супруводжувальні елементи (передмову, анотацію, коментарі). Супроводжувальні елементи більш залежні від впливу часу, ніж текст, тому худ твір може бути актуальним , хоча видання може застарівати.

При створені вториннодокументного рівня інформації слід враховувати тип видання худ творів. Худ твори класифікують за різними ознаками: 1.Національно-мовна ознака; 2.історико-літературна (доби Відродження, література Нового часу); 3.соціально-функціональна (видання для дітей); 4.типологічна ознака (за цільовим і читацьким призначенням видання, а не твору).

Даний критерій є провідним, за ним видання худ літератури поділяється на наукові та масові. Наукові призначенні для вивчення і дослідження худ творів. Масові – для дозвілевого читання худ творів.

Визначені приналежності видання до певного типу проводяться за ознаками:

1.склад текстів у виданні (у виданні можуть бути канонічні тексти худ тв, варіанти та редакції текстів, публіцистичні, мовознавчі публікації автора, щоденники, листи-спогади, тобто не худ тексти)

2.розташування текстів у виданні (найчастіше розташовуються за датами написання або першої публікації. Крім того може бути розташування за жанрами або за принципом авторської волі)

3.характер підготовки текстів до видання (для наукових видань подається інформація про те, чи є це передрук багатотомних видань. Тексти звіряються у чернетці автора)

4.склад і характеристика науково-допоміжного апарату. До складу науково-допоміжного апарату входить передмова або вступна стаття, примітки або коментарі, додатки довідкового характеру (зміст, алфавітний, хронологічний покажчики, список скорочень, післямова).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]