Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MOYa_ShPORA.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
288.77 Кб
Скачать

27. Особливості виконання фактографічних довідок.

В інформаційні установи надходить значна кількість інформації суспільно-політичної тематики. Найчастіше це - економіка, політика, історія. Методика виконання інформаційних запитів базується на загальній методиці довідково-інформаційного обслуговування користувачів, зокрема, дотримуються етапів:

  • прийом запиту

  • визначення кола джерел пошуку інформації

  • пошук інформації в межах цих джерел

  • оформлення довідки

  • видача довідки споживачу.

Основні джерела фактографічного інформаційного пошуку в галузі суспільствознавства галузеві довідкові видання - галузеві енциклопедії, словники, довідники. Фактографічна інформація з суспільствознавства є і в довідкових виданнях універсального характеру.

Важливим джерелом фактографічної інформації з суспільствознавства є повнотекстові аналітичні бази даних. Значна частина фактографічної інформації є в Інтернеті зокрема, подається на сайтах органів державної влади і управління, засобах масової інформації, політичних партій, рухів, інформаційних агентств, науково-дослідних інститутів, вузів.

Суспільно-політична інформація аналітичного характеру представлена на сайтах інформаційних агентств.

Після визначення кола джерел пошуку фактографічної інформації потрібно кожне джерело переглянути методом девізу і відібрати необхідні фактографічні відомості.

Фактографічна довідка оформляється у вигляді викладу конкретної фактографічної інформації з теми запиту, яка може доповнюватися невеликим списком ресурсів, звідки отримано фактографічні відомості. У сучасних умовнх такі довідки можуть доповнюватися пакетом документів та їх частин з необхідною фактографічною інформацією і доставляється безпосередньо на робоче місце користувача, завдяки послузі електронної доставки документів.

28. Характеристика інформаційних ресурсів з історії.

Створенням та поширенням вторинної інформації з сусп-ства займаються орг. держ. влади, інф. агентства, Кн. Палата Укр., бібліотеки різних типів, органи НТІ, науково-досл. інститути, музеї, архіви, видавництва, редакції журналів та газет та ін. установи.

Книжкова палата України створювала до 2006 року в електронному форматі реферативний журнал «Історія. Історичні науки та вела відповідну реферативну БД. В 90-тих роках 20 ст. дана установа започаткувала серію ретроспективних науково-допоміжних бібліографічних посібників «Етноси України 1917-14 роки». В рамках цієї серії вийшли покажчики «Етноси в Україні», «Татари в Україні», «Турки в Україні», «Євреї в Україні», «Німці в Україні», «Караїми в Україні». Підготувала ретроспективний покажчик «Історія Києва, 1962-2000»

Національна парламентська бібліотека України видає «Календар знаменитих та пам’ятних дат», а також рекомендаційний бібліографічний посібник «Історія України: список літератури на допомогу формування ядра фонду масової бібліотеки». В 1999 році видала бібліографічну енциклопедію «Україна: минуле та сучасність».

Державна історична бібліотека України є центром формування інформаційних ресурсів з питань історії та історичного краєзнавства. Дата установа працює у напрямку створення та поширення як поточної так і ретроспективної інформації з питань історії. Зокрема видає поточний БП «Історія України», «Нові надходження книг з історії в державну історичну бібліотеку України». Видала покажчик «Питання перебудови викладання історії у вищій та середній школі», «Істотне краєзнавство в Україні. Питання теорії та практики». Дана установа видавала посібники: «Репресії 20-х, 30-х, 40-х та початку 50-х років на Україні». Видала ретроспективні посібники «Історія інтелігенції УРСР 1917-1989 р.», «Історія селянства УРСР 1917-1989 р.», «Історія робітничого класу Української РСР: 1917-1989 рр.». З 1994 року створює бібліографічну ретроспективну БД з історії. Державна історична бібліотека Украни також створила рекомендаційний довідник «Сторінки історії України, також створює ситсему рекомендаційних БП з історії та історичного краєзнавства.

РДОБ видала бібліографічні довідники «Україна: історія, народознавство», «340 років Берестецькій битві», «Одвічні джерела: Острогу – 900».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]