Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MOYa_ShPORA.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
288.77 Кб
Скачать

4.Типологія політичних першоджерел

Політичні першоджерела–це документи політичних партій, рухів і громадських організацій, які виходять у вигляді таких типів видань:

-Окремі видання документів політичних партій, рухів і громадських організацій. Окремо видаються матеріали, що викликають найбільший науковий і політичний інтерес, широко вивчаються у вищій та середній школі. Ці видання розраховані на широке коло читачів друкуються масовими тиражами (Програма народного руху, статути партій).

-збірники документів політ.партій, рухів і громадських організацій. Вони охоплюють велику кількість документів, прийнятих на з’їздах, конференціях, пленумах. Такі видання розраховані на широке коло читачів. Їхньому використанню допомагає довідковий апарат цих видань, головним чином, покажчики до тексту(програмні документи партії)

- тематичні збірники документів політичних партій, рухів та громадських організацій, зміст яких відповідає певним напрямкам діяльності. Ці документи друкуються повністю або у випадках. Використовується хронологічне або тематичне розташування. Довідковий апарат складається з передмов, реальних та історико-літературних коментарів та приміток. Іноді такі збірники включають предметний, тематичний та інші допоміжні покажчики (Про охорону навколишнього середовища).

- публікації документів політ.партій, рухів і громадських організацій на сторінках періодичних видань. Вони своєчасно публікуються на сторінках періодичних видань, що є органами певних політичних партій, рухів та громадських організацій.

5.Типологія видань правових першоджерел

До правових першоджерел належать державні документи, що прийняті державним органом влади чи управління(конституція, закони, постанови, рішення, укази). Державними документами вважають документи, що прийняті на будь-якому рівні державної влади, будь-яким органом державного управління.

  • поточна публікація док. органів держ. Влади і держ. Управління. Вона здійснюється на сторінках періодичних видань(Урядовий кур’єр, Голос України).

  • Збірники матеріалів сесії Верховної Ради поділяють на стенографічні звіти окремих сесій та збірники матеріалів певної сесії. В обох цих виданнях публікуються документи, прийняті на сесії і виступи депутатів

  • Універсальні ретроспективні видання державних док. охоплюють усі питання законодавства. До них включаються Закони і Укази Президії Верховної Ради і Постанови Кабінету Міністрів. («Звід Законів УРСР»)

  • Тематичні збірники державних документів знайомлять читачів із законодавчими матеріалами з певної галузі права. В них використовується хронологічне або тематичне розташування. Довідковий апарат тематичних збірників складається з передмови, предметних та тематичних покажчиків (Індивідуальна трудова діяльність:Зб.документів)

6.Типи видань праць видатних діячів сусп-зн

Праці видатних діячів сусп-зн(діячів держави, політичних партій, рухів і громадських організацій) видаються різними виданнями:

-твори, зібрання творів, повні зібрання творів. Це багатотомні видання завданням яких є з найбільшою повнотою представити спадщину певного діяча. В них включаються не тільки опубліковані раніше праці, але й ті що у свій час не призначалися до друку(листи, записки, чорнові матеріали). Розподіл таких матеріалів у томах та розташування їх усередині томів здійснюється за принципом історизму, що дає можливість повязати появу того чи іншого твору(групи документів)з певним етапом у бібліографії автора та історичними обставинами. Матеріал у таких творах групується з урахуванням двох принципів: типологічного та хронологічного. Всі твори, зібрання творів мають науково-довідковий апарат, який полекшує роботу з текстом. Він складається з передмови(до виконання в цілому або окремих творів), різних коментарів та приміток(за формою коментарі та примітки бувають підрядкові та позатекстові; за змістом–текстологічні, історико-літературні, реальні, словникові; покажчиків до видання в цілому чи до окремих томів).

- видання вибраних творів розраховані на широке коло читачів. Їх мета–зібрати найважливіші праці певного автора. Ці твори друкують цілком і розміщують у хронологічній послідовності.Науково-довідковий апарат подібний до зібрань творів, але покажчики вміщують найбільш важливі–предметний та іменний.

- тематичні збірники випускаються на допомогу проблемному вивченню суспільних наук і адресовані підготовленим читачам(наукові праці, документи, листи, мономенти). Поруч з певними текстами вміщують фрагменти, присв’ячені певній темі. У цих збірниках частіше застосовується хронологічний спосіб розташування матеріалу. Для довідкового матеріалу характерна галузева спрямованість. Коментарі та примітки більш детальні.

-видання окремих праць розраховані на широке коло читачів, вони друкуються масовим тиражем. Це передруки тексту з останніх «Зібрань творів» або «Повних зібрань творів». Науково-довідковий апарат у них складається з коментарів, приміток та покажчиків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]