Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MOYa_ShPORA.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
288.77 Кб
Скачать

58.Первинний документальний потік (дп) з літературознавства як об’єкт ід галузі.

Публікації з лі-ва поділяються за складовими елементами літературної науки. Виділяється історія літератури, літературна критика, теорія і методологія літератури, літературознавчі дисципліни.

За функціональним призначенням публікації матеріалів з історії, літ критики та ін літературних праць под. на групи:

1.видання праць видатних літературознавців, літ. Критиків, діячів класичної естетики. Це можуть бути зібрання творів, збір. Праць, призначених для тих, хто професійно пов'язаний з даною галуззю: вченим, викладачам, студентам. До видань звертаються і любителі літератури.

2.літературні мемуари-група публікацій, що становлять інтерес як для фахівців такі і широкого кола читачів. Спогади письменників про себе, події, спогади про інших письменників можуть читати як обєкти науково-дослідного так і літературного, для дозвілевого читання.

3.літературно-критичні праці сучасних літературних критиків. В публікаціях аналізується сучасно-літературний процес або творчість окремого письменника або окремий худ твір.

4.наукова література-публікація наукових статей, збірників, монографій, праць узагальненого характеру створених вченими літературознавцями як результат наукового дослідження в галузі літературознавства. Такі публікації цікавить насамперед вчених галузі. Читачі-непрофесіонали можуть виявляти інтерес до такої літератури, бо обєкт дослідження, яким є життя і творчість окремих письменників та достатній і цікавий стильвикладу матеріалу, який властивий літературознавству викликають зацікавлення у громадкості. Публікації містять вторинну інформацію, у вигляді розгорнутих списків опрацьованої літератури.

5.науково-популярна-публікація з літературознавства, призначені для широкого загалу, які виокремлюються доступним і захоплюючим викладом матеріалів, повідомляючі факти літературного процесу сприяють естетичному розвитку читачів.

6.навчальна та навчально-методична література-публікація підручників, навчальні посібники, методичні матеріали для учнів, студентів, вчителів.

7.довідкова літ з худ літ та літературознавства-видання літературних енциклопедій, словників з життя і творчості письменників, словники літературних термінів, словники псевдонімів. Використовуються фахівцями так і читачами-пепросесіоналами.

59.Літературно-художні та літературно-критичні періодичні видання та їх функції в потоці літературно-художніх публікацій

60.Інформаційні потреби з художньої літератури та літературознавства

61.Система засобів ід в галузі ХліЛ

Система засобівлітературної ІД-сукупність форм та методів виробництва і розповсюдження вторинної інформації з ХліЛ. Основні канали виробництва та поширення літературної вторинної інформації: 1.спеціальні інформаційні посібники; 2.вторинна інформація в періодичних виданнях; 3.вторинна інформація в наук., навчальн. Та довідковій літературі; 4.інформаційні послуги інформаційних установ; 5.книговидавничі та книготоргівельнібібліографічні метеріали; 6.ЗМІ; 7.канали міжособового спілкування; 8.інформаційні мережі. Найбільш поширеною в Україні є підготовка літературно-бібліографчної інформації як у друкованому так і у електронному вигляді. Літературно-бібліографічні посібники под. на: науководопоміжні, рекомендаційні.

За змістом вони под. на такі, що відоьражають найбільш поширені запити на худ літ: персональні, тематичні, проблемно-тематичні, загально галузеві, жанрові, новинок літератури, краєзнавчо-бібліографічні посібники. За хронологією под.: ретроспективні, поточні, перспективні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]