Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MOYa_ShPORA.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
288.77 Кб
Скачать

31. Інформування споживачів інформації в галузі з суспільствознавства.

Система засобів інформаційної діяльності в галузі суспільствознавства – це сукупність каналів, форм та методів виробництва та поширення інформації з суспільствознавства.

Основними компонентами даної системи є: 1) вторинна інф., матеріалізована в інформаційній продукції, що створюється інформаційними установами різних типів; 2) види та форми інформаційного обслуговування споживачів інформації в галузі суспільствознавства; 3) канали поширення вторинної інформації з суспільствознавства: - окремо видані вторинні документи суспільно-політичної тематики, - спеціальні періодичні видання та видання, що продовжуються; - при книжкові та пристатейні (внутрішньо книжкові та внутрішньо журнальні, внутрішньо газетні) вторинні матеріали, - бібліотечно-бібліографічні засоби, - книговидавничі та книготоргівельні вторинні матеріали (мають комплексний характер – поєднують перспективну, оперативну та ретроспективну інф.), - ЗМІ (відрізняються оперативністю доведення до споживачів, але ця інформація може бути недостовірною та не має конкретного читацького призначення, тобто орієнтована на масового користувача), - міжособове спілкування (в процесі дається оцінка інформації, що передається з боку одного з учасників вербальної комунікації. В цьому перевага даного каналу), - електронні інформаційні мережі (мережа Інтернет).

32. Мережа Інтернет як засіб інформаційного забезпечення інформаційних потреб в галузі суспільствознавства.

Створенням та поширенням вторинної інформації з сусп-ства займаються орг. держ. влади, інф. агентства, Кн. Палата Укр., бібліотеки різних типів, органи НТІ, науково-досл. інститути, музеї, архіви, видавництва, редакції журналів та газет та ін. установи.

Національна бібліотека України ім.. Вернадського – це багатогалузевий центр, що функціонує на національному рівні - створює Інтернет портал соціо-гуманітарних наук, який спрямований на вдосконалення інформаційного забезпечення потреб цієї галузі на основі взаємодії з іншими інформаційними установами. У відділі довідково-бібліографічного обслуговування НБУВ ведеться робота щодо формування електронного фонду бібліографічних покажчиків, які виставлені на сайтах бібліотек України та відсутні у фондах відділу. Доступ користувачів до даної БД надається через мережу Інтернет. У БД відображено бібліографічний опис видання, повний текст та електронна адреса бібліотеки-укладача.

На регіональному рівні створенням інформації з суспільствознавства займаються органи місцевої влади та управління, які співпрацюють з ОУНБ та АНТЕЇ – вони з максимальною повнотою акумулюють краєзнавчу інформацію, створюють регіональні інформаційні портали, де зосереджується інформація про регіони та видають бібліографічні посібники та бібліографічні БД краєзнавчого характеру.

Одним із зарубіжних інформаційних центрів є ІНІСН, ресурси якого доступні через Інтернет. ІНІСН вида поточні посібники, реферативний журнал «Социальные гуманитарные науки». В структурі ІНІСН функціонує центр інф.забезпечення банківської діяльності та підприємницької діяльності, який здійснює випуск реферативного збірника «Банки – мировой опыт».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]