Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shporochki_moyi_1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
353.79 Кб
Скачать

15. Громадські об’єднання: поняття, причини виникненя, права, функції

Громадські об’єднання – це формування громадян на основі їх вільного і свідомого волевиявлення та спільності інтересів .

ГО – це першорядний компонент гомадянського суспільства.

Не допускається отримання ГО, що мають за мету ліквідацію незалежності країни, вміну шляхом насильства констит. ладу, поруш. територіальної цілісності, підрив безпеки країни, розпалювання реліг., нац. ворожнечі і зазіхання на права і здоровя людини.

Обєднання громадян можуть бути заборонені і розпущені лише у судов. порядку або через саморозпуск.

Право на обєднання проголошено Зальною декларацією прав людини (1948 р. ООН), а також в ЗУ «Про обєднання громадян» 1992 р.

Причини появи ГО:

-загострення глобальних проблем сучасності і неспрмоможності держави самостійно їх вирішувати. Появі ГО сприяють інтеграційні і дезінтеграційні процеси у світі, нац.-визвольні рухи.

Права ГО:

-брати участь у формуванні держ.влади і управління, проводити масові заходи, здійснювати законодавчу ініціативу, якщо вона передбачається законом.

–брати участь у виробленні рішень органів державної влади і управління (виносити пропозиції, програми),

-предст. і захищ. інтереси своїх членів.

Функції ГО:

1)опозиційна (запобігання надмірної централізації, бюрократизації держ. влади)

Методи опозиційні: а)переговорні- підтримка чи непідтр. держ.рішень,висування альтернативн програм, законодавчої ініціативи, апеляція (звернення) до громадської думки, укладання угод, договорів і будь-який контроль знизу, б)радикальні- страйки, маніфестації, громадська непокора, мітинги, голодування, пікети, бойкоти...

2)захисна- задоволення, захист інтересів і потреб членів організацій. Методи ті ж самі, що й в опозиції. Безпосередня допомога членам організацій – ще один метод.

3) виховна- формув. у людей громадян. якостей ( мати заг і проф культуру)

4) підготовка пол. і державних діячів.

16.Політичний менеджмент, маркетинг

Дієвим чинником здійснення політики є політичний менеджмент. Це система управління політичними процесами, наука і мистецтво аналізу тенденцій пол. р-ку, передбачення його наслідків, вироблення рекомендацій для пол. керівників та забезпечення їх реалізацій у пол. практиці.

Засобом організації пол. діяльності, котра постає як своєрідний продукт, служба вивчення попиту пол. реклами, стимулювання пол. д-сті, її організаційне забезпечення є політичний маркетинг.

Він сприяє досягненню бажаних пол. результатів, напр., набуттю популярності певного іміджу пол. лідерами, перемоги на виборах, утриманню на вершині політичного олімпу тощо.

Змістом політичного маркетингу є вивчення існуючої та формування бажаної громадської думки щодо образу політика, полтичної організації.

Він спрямований на створення, підтримку чи зміну поведінки людей стосовно пол. лідерів чи політичних ситуацій, подій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]