Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shporochki_moyi_1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
353.79 Кб
Скачать

11. Принципи функціонування політичної влади

*політико-територіальний- це підкорення населення незалежно від статусу громадян, родоводу існуючій владі,

*поділу влад (виконавча, законодавча, судова) Необхідність такого поділу у створенні системи стримань і противаг проти диктату однієї гілки влади

*суверенна ПВ- якщо вона комусь підпорядковується, то не є справжньою

*легітимність ПВ- законність;

*стабільності і стійкості;

*передбачуваності і дієвості.

12. Громадянське суспільство

Г.С. – це сукупн. вільних, рівноправних спільнот та форм їх життєдіяльності, неполітичних відносин, котрі захищені законом від прямого втручання органів державної влади.– недержавна сфера с-ва, сукупність відносин і інститутів громадян, де здійснюються їх індивідуальні та колективні приватні інтереси.

Отже, для існування ГС потрібні певні умови: - наявність правової держави, що забезпечує права і свободи громадян, створ умови для р-ку вільної самоврядної особистості, - екон. і пол. плюралізм, наявність приватної власності та ринкових відносин, - незалежна громадська думка.

Інститути ГС:

сім’я,церква,добровіль ні об’єднання громадян, політичні партії, профспілки, недержавні підприємства та різні установи, асоціації та організації, недержавні ЗМІ, вільний громадянин.

Існує зв’язок між правовою державою та Г.С. Г.С. вище за державу, воно формує державу. Вона повинна захищати права і свободи людей, здійснює зовн. і внутр. Політику, а Г.С. контролює державу, вибирає керівні органи держави і цим самим сприяє вільному р-ку своїх громадян.

13/36 Консерватизм і неоконсерватизм

Консерватизм – в сучасному розуміння – це права СПТ, що в виявляється в політичній ідеології і практиці, збереження історично сформованих форм соціальної структури, традиційних а нині капіталістичних цінностей.

Риси:

*Захист капіталістичних порядків, релігії

*Визнання недоск. людс.природи, розуму

*Переконання про вроджену соц.. нерівність.

*Зароджена період боротьби з феодал. Феодалізм і консерватизм критикували ідеї капіталізму. Консерватизм багато зробив для р-ку ринк. ек. та ін сфер с-ва.

Зі становленням постіндустріального суспільства в 70-х роках 20 століття на заході виник неоконсерватизм

Риси:Прих-к до нового середнього класу, підприємництву, інтелектом

В економіці створили монетаристську модель з обмеженням втручання держави у ринкові відносини

Скорочення соціальних програм, витрат

Виступали за посилення еліти, антибюрократизму.

14. Форми державного устрою

Державний устрій – спосіб організації адміністр-територіал чи нац-територіальної єдності держави.

Розрізняють:

*Прості (унітарні) державні устрої. Тоді, коли ні одна з частин держави не має статусу держ. утворення. *Федеративна держава – це союзна держава. Вона скл. з частин, які самі є суверенними держ. утвореннями. Ці утворення наз. суб’єктами федерації. Базується на конституції. (США-штати; Канада- провінції; Німечч. - землі; Росія- республіки)

*Конфедеративна держава – це союз держав, які зберігають незалежне існування і об’єднуються тільки для координації деяких своїх дій, наприклад ек. чи зовнішньопол. Цей союз базується на спеціальному договорі, а федерація на федеративній конституції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]