Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shporochki_moyi_1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
353.79 Кб
Скачать

5.Політичні вчення Середньовіччя

Р-ок пол. думки відбувався 2 шляхами:

1.візантійський

2.західно-європейській

1-ий характеризується переходом від римських державницьких ідей, культури до візантійських, грецьких. Обгрунт. панівне становище світської влади над церковною і монархічною владою.

2-ий характериз. боротьбою ідей світської і церковної влади, появою так званої ересі єретиків, які боролись проти засилля офіційної катол. церкви і феодал. порядків

Один з таких мислителів був Фома Аквінський

Суть вчення:

*всяка влада від Бога

*природний закон нижче ніж божеств

*церква вище держави

*виступає за монархічну державу у вигляді зміш. демократії – це можливість церкви закликати народ при необхідності скинути тирана

*бог дав владу, буття,

*визнавав рабство, кріпацтво.

На період розпаду феодалізму припадає творчість Ніколо Макіавелі –був ідеолог ранньої буржуазії. Він виокремлював 3 політичні блага: незалежність, безпека, упорядкована безпека

Він пориває з релігійним світоглядом, замінює його ідеєю закономірного розвитку пол.. діяльності законом – елем. правової держави. В основі історії лежить матеріальний інтерес і сила. Ввів в науку термін «держава». Захищає приватну власність. Виступає за республіку, висловлює ідею поділу влад, парламентаризму, ідеї свободи, стабільності. Йому приписують маківеалізм (мета виправдовує засоби)

6. Політичне вчення в період становлення феодалізму

3 ЕТАП – 19-поч. 20 століття

Відбувається розвиток капіталістичних відносин в с-ві і різних ідейно-пол. течій.

Найбільш поширеною є федералістична. Найповніше вона розвинута Кирило-Мефодіївським товариством.(Костомаров, Куліш, Шевченко)

В статуті товариства і в «Книзі буття укр.. народу» була сформульована ідея слов’янської федерації на засадах заміни монархії республікою(парламентська республіка об’єднує ряд слов’янських народів, кожні окремі народи мають свій уряд, самостійність, управління, законодавство, освіта в рамках федерації)

Драгоманов – родоначальник української політології

*Мав матеріалістичний світогляд

*Розвивав ідею громадського соціалізму

*Висловлював деякі ідею космополітизму, вірив, що колись слов’яни об’єднаються в союзі проти гніту націон. і соціального.

*Обстоював ідею про перевагу політичної федерації, а не національної.

В к.19- поч.20 ст. виникають і українофіли (гуртки, громади)- Костомаров, Грінченко, які вважали, що вирішальною силою в розвитку народу є створення самостійної держави українців, реалізація нац.. ідеї.

Родоначальник революційно-демократичного напрямку в Україні був Тарас Шевченко, який:

*Засуджував царське самодержавство.

*Закликав до селянської революції, ліквідації нац.. і соціального гніту

*Виступав за рівність перед народом

*В нього панував світогляд антропоцентр, тобто в центрі уваги була людина.

І. Франко – революціонер-демократ, притаманний громадівський соціалізм, підкреслював, що народи увійдуть у вічну федерацію, засуджував націоналізм.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]