Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shporochki_moyi_1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
353.79 Кб
Скачать

59. Типи політичних партій за ідеологічним критерієм

Політична партія – це добров. обєднання громадян, яке має орг. структуру на нац. рівні, сповідує ідеологію, служить інструментом певного класу, має соц.базу (електорат), бореться за владу, має політичну програму р-ку с-ва, лідера.

За ідеол. критерієм пол.партія поділ.на:

*Ліві

*Праві

*Лівоцетриські

*Правоцентриські

Ліві прихильники соціаліс-комуністичних і соц.-демократичних цінностей (пріоритет сусп.. власності, планова екон.)

Праві прихильники капіталістичних цінностей(приватна власність,ринкова економіка,захищають права власників особливо крупних і середніх).

Центриські партії – ліві та праві, відповідно вони сповідають ліві чи праві цінності, але помірковані, шукають компромісні рішення,не схильні до крайнощей,пропогують соц.партнерство

60.Типи політичних партій за способом суспільних перетворень

Політична партія – це добров. обєднання громадян, яке має орг.структуру на нац.. рівні, сповідує ідеологію, служить інструментом певного класу, має соц.базу (електорат), бореться за владу, має політичну програму р-ку с-ва, лідера.

За способом суспільних перетворень політичні партії поділяються:

*Революційні – мають на меті радикально змінити основи існуючого суспільства(насильницького або мирного)

*Реформіські – пропогують здійснювати у системі зміни поступово, зберігаючи принципові основи с-ва (реформи,мирно)

*Реакційні – намагаються здійснити радикальні зміни у с-ві в інтересах певних реакційних сил, в регресивному історичному напрямку, їм притаманні антигуманність,політичний екстремізм,мілітаризм,расизм

61.Прапорційна виборча система

Виборча система – порядок організації, проведення та визначення результатів виборів у представницькі органи, які закріплюються у юридичних нормах.

Мажоритарна виборча система (більшість) – така с-ма визначення результ виборів за якою депутатські мандати від округу дістають депутати що набрали більшість голосів на даному округу,інші депутати мандату не отримують)

Існує в 2-ох видах:

абсолютної та відносної більшості.

Прапорційна виборча с-ма (Австралія,Італія) – вона будується на принципі пропорційності між одержаними голосами та здобутими мандатами,ця с-ма суворо партійна. Кожна партія висуває свій список кандидатів в депутати,а виборець голосує за список своєї партії. Недолік в тому що вона не дозволяє розподілити відразу всі мандати,це ліквідується методом добровільних залишків.

Застосов два способи розподілів мандатів:

1.Спосіб зв’язаних закритих списків -тут порядок розташування кандидатів визначається самою партією,мандати одержують кандидати які в списку перші.

2.Вільних відкритих списків – тут виборець може висловити свою думку про кандидата, поставивши проти їх імені свою прихильність до цієї особи, ті хто набрав більшість преференсів стають депутатами

Існує загороджувальний барєр – вимога за якою у розподілі мандатів беруть участь партії які набрали установлене число голосів від усієї встановленої кількості у країні. Перевага пол. с-ми вона дозволяє сильній партії зробитись ще сильнішою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]