Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Komunikatsiyna_diyalnist.doc
Скачиваний:
96
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
2.02 Mб
Скачать

6.2. Особливості діяльності у сфері «паблік рилейшнз». Відносини із засобами масової інформації.

Як уже відомо одним із напрямків роботи піарменів є поширення позитивної інформації про підприємство та його продукцію, тобто робота зі створення позитивного іміджу підприємства – пабліситі. Пабліситі – це будь – яка інформація або дія, за допомогою яких людина, подія стають відомими з допомогою засобів масової інформації. Навіть найважливіші події будуть для підприємства лише внутрішньої інформацією доти, доки про них не буде широко повідомлено в засобах масової інформації. Таке завдання завжди доступне для маркетолога, який працює в галузі паблік рилейшнз. Кожне активне підприємство, яке хоче заявити про себе широкому загалу, постійно змінюється. Ці зміни і є навиками, які мають привернути увагу до підприємства та його товарів, а тим самим сприяти збільшенню продажу цих товарів.

В даній ситуації важливо звернути увагу на те, чи є запропонована інформація справді новою та чи можна розраховувати на її оприлюднення в пресі. Річ у тім, що кожний редактор отримуючи щоденно сотні повідомлень, шукає чогось справді надзвичайного та сенсаційного. Редактор читають прес – релізи, які надсилають підприємства, очима своїх читачів (слухачів, глядачів). Їм не має діла до паблісіті підприємства. Вони мають вирішити: чи є ця інформація своєчасною та цікавою для їхньої аудиторії.

Крім організації новин для засобів масової інформації служба паблік рилейшнз підприємства має ще й інші напрямки діяльності (робота з контактними аудиторіями)

До контактних аудиторій, як вже зазначалося належать найняті працівники, фінансові установи, інвестори, органи влади – усе те, що може сприяти або гальмувати ефективність роботи підприємства чи організації. Тому служби паблік рилейшнз мають побудувати свою роботу в такий спосіб, щоб домогтися сприяння з боку цих контактних аудиторій.

Робота з найнятими працівниками.

В даній ситуації необхідно підприємствам мати в розпорядженні такі інструменти, які б підтримували зв'язок керівництва з кожним найнятим працівником тому, що думка та поведінка найнятого персоналу визначатиме обов’язково успіх усіх починань керівництва, стабільність діяльності підприємства.

Управління підприємством має бути демократичним, комп’ютеризованим. Найнятим працівникам, яких колись називали «рядовими» нині доводиться виконувати більший обсяг роботи і нести більшу відповідальність. Це спонукає найманий персонал вимагати більших повноважень та більшої заробітної плати. Усе це впорядковується за допомогою доходів з паблік рилейшнз, метою яких є створення такого внутрішнього середовища на підприємстві, щоб найнятий персонал міг успішно орієнтуватися у виробничих проблемах та приймати правильні рішення, допомагаючи підприємству вистояти за умов жорстокої конкуренції.

Робота з інвесторами.

Конкурентоспроможність підприємству забезпечують, як правило, гроші інвесторів, тому паблік рилейшнз необхідно налагоджувати комунікації з усіма учасниками фінансового кола. До нього належать інвестиційні аналітики, власники інвестицій, фінансові оглядачі у фахових газетах та журналах. Робота з ними потребує знання фінансів і комунікацій одночасно.

З усіма цими учасниками необхідно налагоджувати прямі комунікації, оскільки вони мають різні інтереси та потреби.

Аналітики пояснюють широкій громадськості поведінку підприємства, вони є кваліфікованими консультантами для підприємства, коли воно має намір розмістити свої гроші в цінних паперах інших підприємств.

Спеціальна преса та ніші засоби інформації надають акціонерам інформацію щодо підприємства та становища його акцій на ринку цінних паперів. Новини про технологічні або технічні новації чи про ефективність виконання планів (стратегічних) підприємства допомагають піднести його імідж в очах аналітиків, брокерів, інституційних менеджерів.

Інструментами фінансових комунікацій підприємств є письмові звіти, щорічні збори акціонерів, аналітичні брошури, відеозвіти, спеціальні зустрічі та спеціальні заходи. До них належать також листи до акціонерів, фінансові огляди в пресі, пояснення та аналіз завдань маркетингу, графіки, фотографії тощо.

Робота з владними структурами.

Одним із напрямків діяльності з паблік рилейшнз є робота з місцевими адміністраціями, галузевими асоціаціями, міністерствами, з Верховною Радою.

Робота з владними структурами ведеться, як вже відомо, за допомогою такого заходу, як лобіювання, яке походить від англійського «lobby», що означає коридор. Люди, які займаються організацією лобіювання називаються лобістами. Свою роботу вони проводять у таких напрямках: пошук необхідного лобісту людей у структурах влади, інтерпретація дій владних структур, інтерпретація дій тих, хто стоїть за лобістом та від імені кого ведеться лобіювання, захист позицій цих груп, формування їхнього паблісіті в структурах влади, підтримка діяльності підприємства або інших груп, лобіювання яких ведуть лобісти.

Великий бізнес заінтересований у лобіюванні. Підприємці мусять підтримувати контакти з депутатами або посадовими особами як на місцевому, так і на вищому рівні. Такі контакти мусять носити двосторонній характер. Тобто підприємства, організації та асоціації споживачів можуть очікувати від влади допомоги та підтримки, наприклад через спонсорування, фінансування конкретних соціальних заходів. А законодавці, в свою чергу, можуть завжди звернутися на це підприємство чи організацію за порадою та консультацією в питаннях підтримки на виборах,зміцнення позицій в владній структурі тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]