Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Koncepc BGD (word 97).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
150.53 Кб
Скачать

19

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

"Затверджую"

Міністр освіти і науки України

______________ В. Г. Кремень

"12" березня 2001 р.

КОНЦЕПЦІЯ ОСВІТИ

з напряму

"Безпека життя і діяльності людини"

Київ 2000

Концепцію підготували: В.О. Кузнецов, В.В. Мухін, О.Ю. Буров, Л.А. Сидорчук, С.А. Шкребець, В.М. Заплатинський.

Концепція розроблена творчим колективом фахівців Дорадчої науково-методичної ради Міністерства освіти і науки України з напряму "Безпека життя і діяльності людини", створеної згідно з наказом Міністра освіти України від 25.03.1997 р. № 83. Дана Концепція є результатом глибокої переробки проекту Концепції освіти з напряму "Безпека життя і діяльності людини" (укладачі: В. Кузнецов, В. Мухін, І. Науменко, В. Лук’янчиков, Н. Малишева, А. Мурачов, В. Попов, В. Свято, А. Фурман, Н. Янишева), опублікованого в газеті "Освіта України" від 12 грудня 1997 р. № 50.

У 1997-2000 рр. проект Концепції обговорювався у провідних ВУЗах України (Київський міжнародний університет цивільної авіації, Національний технічний університет України "КПІ", Одеський державний університет ім. І. І. Мечникова); на розширеному засіданні науково-методичної ради з безпеки життєдіяльності при вищих навчальних закладах Львівської області; на Всеукраїнській науково-практичній конференції "Проблеми та перспективи управління якістю підготовки фахівців" та науково-практичній конференції на тему “Шляхи підвищення ефективності підготовки керівного складу, невоєнізованих формувань ЦО і населення до дій у надзвичайних ситуаціях”.

Концепція вдосконалювалась і доповнювалась з урахуванням всіх суттєвих зауважень і рекомендацій спеціалістів Міністерства охорони здоров'я, Міністерства праці і соціальної політики, Національного НДІ охорони праці, Міністерства з надзвичайних ситуацій.

Дана Концепція доопрацьована згідно з положеннями Концепції національної безпеки України, схваленої Постановою Верховної Ради України № 3\97-ВР від 16.01.1997 р.; постановами Кабінету Міністрів України щодо Концепції організації роботи з профілактики невиробничого травматизму (від 22 січня 1996 р. за №114); державними програмами: запобігання дорожньо-транспортному, побутовому і дитячому травматизму, іншим нещасним випадкам невиробничого характеру на 1996 - 2000 роки (від 3 січня 1996 р. за № 5); навчання та підвищення рівня знань працівників і населення України з питань охорони праці на 1996 - 2000 роки (від 18 квітня 1996 р. за № 443); про першочергові заходи щодо розвитку національної системи дизайну та ергономіки і впровадження їх досягнень у промисловому комплексі, об`єктах житлової, виробничої і соціально-культурної сфер (від 20 січня 1997 р. за №37); про Єдину державну систему запобігання і реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природничого характеру (від 3 серпня 1998 р. за № 1198).

1. Загальні положення

Характерною рисою сучасного періоду розвитку суспільства є зміна домінуючих видів людської діяльності. При цьому на безпеку, як базисну потребу людини, наголошено в Концепції ООН про "сталий людський розвиток".

Метою Концепції ООН є створення умов для збалансованого безпечного існування кожної окремої людини сучасності і наступних поколінь. Економіка, стабільність державних кордонів, суспільні цінності тощо розглядаються як засоби досягнення цієї мети.

Оголошена концепція ООН, сучасний незадовільний рівень безпеки людей вимагають суттєвих змін в усіх ланках системи забезпечення безпеки життя і діяльності людини (БЖДЛ), установах та органах управління, що дасть змогу освіті бути випереджаючою на шляху вирішення проблеми безпеки людини як умови сталого розвитку людства.

Перелічені умови розвитку освіти з БЖДЛ є об'єктивними і в пере­важній більшості мають глобальний характер. Так, країни Європейської спі­льноти започаткували роботу зі створення децентралізованої системи освіти в сфері ризику як найважливішої складо­вої Частково відкритої Угоди Ради Європи по запобіганню і взаємодо­помозі при природних і техногенних небезпеках (EUR-ОРА). Понад 400 університетів практично всіх країн Європи оголосили свою підтримку цієї програми і серед них — 32 ВНЗ України.

Нещодавно Україна заявила про підтримку Концепції ООН про сталий людський розвиток як програми дій на ХХІ століття, де прі­оритет віддається розвитку безпеки кожної людини. Тому якісне удосконалення освіти в Україні з напряму БЖДЛ є не тільки актуальним, виходячи із незадовільного стану безпеки громадян нашої держави, але й першочерговим завданням як країни – учасника світового та континентального співтовариства.

Освіта та виховання у сфері БЖДЛ спрямовані на одержання фундаментальних знань, умінь і навичок, формування поглядів, цінностей і поведінки з метою запобігання виникнення ризиків життю і здоров'ю людей.

Вирішення цих питань має забезпечити формування адекватного мислення та цілісної системи знань, необхідних для прийняття обгрунтованих рішень на рівні людини, сім'ї, суспільства, підприємств, галузей, регіонів – країни в цілому.

Глибоким опануванням знаннями з БЖДЛ, формуванням відповідного мислення, свідомості і культури мають бути охоплені громадяни всіх категорій, вікових груп і сфер діяльності.

У зв'язку з необмеженою кількістю чинників, що впливають на безпеку людини, зміною їх чисельності та сили впливу, обмеженістю людського знання, можливостей зовнішніх систем захисту людей тощо досягнення абсолютної безпеки є нереальним завданням. Стратегічним принципом вирішення цієї проблеми має бути принцип управління безпекою як складовою якості життя людини та принцип допустимого ризику.

Концепція освіти з напряму "Безпека життя і діяльності людини" (далі - Концепція) визначає курс освіти з БЖДЛ виходячи зі стратегії сталого людського розвитку на XXI століття, досвіду Європейської спільноти зі створення децентралізованої системи освіти в сфері ризику, чинних в Україні нормативно-правових актів, досвіду вітчизняних фахівців і особистого досвіду авторів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]