Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Koncepc BGD (word 97).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
150.53 Кб
Скачать
  1. Початкова загальна освіта (1-4 класи):

  • у домашніх умовах;

  • у навколишньому середовищі;

  • у шкільному оточенні;

  • здорові умови життя.

  1. Базова загальна середня освіта (5-9 класи):

  • у навколишньому середовищі;

  • у людському оточенні;

  • здоровий спосіб життя.

  1. Повна загальна середня освіта (10-12 класи):

  • надзвичайні ситуації;

  • громадська безпека;

  • безпека в умовах профільного навчання.

Початкова загальна освіта, являючись логічним продовженням навчання у дошкільному періоді, забезпечує подальше становлення особистості дитини, її інтелектуальний, соціальний та фізичний розвиток. Вчитель через застосування ігрових ситуацій, тренувань та інших форм активної діяльності молодших школярів повинен формувати у них уявлення про різні небезпеки, що можуть виникати навколо них, навчати їх правильно поводити себе у різноманітних життєвих ситуаціях, надавати необхідні знання та формувати в них навички безпечної поведінки в школі, на вулиці, вдома тощо. Особливу увагу потрібно приділяти профілактиці поведінки учнів на воді (льоду), отруєнь та поведінки учнів-пішоходів.

Базова загальна середня освіта в основному завершує формування загальних навчальних умінь і навичок. Учні повинні зрозуміти, що на людину протягом її життя покладається багато обов’язків, головним з яких є збереження людини як невід’ємної частки природи. Всі форми і методи навчання, які використовуються вчителем на уроках, повинні бути спрямовані на формування в учнів моделі безпеки в надзвичайних ситуаціях, у побуті, на вулиці, в школі, в транспорті, під час відпочинку, у громадських місцях тощо. Учні повинні навчитися берегти та шанувати як своє життя та здоров’я, так і життя та здоров’я інших людей, берегти навколишнє середовище, добре володіти пов’язаними з цими питаннями нормами законів України, вміти користуватися засобами індивідуального захисту людини, надавати першу допомогу та самодопомогу при нещасних випадках, засвоїти прийоми підвищення психологічної стійкості у кримінальних ситуаціях (напад, згвалтування, шантаж тощо), елементи самооборони.

Повна загальна середня освіта є останнім етапом шкільного навчання, на якому завершується формування цілісної картини світу, оволодіння способами пізнавальної і комунікативної діяльності, уміннями добувати з різних джерел інформацію, переробляти і застосовувати знання. Вчитель повинен акцентувати увагу учнів на тому, що безпека людини в першу чергу залежить від їх особистих дій, фізичних та психологічних можливостей, досвіду та вмінь. Закінчуючи шкільне навчання, учні повинні бути здатними оцінювати свої фізичні, фізіологічні та психологічні особливості, що дозволить їм визначити своє місце в житті; володіти знаннями про права і обов’язки громадянина України; обирати оптимальну поведінку та відстоювати свої громадські позиції у соціальних і воєнно-політичних конфліктах; володіти прийомами першої долікарської допомоги, способами транспортування потерпілих тощо.

Зважаючи на те, що освітній напрям з основ безпеки життєдіяльності формує відношення до найціннішого — життя і здоров’я людини, шкільний предмет “Основи безпеки життєдіяльності” повинен зайняти важливе місце у переліку шкільних дисциплін Базового навчального плану.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]