Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Koncepc BGD (word 97).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
150.53 Кб
Скачать

3.6. Післядипломна освіта

Основною метою післядипломної освіти з БЖДЛ є оволодіння фахівцями та керівним складом різних видів соціальної і професійної діяльності новітніми досягненнями в галузі проблеми безпеки людини. Перевага надається підвищенню загальнотеоретичної, функціональної, спеціальної та правової підготовки.

Рекомендується використовувати триетапну модель післядипломної освіти:

  • базова, яка здійснюється один раз за весь період роботи людини за її певним фахом;

  • посадова (передпосадова), яка є продовженням базової, з поглибленою підготовкою щодо БЖДЛ для "входження" в нове коло обов’язків, прав і відповідальності;

  • кваліфікаційна, яка є періодичним підвищенням кваліфікації або спеціальною підготовкою до дій в специфічних умовах.

Післядипломна освіта з проблеми БЖДЛ організовується з дотриманням чинних правил вищої освіти стосовно розробки і впровадження вимог до змісту, обсягу і рівня підготовки фахівця за період знаходження в закладі післядипломної освіти. Необхідно визначити рівень і прогрес слухача в даній сфері та відповідно оформити.

Післядипломна освіта має відбуватися в закладах освіти, передбачених ст. 47, 48, 49 Закону України "Про освіту".

3.7. Аспірантура і докторантура

Підготовка науковців вищої кваліфікації з проблеми БЖДЛ відбувається в галузях: психології, біології, техніки, соціології, сільського господарства, медицини, педагогіки, національної безпеки тощо за відповідними спеціальностями: охорона праці, пожежна безпека, економічна безпека тощо.

По мірі завершення сучасного етапу становлення наук з проблеми БЖДЛ, який характеризується осмисленням накопиченого раніше досвідного і теоретичного матеріалу з окремих питань, відбувається становлення наукового напряму "Безпека життєдіяльності" зі своїм об’єктом дослідження, термінологією, теорією, методами, можливістю верифікації.

4. Умови реалізації концепції

Реалізація Концепції забезпечується шляхом вирішення низки конкретних завдань.

4.1. Навчальна робота:

  • розробка державних стандартів освіти з проблеми БЖДЛ всіх чинних освітніх і освітньо-кваліфікаційних рівнів;

  • переробка діючих і розробка нових програм навчальних дисциплін (предметів), практик, інших форм навчальної роботи;

  • розробка навчальної, навчально-методичної літератури та інших дидактичних форм забезпечення навчання;

  • створення єдиного національного банку інформації з освіти і виховання з проблеми БЖДЛ, де мають накопичуватись типові і спеціальні навчальні засоби, державні та міжнародні документи з питань безпеки життя і діяльності людини, інформація про конференції, семінари з проблеми, наукові і досвідні результати тощо;

  • інші заходи, націлені на вирішення науково-методичних та досвідних проблем БЖДЛ.

4.2. Організація управління освітою

Основні завдання управління освітою з БЖДЛ включають:

  • створення системи юридичних гарантій неухильного виконання державних вимог до змісту, обсягу і рівня освітньої і фахової підготовки громадян з проблеми БЖДЛ;

  • забезпечення контролю за дотриманням вимог законності і моралі стосовно проблеми безпеки людини;

  • вдосконалення систем управління комплексною проблемою БЖДЛ на загальнодержавному, галузевому, регіональному рівнях, зокрема (в освіті), з координації роботи різнопланових науково-методичних комісій різних ланок освіти з вказаної проблематики.

Складовою частиною системи управління повинна бути інформаційна служба, яка б постійно і оперативно інформувала населення про стан та проблеми безпеки, сприяла вихованню у громадян культури та свідомості у питаннях безпеки людини та суспільства.

Системі управління необхідно підпорядкувати перепідготовку та підвищення кваліфікації педагогічних працівників з питань безпеки життєдіяльності людини, що може здійснюватися як при профільних вищих навчальних закладах, так і у спеціальних освітніх закладах з БЖДЛ. Невідкладним має бути перегляд навчальних планів та програм дошкільних установ, шкіл, середніх спеціальних та вищих навчальних закладів, атестаційних та кваліфікаційних вимог до фахівців, підготовка і затвердження нових нормативних документів для контролю якості освіти з безпеки життя і діяльності людини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]