Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контрольні роботи.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
1.14 Mб
Скачать

3.7. Тема 7: Теорія виробництва

Програма

Підприємство як суб'єкт ринку та виробничо-ринкова система. Мотивація поведінки фірми, підприємства. Основні види вибору підприємства: що виробляти, як виробляти, для кого виробляти. Фактор часу у функціонуванні фірми.

Основи теорії виробництва. Виробнича функція та її властивості. Способи побудови виробничої функції (табличний, графічний, алгебраїчний).

Виробництво з одним змінним ресурсом. Однофакторна виробнича функція. Поняття сукупного (валового), середнього, граничного продукту, їх взаємозалежність.

Виробництво з двома змінними вхідними ресурсами. Двофакторна виробнича функція. Ізокванта та її властивості. Гранична норма технологічного заміщення. Види ізоквант. Розширення виробництва та ефект масштабу виробництва: постійний, додатній, від’ємний.

Методичні рекомендації до вивчення теми курсу

Формування пропозиції товару на ринку залежить від результатів його виробництва. Теорія виробництва дає можливість зрозуміти поведінку виробника і є ключовою в економічному управлінні фірмою. При вивченні проблем даної теми слід мати на увазі, що методологічно теорія виробництва в багатьох випадках є симетричною теорії поведінки споживача, але на відміну від останньої основні категорії виробництва, його показники мають об’єктивну природу, їх можна визначити у фізичних та вартісних одиницях виміру.

Виробництво – це процес трансформації вхідних ресурсів у кінцеві продукти. Залежність між вхідними ресурсами і кінцевим продуктом виробництва, обсягом готової продукції, можна описати за допомогою виробничої функції. Зверніть увагу на те, що виробнича функція показує залежність між певною комбінацією факторів виробництва та максимально можливим обсягом виробництва продукції при певній технології. Зміна останньої веде до зміни самої функціональної залежності. Різні види виробничих функцій мають спільні властивості, з’ясуйте їх, наведіть відповідні приклади.

Врахуйте, що виробнича функція може бути побудована для будь-якої кількості змінних факторів і може бути визначена, як однофакторна, двофакторна, багатофакторна. Покажіть, що якщо однофакторна виробнича функція характеризує залежність обсягу випуску продукції від зміни одного фактору, наприклад праці, коли інші залишаються фіксованими: Q = F( L); то двофакторна – від зміни двох факторів, наприклад, праці та капіталу : Q=F(L,K).

Важливу роль у функціонуванні фірми, у розумінні особливостей процесу виробництва, у визначенні та формуванні витрат відіграє фактор часу. Слід зрозуміти, що окремі ресурси, технології їх використання фірмою протягом певного часу можуть змінюватись. Залежно від можливостей фірми змінювати обсяги використання ресурсів вирізняють переважно три періоди: миттєвий, коротко- та довготривалий. Покажіть, що якщо в короткому періоді хоча б один ресурс залишається постійним, то в довгому всі ресурси є змінними. Наведіть приклади постійних та змінних ресурсів (затрат) в короткому періоді. Слід зрозуміти, що всі постійні (вхідні), ресурси в короткому періоді, це результат попередніх рішень ухвалених у періоді довгому. Важливим є також і те, що короткий і довгий періоди не можна пов’язувати з конкретним проміжком часу. Час, про який йдеться економічний, а не календарний.

Для дослідження поведінки фірми в короткому періоді використовують однофакторну виробничу функцію: Q=F(L). Має місце виробництво з одним змінним ресурсом. Показати вплив змінного фактора на результати виробництва можна за допомогою показників: сукупного (TP) середнього (AP) та граничного продукту (MP). З’ясувавши, що собою представляє кожен з них, проаналізуйте їх взаємозалежність. Покажіть що визначальним для виробництва в короткому періоді є закон спадної віддачі. Згідно якого послідовне приєднання додаткових одиниць змінного ресурсу до фіксованих, починаючи з певного моменту, веде до зменшення граничного фізичного продукту в розрахунку на кожну додаткову одиницю змінного ресурсу, продуктивність останнього починає спадати. Дія закону спадної віддачі охоплює практично всі виробничі процеси та виробничі затрати у короткому періоді. Наведіть відповідні приклади.

Для моделювання поведінки фірми в довгому періоді використовують двофакторну виробничу функцію: Q=F(L,K). Графічно остання має вигляд лінії однакового випуску продукції, або ізокванти. З'ясуйте, що собою представляють ізокванти, які їх властивості, що ілюструє карта ізоквант. Покажіть, що якщо карта ізоквант графічно ілюструє бажання виробника за інших рівних умов випускати більший обсяг продукції, а не менший, то гранична норма технологічного заміщення (MRTS) – можливість заміни одного ресурсу іншим. Проаналізуйте різні види виробничих функцій: Кобба-Дугласа (Q=AKL) з частковою заміною одного ресурсу іншим; лінійну (Q=aL+bK) можливість повного заміщення факторів виробництва; Леонтьєва (Q=min(aL,bK)) – з фіксованими пропорціями використання виробничих факторів. Подумайте в яких випадках мова йде про ресурси субститути, а в яких – про компліменти, яке це має значення для здійснення виробничих процесів.

У довгому періоді збільшення обсягів виробництва продукції можна досягти в результаті збільшення використання всіх виробничих ресурсів. Для планування розвитку фірми, її розмірів важливо проаналізувати залежності обсягів виробництва від зміни факторів виробництва. Зверніть увагу на еластичність випуску за факторами праця (EQL) та капітал (EQK). Вона показує на скільки відсотків зміниться обсяг продукції, якщо використання одного з факторів зміниться на один відсоток. Результат впливу на випуск продукції пропорційної зміни обох факторів виробництва праці та капіталу називають віддачею від масштабу. Вирізняють три типи віддачі від масштабу: постійна, зростаюча, спадна. Дайте економічну характеристику та графічну інтерпретацію кожного з них.

Література: 1 (с. 112-145); 2 (с. 96-112); 3 (с. 65-87); 11 (с. 62-80); 12 (с. 57-84); 13 (с. 203-229); 15 (с. 159-186); 16 (с. 86-100, 297-305).

Формули для розрахунків, розв‘язку задач:

1. Середній продукт змінного ресурсу праці ():

(3.7.1)

де: – сукупний продукт змінного ресурсу, праці;

– кількість змінного ресурсу праця.

2. Граничний продукт змінного ресурсу праця ()1:

або (3.7.2)

де: – обсяг зміни сукупного продукту праця;

– зміна кількості ресурсу праця.

3. Гранична норма технологічного заміщення працею капіталу ()

, при (3.7.3)

де: – меншення обсягу капіталу;

– кількість на яку збільшується ресурс праця;

– обсяг виробництва без змін.

4. Еластичність випуску за фактором праця ()

(3.7.4)

або

(3.7.5)

де: – зміна випуску продукції;

– зміна ресурсу праця;

– граничний продукт праці;

– середній продукт праці.

5. Еластичність випуску за фактором капітал ():

(3.7.6)

або

(3.7.7)

де: – зміна випуску продукції;

– зміна ресурсу капітал;

– граничний продукт капіталу;

– середній продукт капіталу.