Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контрольні роботи.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
1.14 Mб
Скачать

3.3. Тема 3: Еластичність попиту і пропозиції. Практичне значення еластичності.

Програма

Концепція еластичності. Коефіцієнт еластичності як показник відсоткових змін. Точкова еластичність. Дугова еластичність.

Еластичність попиту за чинниками впливу: за власною ціною блага, за доходом, перехресна еластичність. Еластичність попиту за власною ціною блага: способи її обчислення, види, фактори, що її визначають. Взаємозв'язок між ціною та виторгом за різної цінової еластичності попиту.

Еластичність попиту за ціною товарів субститутів та компліментів (перехресна еластичність). Еластичність попиту за доходами споживача.

Еластичність пропозиції за власною ціною блага, чинники, що її визначають. Еластичність пропозиції за цінами факторів виробництва праці та капіталу.

Значення еластичності для прогнозування ринкових процесів.

Застосування теорії еластичності в податковій політиці держави. Цінова еластичність попиту і пропозиції та „розподіл” податку. Вилучення через податки частини виграшу від торгівлі покупців, продавців, суспільства в цілому.

Методичні рекомендації до вивчення теми курсу

Для того, щоб проілюструвати міру чутливості однієї змінної щодо іншої використовують термін – еластичність. Це числовий показник, коефіцієнт – відсоток змін, що відбуваються з однією змінною внаслідок зміни іншої на 1 відсоток за інших рівних умов. Так, наприклад, еластичність попиту (пропозиції) відносно ціни показує ступінь інтенсивності зміни кількості того товару, що питають (пропонують) у відсотках залежно від зміни ціни на один відсоток. Зверніть увагу на використання показників точкової та дугової еластичності попиту (ЕДр) та пропозиції за ціною (ЕSр). Слід зрозуміти, що точкова еластичність (еластичність в точці) характеризує відносну зміну обсягу попиту (пропозиції) від нескінченно малої зміни ціни. Дугова еластичність (еластичність між двома точками) використовується при наявності значних змін у ціні та обсязі. Покажіть, що в залежності від того, чому дорівнює коефіцієнт еластичності, розрізняють різні її форми. Так, попит (пропозиція) буде еластичним, якщо коефіцієнт більше одиниці; одиничним, якщо дорівнює одиниці; нееластичним, якщо коефіцієнт менше одиниці. Для абсолютно нееластичного попиту (пропозиції) коефіцієнт буде дорівнювати нулю, а для абсолютно еластичного наближається до нескінченності.

Необхідно знати що при еластичному попиті між ціною і виторгом існує обернений зв'язок, при нееластичному – прямий, при одиничному виторг залишається без змін.

Розгляньте фактори цінової еластичності попиту, а саме: наявність товарів субститутів; важливість товару для споживача та питома вага товару в його доході; фактор часу. Проаналізуйте їх вплив. Наведіть відповідні приклади. Покажіть, що при визначенні цінової еластичності пропозиції найважливішим є фактор часу. Найбільш еластичною пропозицією буде у довготривалому періоді, менш еластичною – у короткотривалому, нееластичною – у миттєвому.

Зверніть увагу на те, що крім цінової еластичності попиту та пропозиції розглядають еластичність попиту за доходами (EДі), перехресну еластичність попиту за ціною (ЕДх/у). В залежності від того, чи є коефіцієнт попиту за доходами позитивним чи від’ємним можна визначити про які товари йдеться – нормальні, або другорядні, нижчої якості.

При визначенні перехресної еластичності попиту за ціною, треба розуміти, що вона показує, як змінюється обсяг того товару, що питають залежно зміни ціни на інший товар. З’ясуєте для яких саме товарів коефіцієнт перехресної еластичності є позитивним, а для яких – від’ємним.

Слід усвідомити, що визначення еластичності дає можливість проаналізувати поведінку споживача, спрогнозувати зміни у його витратах залежно зміни ціни, визначити цінову політику фірми та її поведінку з метою максимізації прибутку, спрогнозувати зміни у доходах фірми в наслідок зміни ціни; розробити певні заходи по державному регулюванню економіки.

Зверніть увагу на значення цінової еластичності попиту та пропозиції при здійсненні державою політики оподаткування. Держава вилучає частину виграшу від торгівлі продавців та покупців через податки. В результаті введення податку частину виграшу від торгівлі втрачають покупці, продавці, суспільство в цілому. Слід зрозуміти , що якщо більш еластичною за ціною є пропозиція понад попит, то більшу частину податку сплатить покупець і навпаки.

Література: 1 (с. 18-78); 2 (с. 45-63); 3 (с. 36-43); 11 (с. 33-43); 12 (с. 74-75, 77, 248-253); 13 (с. 74-102); 14 (с. 96-119); 15 (с. 40-65).

Формули для розрахунків, розв‘язку задач

1. Еластичність попиту за ціною (ЕДр) – точкова:

(3.3.1)

або (3.3.2)

де – зміна обсягу попиту;

– зміна ціни товару.

2. Еластичність пропозиції за ціною (ЕSр) – точкова:

(3.3.3)

або (3.3.4)

де – зміна обсягу пропозиції;

– зміна ціни товару.

3. Еластичність попиту за ціною (ЕДр) – дугова:

(3.3.5)

де: Q1 – кількість товару, яку готові придбати при ціні – Р1;

Q2 – кількість товару, яку готові придбати при ціні – Р2.

4. Еластичність пропозиції за ціною (ЕSр) – дугова:

(3.3.6)

де: Q1 – кількість товару, яку готові продати при ціні – Р1;

Q2 – кількість товару, яку готові продати при ціні – Р2.

5. Еластичність попиту за доходом (EДі) – точкова:

(3.3.7)

або (3.3.8)

де – зміна попиту;

– зміна доходу.

6. Еластичність попиту за доходом (EДі) – дугова:

(3.3.9)

де: Q1 – кількість товару, яку готові придбати при доході – і1;

Q2 – кількість товару, яку готові придбати при доході – і2.

7. Перехресна еластичність попиту за ціною (ЕДх/у):

(3.3.10)

або (3.3.11)

де: Qх – зміна попиту на товар Х;

Ру – зміна ціни на товар У.

8. Умова ринкової рівноваги внаслідок введення потоварного податку в розмірі h на продавця:

(3.3.12)

або (3.3.13)

де: – рівноважний обсяг продукції, що сформувався на ринку внаслідок введення податку;

– розмір потоварного податку з продавця.

8.1 Величина податку, що отримує держава (Н):

(3.3.14)

де: – рівноважний обсяг, що сформувався після введення податку.

8.2 Втрати виграша від торгівлі покупця (частина податку, що сплачує покупець – НД):

(3.3.15)

8.3 Втрати виграша від торгівлі продавця (частина податку, що сплачує продавець НS):

(3.3.16)

8.4 Втрати суспільства в цілому, надлишковий податковий тягар:

(3.3.17)

РОЗДІЛ 2. СПОЖИВЧИЙ ВИБІР. ФОРМУВАННЯ ПОПИТУ