Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контрольні роботи.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
1.14 Mб
Скачать

4. Контрольні роботи

4.1 Методичні рекомендації до виконання контрольних робіт

Основна мета контрольної роботи – більш глибоке вивчення певної проблеми з мікроекономіки, оволодіння методами дослідження економічної поведінки господарюючих суб’єктів. При цьому студенти набувають навичок:

  1. пошуку необхідної інформації;

  2. самостійно аналізувати та узагальнювати набуту інформацію, використовувати її;

  3. письмового викладання своєї думки, її захист;

  4. аргументувати свої пропозиції, пов’язувати теорію з практикою господарювання.

Контрольна робота складається з двох частин:

  1. Виконання реферату. Приблизний обсяг якого – 10-15 стор. друкованого тексту, 20-25 стор. рукописного.

  2. Розв’язок задач.

Виконання контрольної роботи передбачає:

  • вивчення літератури щодо завдань контрольної роботи;

  • написання та оформлення контрольної роботи;

  • захист контрольної роботи.

Спочатку доцільно опрацювати дані методичні вказівки, потім основну літературу, яка рекомендована до кожної теми курсу, а таким чином і до відповідних тем рефератів. Одночасно підбирається матеріал, в т.ч. і основні формули, які необхідні для виконання другої складової контрольної роботи, рішення задач.

При написанні реферату необхідно використати фактичний та статистичний матеріал по Україні відповідно до питань теми. У зв’язку з цим слід звернути увагу на такі періодичні видання: журнали – «Економіка України», «Економіст», «Актуальні проблеми економіки», «Україна: аспекти праці»; газети – «Урядовий кур’єр», «Праця і зарплата» та інші.

Вивчивши літературу необхідно скласти план реферату, який обов’язково повинен розкривати зміст теми. План включає вступ, основну частину (виділяють 2 – 4 питання), висновки, список використаних джерел.

Написання реферату

У вступі розкривається актуальність теми – її теоретичне і практичне значення відповідно до тих процесів, які мають місце в Україні; обґрунтовується коло обраних для вивчення питань, логіка роботи.

В основній частині розкриваються основні положення теми, їх бачення студентом. Матеріал подається відповідно до визначених у плані питань. повинні мати місце логічні переходи від одного питання до іншого, їх взаємозв’язок. У висновках у стислій, тезисній формі подаються результати вивчення студентом теми відповідно до змісту роботи та колу питань, що були визначені у вступі.

Зміст реферату повинен розкривати визначену тему, а текст відповідати питанням плану. Кожне питання плану в тексті роботи слід виділити і починати з нової сторінки. Робота повинна бути виконана на достатньому теоретичному рівні, в ній необхідно розкрити основні поняття та терміни теми і представити моделі (вербальні, графічна, алгебраїчна, таблична) поведінки господарюючих суб’єктів. Аналіз економічної поведінки слід робити з позицій сьогодення, поєднувати теоретичні аспекти тих проблем, що розглядаються, з практикою господарювання.

Викладення матеріалу в роботі ведеться студентом своїми словами. Цитати, фактичні, статистичні матеріали, що наведені в роботі, обов’язково повинні мати посилання на ті джерела звідкіля вони наводяться. Посилання містить прізвище та ініціали автора, назву джерела, місце видання, назву видавництва, рік видання, сторінку.

В кінці реферату наводиться список використаних джерел. Він складається в такій послідовності: державні та урядові документи, далі – за абеткою по прізвищах авторів або назвах робіт – навчальні посібники, монографії, брошури, статті, статистичні довідники.

Розв’язок задач

В другій частині роботи «Розв’язок задач» спочатку наводиться умова першої задачі і її рішення, потім другої.

Задачі слід розв’язувати з поясненням, наводити необхідні формули для розрахунків та самі розрахунки, де потрібно дати графічне рішення. Відповіді на кожне з питань, що поставлені в задачі, повинні бути повними, починатися з нової строчки, давати їх треба в послідовності і з нумерацією відповідно до запитань задачі.

Оформлення роботи

Робота, а відповідно і її текст, має дві складові: І – реферат; ІІ – розв’язок задач. Кожна з частин починається з нової сторінки.

Текст контрольної роботи студентом пишеться власноручно розбірливим почерком або друкується. Робота повинна бути виконана охайно та дбайливо, не допускаються закреслення, вставки; довільні скорочення слів, термінів, окрім загальноприйнятих.

Для виконання контрольної роботи можуть бути використані стандартні аркуші білого паперу (А4). Сторінки обов’язково нумеруються.

Виконана робота повинна бути відповідним чином оформлена: перший аркуш – титульний лист (додаток А). На аркуші, що є наступним за титульним, наводиться зміст роботи, яка містить І – тему реферату, план до нього; ІІ – розв’язок задач. Напроти кожного питання змісту (плану) зазначаються сторінки відповідно до тексту роботи (додаток Б).

На останній сторінці роботи студент ставить свій підпис, дату виконання.

Захист контрольної роботи

Виконана робота здається на кафедру за два тижні до початку сесії для реєстрації та перевірки. Робота може бути рекомендована або не рекомендована до захисту. При підготовці до захисту необхідно дати відповіді на зроблені зауваження в усній чи письмовій формі (визначається викладачем).

Якщо контрольна робота не рекомендована до захисту, то вона повертається студенту з зауваженнями. Нова робота подається на кафедру разом з попередньою та зауваженнями до неї.

Під час захисту роботи студент повинен вміти розкрити зміст розглянутих питань (їх теоретичні та практичні аспекти), пояснювати графіки, таблиці, формули, відповідати на питання, виказувати свою точку зору.

Робота може бути не зарахована, якщо студент не володіє тим матеріалом, що представлений.