Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контрольні роботи.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
1.14 Mб
Скачать

3.10. Тема 10: Ринок досконалої конкуренції

Програма

Ринковий попит на продукцію фірми за умов досконалої конкуренції. Особливості ціноутворення на ринку. Крива попиту на продукцію конкурентної фірми. Умови максимізації прибутку, мінімізації збитків конкурентною фірмою, визначення рівноважного обсягу виробництва в короткому періоді.

Пропозиція фірми і галузі у короткотривалому періоді. Короткострокова рівновага фірми та галузі. Ринок досконалої конкуренції у довгостроковому періоді. Ефективність ринку досконалої конкуренції.

Методичні рекомендації до вивчення теми курсу

Розглядаючи діяльність конкурентної фірми покажіть, що сама фірма впливати на ціну свого товару не може, крива попиту на її продукцію є абсолютно еластичною, а граничний доход дорівнює ціні. Для того, щоб визначити чи отримує фірма прибутки чи терпить збитки слід зіставити ціну товару з середніми витратами відповідно до рівноважного обсягу виробництва.

Фірма буде отримувати економічний прибуток, якщо ринкова ціна більше ніж середні витрати виробництва; якщо ціна дорівнює мінімальним середнім витратам, фірма не має економічного прибутку, але має нормальний і знаходиться стані самоокупності. Коли ринкова ціна нижче мінімальних середніх витрат фірма несе збитки. Обґрунтуйте положення про те, що у короткотривалому періоді фірмі, що терпить збитки, є сенс виробляти продукцію за умови, що ринкова ціна нижче мінімальних середніх витрат, але вище мінімума середніх змінних витрат. Зверніться до матеріалів теми 9 та згадайте, коли фірма повинна припинити випуск продукції, щоб мінімізувати збитки.

Слід зрозуміти як формується крива пропозиції конкурентної фірми у короткому періоді. Конкурентна фірма може впливати тільки на обсяг свого виробництва і при зміні ринкової ціни, вона буде визначати такий обсяг продукції, при якому б нова ціна дорівнювала граничним витратам. Крива пропозиції конкурентної фірми співпадає з кривою її граничних витрат, але тільки в тій її частині, що розташована вище мінімальних середніх змінних витрат. Покажіть, що короткострокова ринкова пропозиція може бути отримана шляхом складання обсягів пропозицій всіх фірм при кожному можливому рівні ціни.

Далі слід перейти до аналізу поведінки фірми у довгостроковому періоді. Фірма виробляє продукцію тільки тоді, коли ціна на її товар є не нижчою довготривалих середніх витрат. Конкурентна фірма буде знаходитись у стані довгострокової ринкової рівноваги, коли ціна товару дорівнює граничним витратам та мінімальним середнім сукупним витратам для рівноважного обсягу виробництва. З'ясуйте який вигляд буде мати крива пропозиції фірми у довготривалому інтервалі.

Зверніть увагу на умови вступу фірм в галузь та виходу з неї. Позитивний економічний прибуток спонукає нові фірми до входу в галузь, від’ємний – до виходу. Відсутні спонукальні мотиви як для входу, так і для виходу фірм з галузі, якщо економічний прибуток дорівнює нулю. За цих умов має місце рівновага галузі у довгому періоді. Стан довгострокової рівноваги буде існувати доти, доки не зміняться зовнішні умови. Наприкінці слід розглянути як переваги ринку досконалої конкуренції, так і її слабкі сторони.

Література: 1 (с. 222-258); 2 (с. 135-145); 3 (с. 111-138); 11 (с. 80-94); 12 (с. 107-134); 13 (с. 266-310); 15 (с. 229-262); 16 (с. 100-130; 306-334).

Формули для розрахунків, розв‘язку задач:

Умова рівноваги конкурентної фірми:

(3.10.1)

(3.10.2)

де: – граничний дохід;

– граничні витрати;

– ринкова ціна товару;

– середній дохід.

При моделюванні поведінки конкурентної фірми і здійснення відповідних розрахунків застосовують формули наведені до теми 9.