Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контрольні роботи.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
1.14 Mб
Скачать

3.15. Тема 15: Ринок капіталів та природних ресурсів

Програма

Капітал як фактор виробництва, ресурс довгострокового використання. Форми капіталу. Дохід на капітал. Прибуток, позичковий відсоток, норма (ставка) відсотку, номінальна та реальна ставки відсотку.

Пропозиція капіталу та заощадження домогосподарств. Вибір домогосподарств між поточним і майбутнім споживанням.

Попит на капітал і інвестиції. Мета інвестицій. Вигоди від використання інвестицій та їх вартість для фірми. Дисконтування та прийняття інвестиційного рішення фірмою. Поняття дисконтованої величини. Показники теперішньої та майбутньої вартості у прийнятті інвестиційних рішень. Дисконтована вартість і ринкова ціна капітального ресурсу. Обґрунтування інвестиційних рішень фірмою.

Рівновага на ринку капіталу. Формування процентної ставки як рівноважної ціни.

Особливості землі як фактору виробництва. Ринок природних ресурсів (землі).Специфіка формування пропозиції та попиту на землю. Рента. Ціна землі.

Методичні рекомендації до вивчення теми курсу

Досліджуючи ринок капіталу, згадайте, що таке капітал, які його форми функціонування. Особливу увагу приділіть фізичному капіталу, інвестиційним товарам, позичковому капіталу. Зважте на те, що інвестиції необхідні для удосконалення виробництва можуть, бути здійсненні, як за рахунок власних коштів підприємця, так і за рахунок позичкового капіталу. Характеризуючи ринок капіталу, підкресліть, що це ринок чи група пов’язаних ринків, на яких капітал у фінансовій формі позичається на різний термін і на різних умовах. На кожному ринку існує свій рівень процентної ставки, визначте, які чинники на неї впливають. Обґрунтуйте необхідність використання в практиці крім номінальної ставки відсотку (i), ще й реальної (r).

Розглядаючи пропозицію капіталу, зверніть увагу на те, що це кількість заощаджень, яку їх власники, домогосподарства, можуть і хочуть запропонувати споживачам інвестицій при певній ціні ( процентна ставка ) за інших рівних умов. Величина заощаджень, інвестицій обумовлена вибором домогосподарств між поточним та майбутнім споживанням.

Характеризуючи інвестиційний попит зі сторони фірми на позичкові кошти, з метою максимізації прибутку, зважте на те, що попит - це той обсяг інвестицій, який готова отримати фірма при певній ціні (процентній ставці) позичкових коштів за інших рівних умов. Інвестиційний попит на позичкові кошти визначається фірмою на основі зіставлення вигоди від використання інвестицій та їх вартості для неї.

Зверніть увагу на такий процес як дисконтування – процедуру, за допомогою якої розраховується сьогоднішній аналог суми через певний строк при існуючій нормі відсотку. Дисконтування дає можливість з’ясувати, чи і сенс робити інвестиції, чи ні. Воно дає можливість зіставити очікуваний дохід від використання, наприклад, устаткування, з витратами на його купівлю та експлуатацію, використати правило попиту на ресурси. Наведіть приклади, скористуйтеся при цьому формулою дисконтованої вартості.

Покажіть, що фірмі є сенс устаткування:

  • купувати, якщо ціна попиту (ДР), дисконтована вартість, перевищує ціну пропозиції (SP);

  • не купувати, якщо ціна попиту буде менше ціни пропозиції, бо можна гроші просто покласти в банк при існуючий нормі відсотку і отримати більший дохід;

  • буде вірним те чи інше рішення, коли ціна попиту буде дорівнювати ціні пропозиції.

Ціни на природні ресурси є результатом взаємодії попиту та пропозиції на ринках природних ресурсів. Основним природним ресурсом є земля. Це найважливіший, унікальний фактор виробництва: вона є нерухомою; використовується в любому виді господарської діяльності; її загальна кількість –фіксована; пропозиція абсолютно нееластична. Поміркуйте, чим пояснюється фіксований на певний час характер пропозиції землі, чому відповідна крива є абсолютно нееластичною. Зважте, що земля може бути використана більш, або менш інтенсивно, що залежить від того як вона сполучається з іншими чинниками виробництва (працею та особливо капіталом) , але це не впливає на її пропозицію. Розгляньте такі дві основні форми ренти як економічна та диференціальна. Дайте визначення орендній платі, покажіть, що саме рента є її важливою складовою. При цьому необхідно знати, що економічна рента – це вид доходу, який приносить виробничий ресурс, земля, тільки в силу його обмеженості. Диференціальна рента – дохід, який обумовлений якістю ресурсу, його продуктивністю. Поміркуйте яка існує залежність, наприклад, між родючістю землі, її розташуванням ти диференціальною рентою між додатковими вкладеннями капіталу у землю і її продуктивністю. Слід зрозуміти, що рента (R) це той дохід, який приносить земля на протязі багатьох років.

Оскільки пропозиція землі є абсолютно нееластичною, то ціни на землю визначаються рівнем попиту на окремі її ділянки і пов’язані з земельною рентою – ціною послуг землі. Чим вище рента, тим вищою буде ціна землі. Поясніть положення, згідно якого ціни на землю визначаються дисконтованою цінністю майбутньої земельної ренти. Зважте на те, що земля є довічним фактором, строк дії якого практично безмежний.

Будуючи криві попиту на землю, слід врахувати їх спадний характер. При збільшенні обсягів використання земельних ресурсів доводиться залучати менш прибуткові ділянки землі. Покажіть яке значення в цьому плані має дія закону спадної граничної продуктивності.

Земля може бути використана за різним призначенням і ринковий попит на неї обумовлений як сільськогосподарським, так і несільсьгосподарським попитом. Для визначення орендної оцінки землі на ринку необхідно пропозицію землі зіставити з попитом на неї. Механізм функціонування ринку земельних ресурсів проілюструйте графічно. Враховуючи особливості попиту на ресурси, в тому числі і на землю, з’ясуйте чому саме орендна плата і відповідно ціна землі, буде зростати зі збільшенням цін на кінцеву продукцію, а не навпаки. Наведіть приклади сільськогосподарського та несільськогосподарського попиту на землю. Поясніть чому в сучасних умовах господарювання цінність землі у містах є порівняно вищою, ніж у сільській місцевості.

Література: 1 (с. 376-383); 3 (с. 207-217); 11 (с. 149-160); 12 (с. 195-204, 221-235); 13 (с. 505-572); 14 (с. 318-352); 15 (с. 484-512); 16 (с. 144-154).

Формули для розрахунків, розв‘язку задач:

1. Річна процентна ставка (і):

(3.15.1)

де: – грошова сума сплаченого позичкового процента;

– величина суми позики.

2. Реальна ставка відсотку () за Фіниром:

(3.15.2)

де: – номінальна ставка відсотку;

– очікуваний рівень інфляції.

3. Теперешня, дисконтована вартість (PV) активів, що використовується тривалий час і приносить дохід:

(3.15.3)

(3.15.4)

де: – щорічний дохід;

– майбутня вартість у поточному році, дисконтований сукупний дохід – того року;

– ставка відсотку;

– кількість років.

4. Ціна землі ():

(3.15.5)

де: – рента;

– процентна ставка.