Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контрольні роботи.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
1.14 Mб
Скачать

3.9. Тема 9: Фірма в різних ринкових структурах. Прибуток як головна мета функціонування фірми

Програма

Поняття ринкової структури. Критерії розмежування ринкових структур. Конкурентність ринку. Основні типи ринкових структур: досконала конкуренція, монополія, монополістична, олігопольна конкуренція. Ідеальні та реальні ринкові структури.

Прибуток як головна мета функціонування фірми. Цілі фірми та її обмеження. Поняття загального (сукупного, валового), середнього та граничного доходу (виторгу). „Нормальний” прибуток як елемент внутрішніх витрат.

Умови максимізації прибутку: сукупний та граничний аналіз. Оптимальний обсяг виробництва. Рівновага фірми. Вплив зміни ринкової ціни на умови прибутковості, беззбитковості та збитковості фірми. Умови мінімізації збитків фірмою в короткому періоді. Універсальність правил для фірм в різних ринкових структурах.

Методичні рекомендації до вивчення теми курсу

При моделюванні поведінки фірми як продавця готової продукції в мікроекономіці робиться припущення, що головною її метою є максимізація прибутку. Щоб його отримати фірмі необхідно реалізувати виготовлений товар по відповідній ціні.

Умови функціонування фірм, їх взаємодії та ціноутворення на ринках продуктів залежить від типу ринкової структури. Вирізняють чотири основні типи ринкової структури: досконала конкуренція, монополія, монополістична конкуренція і олігополія. Дайте характеристику кожного типу ринкової структури. Наведіть приклади відповідних ринків продукту. Використайте для цього критерії їх розмежування : кількість фірм у галузі; тип продукту, що вони постачають на ринок; можливості входження нових фірм на ринок та виходу з нього; можливості контролю над ціною продукту фірмою; доступ до інформації. Поміркуйте чому досконалу конкуренцію та монополію відносять до ідеальних ринкових структур, а монополістичну та олігополію – до реальних.

Дослідження проблем максимізації прибутку (PF) фірмою передбачає визначення таких показників її діяльності як: сукупний виторг, дохід (TR), середній (AR) та граничний (MR). Вирізняють прибуток нормальний, обліковий та економічний (чистий). Дайте визначення кожного з них, покажіть, що якщо кількісно бухгалтерський прибуток – це є різниця між виторгом та валовими витратами, то економічний-представляє собою різницю між виторгом і всіма витратами як явними так і неявними. Нормальний прибуток – альтернативна вартість використання підприємцем в процесі виробництва його власних ресурсів. Нормальний прибуток співвідносять з внутрішніми витратами. Зверніть увагу на взаємозалежність між обліковим та економічним прибутком, покажіть, що визначення величини кожного з них є важливим критерієм ефективності використання фірмою наявних ресурсів.

Для кожної фірми важливими є питання: скільки продукції виробляти і по якій ціні її продавати; чи слід здійснювати випуск продукції, чи припинити його, коли фірма терпить збитки (має відємний прибуток). У короткому періоді фірма намагається пристосувати свій обсяг виробництва до максимізації прибутку, в разі потреби - до мінімізації збитків Це можна здійснити двома шляхами:

  • через зіставлення сукупних величин, а саме валового доходу, виторгу (TR) з валовими витратами (TC). Максимальний прибуток буде мати місце при такому обсязі виробництва, при якому виторг перевищує валові витрати на максимальну величину.

  • через зіставлення граничних величин – граничного доходу (MR) та граничних витрат (MC) Обґрунтуйте положення, згідно якому максимізація прибутку, мінімізація збитків досягається при такому обсязі виробництва, при якому граничний дохід дорівнює граничним витратам (MR=MC) за умов, що ціна перевищує мінімальне значення середніх змінних витрат. Цей обсяг виробництва є для фірми оптимальним, вона знаходиться в стані рівноваги. Зважте, що це правило поширює свою дію на любу фірму, в якій би ринковій структурі вона не функціонувала. Якщо обсяг продукції нижче рівноважного, то фірмі доцільно його збільшити і навпаки.

Слід знати, що зміна ринкової ціни впливає на умови прибутковості, беззбитковості і збитковості фірми. Якщо ціна вище середніх витрат фірми по виробництву товару, то це обумовлює її прибутковість, якщо дорівнює – то беззбитковість, якщо є нижчою - то збитковість.

Обґрунтуйте положення, правила, згідно яких фірмі в короткому періоді з метою мінімізації збитків є сенс продовжити виробництво, коли ринкова ціна вище мінімального значення середніх змінних витрат (Р> min AVC ) і закритися, піти з ринку, коли ціна буде меншою мінімального значення середніх змінних витрат ( P < min AVC ).

Вище наведені правила є універсальними для фірми, в яких би ринкових умовах вона не діяла, який би тип ринкової структури не представляла.

Література: 1 (с. 189-221); 2 (с. 126-134); 14 (с. 183-220); 16 (с. 100-130; 306-334).

Формули для розрахунків використовується при дослідженні поведінки як конкурентних, так і неконкурентних фірм на ринках готової продукції

1. Виторг, валовий дохід ():

(3.9.1)

де: – ринкова ціна одиниці продукції;

– обсяг продукції.

2. Середній виторг, середній дохід ()*:

(3.9.2)

3. Граничний виторг, граничний дохід ():

(3.9.3)

або

(3.9.4)

де: – зміна виторгу;

– зміна обсягу продукції.

4. Обліковий прибуток ():

(3.9.5)

де: – виторг;

– валові витрати.

5. Умова рівноваги фірми (продавця на ринках готової продукції):

2 (3.9.6)

де: – граничний дохід;

– граничні витрати.

6. Умова продовження процесу виробництва з метою мінімізації збитків:

(3.9.7)

де: – мінімальне значення середніх змінних витрат;

– ринкова ціна товару.

7. Умова закриття фірми (універсальне правило ринку):

(3.9.8)