Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контрольні роботи.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
1.14 Mб
Скачать

3.2. Тема2: Основи аналізу попиту, пропозиції та їх взаємодії

Програма

Величина попиту та попит. Закон попиту. Крива попиту. Функція попиту. Нецінові детермінанти попиту. Індивідуальний та ринковий попит.

Пропозиція та функція пропозиції. Закон пропозиції. Крива пропозиції. Зміна величини пропозиції та пропозиції. Нецінові детермінанти пропозиції. Індивідуальна та ринкова пропозиція.

Взаємодія попиту та пропозиції. Ринкова рівновага. Рівноважні ціна та обсяг. Статична та динамічні моделі ринкової рівноваги. Часткова рівновага. Загальна рівновага.

Вплив зміни попиту та пропозиції на ринкову рівновагу, зміну рівноважних цін та обсягів виробництва.

Виграш (надлишок) споживача. Виграш (надлишок) виробника. Загальний виграш від торгівлі покупців та продавців. Втручання держави в ринкові процеси. Суперечливі наслідки державного регулювання цін.

Методичні рекомендації до вивчення теми курсу

Важливими елементами ринкового механізму є попит, пропозиція, ціна, конкуренція. З’ясуйте сутність цих понять, розгляньте їх взаємозв'язок. Покажіть, що згідно закону попиту між ціною товару та його обсягом існує зворотній зв'язок , а згідно закону пропозиції між ціною та величиною пропозиції певного товару – прямий. Проілюструвати це можна за допомогою відповідних графіків. Функції попиту - та пропозиції (криві попиту і пропозиції в даному випадку мають лінійний характер) можна використати, щоб змоделювати відповідно поведінку покупця і продавця залежно від зміни ціни.

Слід зрозуміти, що ціна, з одного боку, впливає на обсяг покупок та продаж, а з іншого – сама формується під впливом взаємодії попиту та пропозиції. Покупці та продавці зацікавлені у встановленні ціни рівноваги (РЕ). Остання має місце тоді, коли обсяг товару, що пропонують продавці, співпадає з обсягом товару, який готові придбати покупці. За цих умов має місце ринкова рівновага. Для рівноважного обсягу виробництва вірним буде запис: ==. Якщо товари продаються та купуються не по ринковій ціні, то виникає або надлишок товару (>), або його дефіцит (>). Під впливом дій продавців та покупців ціна буде поступово змінюватися доти, доки не буде досягнута ринкова рівновага.

Зміна любої ринкової умови веде до коливань попиту та пропозиції і поступово призводить до зміни ціни рівноваги та рівноважної кількості товару. При цьому необхідно розрізняти поняття величина попиту та попит, величина пропозиції та пропозиція. Про зміну величин попиту (пропозиції) йдеться тоді, коли обсяг купівль (продажів) змінюється під впливом зміни ціни на цей товар.

Зміна попиту (пропозиції) відбувається тоді, коли на обсяг купівлі (продажів) впливають нецінові детермінанти. Якщо при зміні величини попиту (пропозиції) здійснюється рух по кривій попиту (пропозиції) від однієї точки до іншої, то при зміні попиту (пропозиції) зсувається вся крива попиту (пропозиції). До основних нецінових детермінант попиту відносять: зміну цін на інші товари – компліменти та субститути; зміну доходів споживачів; їх смаків та уподобань; місткість ринку. Основні нецінові детермінанти пропозиції такі: зміна цін на ресурси, зміна технології, зміна цін на інші товари, які потребують тих же ресурсів, очікування продавців тощо.

Слід зрозуміти, що за інших рівних умов, зростання попиту на ринку певного товару поступово приведе, в результаті дії ринкового механізму, до зростання рівноважних цін та обсягу; зменшення попиту – до зменшення рівноважних цін та обсягу. Результатом зменшення пропозиції буде поступове зростання на ринку товару рівноважної ціни і зменшення обсягу. Збільшення пропозиції поступово приведе до зменшення ринкової ціни і збільшення рівноважного обсягу. Відповідні зміни доцільно проаналізувати на прикладі окремих товарів, використати графіки.

Продавці та покупці мають загальний виграш від торгівлі, який складається із надлишку споживача (додатковий виграш споживача) та надлишку виробника (додатковий виграш виробника). Надлишок споживача дорівнює різниці між тією ціною, по якій покупець готовий був придбати товар (РД) за ринковою ціною (РЕ). Надлишок виробника – це є різниця між ринковою ціною (РЕ) та тією ціною, по якій продавець здатний був продати товар (). Графічно це ілюструють відповідно за допомогою кривих попиту та пропозиції.

В процес формування цін за певних умов може втручатися держава. Так, наприклад, якщо ціна на якийсь товар є занадто високою для споживача, то уряд, щоб підтримати його встановлює максимально граничну ціну, „стелю ”ціни, але цей захід веде до виникнення дефіциту. Щоб підтримати виробника уряд може встановити мінімальну границю ціни, „підлогу” ціни, коли вважає, що ринкові ціни є занадто низькими. Встановлення такої ціни веде до виникнення надлишку на ринку товару. Слід зрозуміти, що наслідки втручання держави в процес формування цін є суперечливими.

Література: 1 (с. 10-18; 63-78); 2 (с. 25-44); 3 (с. 20-30); 11 (с. 23-31); 12 (с. 16-21, 236-255); 13 (с. 55-73, 103-150); 14 (с. 80-95); 15 (с. 33-65); 16 (с. 47-67, 260-276).

Формули для розрахунків, розв‘язку задач

1. Функція попиту, крива попиту має лінійний характер:

(3.2.1)

де: – величина, обсяг попиту;

та – параметри зв’язку ціни і величини попиту;

р – ціна товару.

2. Функція пропозиції, крива пропозиції має лінійний характер:

(3.2.2)

де: – величина, обсяг пропозиції;

с та – параметри зв’язку ціни і величини пропозиції;

р – ціна товару.

3. Умова ринкової рівноваги:

== (3.2.3)

тобто (3.2.4)

де: рівноважний обсяг

– рівноважна ціна

4. Умова ринкової рівноваги в результаті зменшення пропозиції товару на ринку:

(3.2.5)

де: – кількість товару, на яку зменшується його пропозиція на ринку.

5. Умова ринкової рівноваги в результаті збільшення пропозиції товару на ринку:

(3.2.6)

де: – кількість товару, на яку зросла його пропозиція на ринку.

6. Умова ринкової рівноваги в результаті зменшення попиту товару на ринку:

(3.2.7)

де: – кількість товару, на яку зменшився попит;

7. Умова ринкової рівноваги в результаті збільшення попиту товару на ринку:

(3.2.8)

де: – кількість товару, на яку попит на ринку зріс;