Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контрольні роботи.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
1.14 Mб
Скачать

3.13. Тема 13: Попит на фактори виробництва, його похідний характер

Програма

Ринки факторів виробництва. Ціноутворення на ринках ресурсів, його значення. Функціональний розподіл доходів. Похідний характер попиту на ресурси. Зміна обсягу попиту та попиту на ресурс. Еластичність попиту на ресурс, чинники що її визначають. Ринки факторів виробництва з досконалою та недосконалою конкуренцією.

Похідний характер попиту на ресурси та принцип їх оплати. Гранична доходність ресурсу. Граничні витрати на ресурс. Основні правила попиту на ресурси та їх використання. Правила оптимального сполучення ресурсів, що мінімізує витрати та максимізує прибуток. Універсальність правил для ринків з досконалою та недосконалою конкуренцією.

Методичні рекомендації до вивчення теми курсу

В попередніх темах були визначенні основні правила формування обсягів виробництва та цін фірмами-продавцями на ринках готової продукції. Для виготовлення товару потрібні ресурси, які фірма може придбати на ринках ресурсів. Слід мати на увазі, що для кожного типу ресурсів відповідної якості існують окремі ринки (основні форми ринків ресурсів) – ринок праці, ринок капіталу, ринок природних ресурсів. В результаті взаємодії попиту та пропозиції на цих ринках формуються ціни на ресурси. При їх дослідженні, перш за все, необхідно звернути увагу на правила, що є загальними для всіх ринків виробничих ресурсів.

Розглядаючи процеси ціноутворення на ринках ресурсів необхідно виходити з того, що якщо для фірми виробника ціни за ресурси є витратами, то для їх власників вони є доходами. Це означає, що по-перше, ціноутворення на ринку ресурсів відіграє важливу роль у функціональному розподілі доходів, основою для якого є власність на фактори виробництва. Власник праці отримує зарплату; власник капіталу – відсоток; власник природних ресурсів, землі – ренту; власник підприємницького таланту – прибуток, підприємницький дохід. Часто ці доходи називають факторними. По – друге, фірма зацікавлена в максимізації прибутку з найменшими витратами, у виготовленні вигідної для себе продукції, ефективно поєднуючи найменш дорогі ресурси. По – третє, саме ціни на ресурси визначають скільки їх може залучити фірма за інших рівних умов (певний рівень технології, витрат). Четверте, ціни на ресурси сприяють (особливо на рідкісні) їх розподілу між фірмами.

Слід зрозуміти, що ціноутворення на ринках ресурсів залежить від того, чи є ці ринки конкурентними чи ні. За умов досконалої конкуренції ні покупці ні продавці не можуть впливати на ціни ресурсів. При недосконалій конкуренції – на ціни ресурсів може впливати або продавець або покупець (монопсонія – на ціну ресурсу впливає одна фірма – покупець, олігопсонія - декілька )

Особливістю попиту на ресурси є його похідний характер, бо він визначається попитом на кінцеву продукцію. До того ж не можна використовувати один з факторів окремо, а тільки у певному сполученні з іншими відповідно до виробничої технології. Оскільки попит на ресурси є вторинним, то стійкість попиту на окремий ресурс буде залежати від його продуктивності (згадайте закон спадної віддачі), а також від ринкової ціни товару, що виготовляється за допомогою цього ресурсу.

Проаналізуйте нецінові детермінанти попиту на ресурси: зміна попиту на той товар, що виготовляється; зміни цін на інші ресурси – замінники та компліментарні; технологічні зміни, що впливають на продуктивність ресурсів, граничний продукт ресурсу. Слід згадати, що нецінові детермінанти попиту, в т.ч. попиту на ресурси, призводять до зсуву кривої попиту, а зміна цін на ресурси за інших рівних умов веде до руху уздовж кривої попиту (тема 2).

Згадайте що таке еластичність попиту за ціною (тема 3). Проаналізуйте чинники, що впливають на цінову еластичність попиту на ресурс: цінова еластичність попиту на кінцевий продукт; частка певного ресурсу в загальних виробничих витратах фірми; технологічна можливість заміщення одного ресурсу іншим, легкість заміщення; термін використання ресурсу.

Для любої фірми актуальними є питання кількості ресурсів, яку слід придбати та використати з метою максимізації прибутку. У зв’язку з цим, розгляньте основне правило попиту на ресурси, та основне правило їх використання. Перше передбачає зіставлення граничної доходності виробничого ресурсу (МRР) та граничних витрат на нього (МRC). Слід зрозуміти , що під граничною доходністю ресурсу розуміють той додатковий доход, який отримано в результаті продажу продукції, виробленої за допомогою додаткової одиниці певного змінного ресурсу. Граничну доходність ресурсів пов’язують з граничним продуктом. Гранична доходність ресурсів при кожному рівні його споживання дорівнює граничному фізичному продукту помноженому на граничний доход на одиницю продукції. Згадайте чому буде дорівнювати граничний доход за умов досконалої конкуренції (див. тема 10). Граничні витрати виробничого ресурсу – це додаткова сума грошей, на яку зростають загальні витрати в разі купівлі додаткової одиниці виробничого ресурсу.

Вище назване правило дає можливість визначити основне правило використання ресурсів з метою максимізації прибутку: фірмі слід вводити в дію додаткові одиниці змінних ресурсів доти, доки гранична дохідність ресурсу не буде дорівнювати граничним витратам на ресурси. Зважте, що це правило є універсальним для всіх фірм покупців на ринках ресурсів, як для конкурентних, так і для неконкурентних. Зверніть увагу на графічну інтерпретацію стану рівноваги фірми – покупця на ринках ресурсів, покажіть, що їй відповідає точка перетину кривої граничної доходності ресурсу з кривою граничних витрат на нього. Визначте відміни у побудові цих кривих за умов досконалої та недосконалої конкуренції.

Процес виробництва передбачає використання ресурсів у певній їх варіації відповідно до технології, виникає проблема їх оптимального сполучення, яку можна розглянути з точки зору мінімізації витрат виробництва та максимізації прибутку. У зв'язку з цим обґрунтуйте положення згідно якого:

  • сполучення ресурсів, що мінімізує витрати виробництва для визначеного обсягу виробництва, буде мати місце тоді, коли виконується умова, відповідно до якої, остання грошова одиниця витрачена на кожний ресурс забезпечує однакову продуктивність;

  • сполучення ресурсів, що максимізує прибуток при найменших витратах, буде оптимальним за умови, коли відношення граничної доходності кожного з ресурсів до граничних витрат на кожен з них буде дорівнювати одиниці.

Зрозумівши загальні підходи до аналізу ринків ресурсів, правила формування попиту на них зі сторони фірм, доцільно перейти до розгляду особливостей функціонування та ціноутворення ринків кожного з ресурсів.

Література: 1 (с. 327-360); 2 (с. 187-202); 3 (с. 191-203); 12 (с. 185-194); 13 (с. 473-504); 15 (с. 466-464).

Формули для розрахунків, розв‘язку задач:

1. Гранична доходність ресурсу (граничний продукт у грошовому виразі – ):

(3.13.1)

де: – гранична продуктивність ресурсу;

– граничний дохід.

2. Правило використання ресурсу (умова рівноваги фірми покупця на ринках ресурсів):

(3.13.2)

де: – граничні витрати та ресурс.

3. Оптимальне сполучення ресурсів, що обумовлює максимізацію прибутку (ринки конкуренті):

(3.13.3)

4. Оптимальне сполучення ресурсів, що максимізує прибуток з мінімальними витратами (в умовах недосконалої конкуренції):

(3.13.4)