Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контрольні роботи.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
1.14 Mб
Скачать

3.14. Тема 14: Ринок праці і зарплата

Програма

Ринок праці. Заробітна плата – як ціна ресурсу праці. Номінальна та реальна зарплата. Похідний характер попиту на працю. Правила попиту на ресурс та використання ресурсу і обґрунтування рішення про найм робітників. Ринки праці з досконалою конкуренцією.

Ринкова пропозиція праці на досконало конкурентному ринку. Обґрунтування вибору робітника щодо праці і відпочинку. Формування індивідуальної пропозиції праці. Рівновага на ринку праці.

Ринок праці з недосконалою конкуренцією. Монополія попиту на працю, монопсонічний ринок праці. Наслідки монополізації. Монополія пропозиції праці, роль профспілок на ринку праці. Двостороння монополія на ринку праці.

Диференціація зарплати. Вирівнювальні відмінності в оплаті праці.

Методичні рекомендації до вивчення теми курсу

Слід зрозуміти, що результатом взаємодії попиту та пропозиції на ринках праці є заробітна плата, ціна (W), що сплачується за послуги праці. Дайте визначення номінальної та реальної заробітної плати. Прослідіть їх динаміку в Україні. Визначте фактори, що впливають на продуктивність праці, обумовлюють попит на неї.

Проаналізуйте, як формується попит та пропозиція на такий ресурс як праця. Зважте, що попит на працю, як і на любий інший ресурс є похідним. Обґрунтуйте положення про те, що правило попиту на ресурси та правило використання ресурсів на ринках праці застосовується роботодавцями для обґрунтування рішення про найм робітників. Особливу увагу зверніть на формування індивідуальної пропозиції робочої сили. Яку форму буде мати відповідна крива? Як діють у даному випадку ефекти доходу та заміни, коли робітник вимушений робити вибір між часом дозвілля та часом роботи.

Проаналізуйте та проілюструйте графічно механізм формування заробітної плати за умов досконалої конкуренції та монопсонії. Основними рисами першої є: велика кількість фірм, що конкурують між собою при наймі робітників конкретного виду праці; велика чисельність кваліфікованих робітників, що пропонують свої послуги праці; ні фірми, ні робітники не в змозі контролювати заробітну плату, диктувати її. За цих умов рівноважна ставка заробітної плати (WЕ) буде визначатися точкою перетину кривих попиту та пропозиції.

Основними рисами монопсонічного ринку праці є такі: основну частину всіх зайнятих якимось конкретним видом праці складає чисельність зайнятих на окремій фірмі; даний вид праці є відносно немобільним; фірма диктує заробітну плату, ставка якої прямо залежить від чисельності робітників. За інших рівних умов монопсоніст буде намагатися найняти меншу чисельність робітників та сплачувати їм ставку меншу ніж конкурентна фірма, щоб отримати більше прибутку. Які з регіонів України можна віднести до монопсонічних ринків праці?

Проаналізуйте роль профспілок на ринках праці. Підкресліть, що їх інтереси і цілі різноманітні, але основним завданням є підвищення зарплати. Останнє може бути досягнуто в результаті безпосереднього її підвищення; обмеження пропозиції праці; збільшення попиту праці. Продумайте яким чином це може бути реалізовано.

Розгляньте двосторонню монополію (бімонополію) на ринку праці, коли монополістом – продавцем є профспілка, а покупцем – монопсоніст, фірма – роботодавець. Рівень зайнятості та зарплати дуже часто за таких умов є невизначеними.

Зверніть увагу на проблеми диференціації заробітної плати, з'ясуйте чому умови попиту і пропозиції відрізняються на різних ринках праці. Яке значення у зв'язку з цим має наявність неконкуруючих груп, вирівнювальних відмінностей в оплаті праці, обмеження мобільності працівників. Проаналізуйте динаміку середньої зарплати по галузям національної економіки, регіонам України, зіставте її з середньою зарплатою на Вашому підприємстві.

Література: 1 (с. 362-375); 2 (с. 202-208); 3 (с. 204-207); 11 (с. 135-148); 12 (с. 205-221); 13 (с. 448-472); 14 (с. 279-317); 15 (с. 465-483); 16 (с. 130-143, 335-347).

Формули для розрахунків, розв‘язку задач:

1. Еластичність ринкового попиту на працю:

або (3.14.1)

де: – зміна обсягу попиту на працю;

– зміна ставки заробітної плати.

2. Гранична доходність праці ():

(3.14.2)

де: – граничний дохід;

– гранична продуктивність праці.

3. Правило обгрунтування рішення про найм:

(3.14.3)

де: – гранична дохідність ресурсу праці;

– граничні витрати на ресурс праця.