Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контрольні роботи.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
1.14 Mб
Скачать

3. Зміст курсу «мікроекономіка». Програма та методичні рекомендації до вивчення тем курсу

3.1. Тема 1: Мікроекономіка: предмет та методи дослідження

Програма

Виникнення та основні етапи розвитку мікроекономіки. Мікроекономіка як важлива складова економічної теорії. Взаємозв'язок мікро- та макроекономіки. Мікросистема. Суб'єкти мікросистем: індивід, домогосподарство, фірма, держава. Господарюючи суб'єкти. Основні вихідні положення вивчення економічної поведінки господарюючих суб'єктів. Предмет мікроекономіки.

Види виробничих ресурсів, які використовуються в економіці. Обмеженість ресурсів та необхідність вибору. Основні види виборів, що їх здійснюють окремі господарюючи суб'єкти. Крива виробничих можливостей та проблеми здійснення вибору, ефективності використання ресурсів, альтернативної вартості. Координація виборів.

Методи дослідження мікроекономіки: загальноекономічні та специфічні методи. Моделювання. Позитивна та нормативна мікроекономіка. Функції мікроекономіки. Мета і завдання мікроекономіки, взаємозв’язок з іншими дисциплінами.

Методичні рекомендації до вивчення теми курсу

Мікроекономіка вивчає економічну поведінку та механізм прийняття рішень, здійснення виборів окремими господарюючими суб’єктами (індивідом, домогосподарством, фірмою, державою), їх взаємодію як покупців та продавців на ринках, в результаті чого формуються ціни, за якими продаються товари.

Економічна поведінка окремих господарюючих суб’єктів безпосередньо пов’язана з необхідністю кожного з них здійснювати вибір. Останнє зумовлено перш за все обмеженістю ресурсів та безмежністю потреб. Розгляньте основні види економічних виборів, а саме:

  • що виробляти, в якій кількості. Необхідність робити вибір серед множини виробничих альтернатив в умовах обмеженості ресурсів, дію закону зростання альтернативної вартості проілюструйте за допомогою графіку кривої виробничих можливостей, Поміркуйте чому криву виробничих можливостей будують як правило для таких двох пар товарів, як інвестиційні та предмети споживання;

  • як виробляти. З’ясуйте що таке економічна ефективність; ефективність Парето, використайте для її ілюстрації графік кривої виробничих можливостей;

  • хто та яку роботу повинен виконувати на засадах суспільного поділу. Зрозумійте, що якщо абсолютну перевагу має той виробник в якого продуктивність праці є вищою, то порівняльну перевагу – той в кого альтернативна вартість виробництва товару є меншою;

  • для кого виробляти та як розподіляти результати виробництва, зверніть увагу на ефективність розподілу згідно Парето.

Кожний господарюючий суб’єкт, згідно гіпотези про раціональну поведінку, веде себе раціонально, намагається задовольнити свої потреби з найбільшою для себе корисністю, обрати найкращий шлях для досягнення своїх цілей за тих обмежень, що існують. У зв’язку з цим, виникає проблема координації виборів. Розгляньте основні її способи : стихійний порядок, ієрархія, ринок та ієрархія.

Мікроекономічні дослідження здійснюються за допомогою певних методів. Зверніть увагу на такі з них, як наукова абстракція, аналогія, індукція та дедукція, моделювання, граничний аналіз, рівноважний підхід, на використання принципу за інших рівних умов. Особливу увагу приділіть мікроекономічному моделюванню, зокрема таким моделям як оптимізаційні та рівноважні. Необхідно знати що модель може бути подана вербально, таблично, алгебраїчно, графічно.

Слід мати на увазі, що мікроекономіка поділяється на позитивну, яка дає характеристику фактичного стану справ, та нормативну. Остання містить судження про той чи інший економічний стан та пропонує певні рекомендації. Далі доцільно розглянути основні функції мікроекономіки: пізнавальну, методологічну, практичну, виховну; показати її взаємозв’язок з іншими навчальними дисциплінами.

Література: 2 (с. 9-24); 3 (с. 8-17); 6 (с. 32-45, 102-117); 11 (с. 12-22); 12 (с. 5-15, 281-294); 13 (с. 17-54); 14 (с. 1-79); 16 (с. 1-46, 217-259).

РОЗДІЛ 1. ПОПИТ, ПРОПОЗИЦІЯ, ЇХ ВЗАЄМОДІЯ