Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контрольні роботи.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
1.14 Mб
Скачать

3.11. Тема 11: Монопольний ринок

Програма

Монопольний ринок. Основні види монополії. Модель „чистої” монополії. Умови максимізації прибутку на монопольному ринку. Особливості визначення монополістом ціни та обсягу виробництва. Крива попиту, крива граничного доходу монополіста. Вплив на поведінку монополіста цінової еластичності попиту.

Мінімізація збитків монополістом.

Пропозиція монополіста та особливості її формування. Цінова дискримінація. Довгострокова монопольна рівновага.

Монопольна влада, її показники. Економічні наслідки монополізації. Порівняльна оцінка конкурентного і монопольного ринків. Обмеження монопольної влади над ринком, антимонопольна політика.

Методичні рекомендації до вивчення теми курсу

Досліджуючи поведінку неконкурентних фірм на ринках продукту зважте, що вони одночасно можуть контролювати і обсяг виробництва і ціни. Фірма підбирає такі сполучення ціни та обсягу виробництва, які б дозволили максимізувати прибуток. Неконкурентна фірма на відміну від конкурентної може використати в своїй діяльності дію закону попиту Слід зрозуміти, що граничний дохід неконкурентної фірми у зв’язку з цим буде як правило менше ціни.

Далі доцільно перейти до аналізу поведінки фірми монополіста, згадати риси монопольного ринку, основні види монополій. З’ясуйте, що собою представляє чиста монополія, природна, проста, закрита, відкрита, монополія заснована на дискримінації цін. Слід розуміти те: що можливість монополіста маніпулювати цінами, ще не означає встановлення ним максимальної ціни. Він зацікавлений у максимізації прибутку не на одиницю продукції, а на всю її масу. Монополіст встановлює ціну на свій товар, тому монополію часто називають „шукачем цін”.

Згадайте залежність між ціною і виторгом при еластичному, нееластичному і одиничному попиті (тема 3). Покажіть, що монополіст завжди уникатиме нееластичної ділянки попиту і задіє еластичний її відрізок. При нееластичному попиті граничний дохід матиме від’ємне значення і виторг спадатиме, при еластичному – граничний дохід є додатнім і виторг зростатиме, а при одинично-еластичному попиті граничний дохід дорівнює нулю і сукупний дохід буде максимальним.

Зверніться до універсальних правил поведінки фірми на ринках готової продукції, які були визначені раніше (тема 9). Графічно проілюструйте стан рівноваги фірми на ринку чистої монополії за умов коли граничний дохід дорівнює граничним витратам. При цьому необхідно мати на увазі, що якщо в умовах досконалої конкуренції ціна дорівнює граничному доходу і лінія попиту окремої конкурентної фірми є абсолютно еластичною і співпадає з лінією граничного доходу, то в умовах монополізованого ринку ціна буде вищою за граничний дохід, лінія попиту матиме від’ємний нахил і буде розташована праворуч лінії граничного доходу. Представте графічно фірму монополіста в короткому періоді, що максимізує прибуток, є беззбитковою, терпить збитки. Згадайте умови мінімізації збитків фірмою. Обґрунтуйте положення про те, що монополіст залишить галузь лише тоді, коли ринкова ціна буде меншою середніх змінних витрат при оптимальному обсязі виробництва.

Слід зрозуміти особливості пропозиції фірми на ринку чистої монополії: для монополіста не існує однозначної залежності між ціною та обсягом пропозиції підприємства і відповідно не існує певної кривої пропозиції.

Зважте на те, що в довгому періоді фірма монополіст, що максимізує прибуток, збільшує обсяг виробництва до тих пір, доки не буде виготовляти такий обсяг продукції при якому граничний дохід дорівнював б довгостроковим граничним витратам.

Особливої уваги заслуговує вивчення поведінки фірми монополіста, що застосовує цінову дискримінацію. Остання передбачає встановлення продавцем різних цін на однаковий товар, який продається одному або різним покупцям. Різниця в цінах не обумовлена різницею у витратах по виготовленню, доставці товару на ринок. З’ясуйте умови, за яких фірма монополіст може здійснювати дискримінацію цін. Наведіть приклади цінової дискримінації у просторі, у часі, за доходами покупців, за обсягами споживання, за соціальним статусом споживачів. Розберіться у визначенні ступіней цінової дискримінації згідно А. Пігу.

Досліджуючи монопольний ринок, розгляньте показники монопольної влади, а саме: індекс Лернера (ІL), індекс Херфіндаля-Хіршмана (Iн). Показник Лернера коливається від нуля до одиниці, чим він вище, тим більша монопольна влада. Другий показник враховує як кількість фірм, так і нерівність в їх становищі на ринку, вимірює концентрацію ринку. Індекс досягає максимального значення – 1,0 (або 10000, якщо частка ринку визначається у відсотках). Високомонополізованою вважають галузь, де індекс Херфіндаля-Хіршмана перевищує 1800.

Розглянувши соціально-економічні наслідки монополізації, втрати суспільства від монополії доцільно перейти до вивчення основних напрямків антимонопольної політики, антимонопольних законодавств країн. Особливу увагу слід приділити Закону України «Про захист економічної конкуренції».

Література: 1 (с. 240-257); 2 (с. 146-160); 3 (с. 139-161); 11 (с. 95-108); 12 (с. 135-156); 13 (с. 311-364); 14 (с. 225-232); 15 (с. 294-321); 16 (с. 100-130; 306-334).

Формули для розрахунків, розв‘язку задач:

1. Ступінь монопольної влади, індекс Лернера (IL):

(3.11.1)

де: – монопольна ціна;

– граничні витрати;

– еластичність попиту за ціною на товар фірми.

2. Індекс Лернера (IL) за умов, що граничні витрати прирівнюють середнім:

(3.11.2)

де: – прибуток;

– виторг.

3. Правило «великого пальця» для ціноутворення в умовах монопольної влади:

(3.11.3)

4. Індекс Херфіндаля-Хіршмана (Ін)

(3.11.4)

де: N – кількість фірм на ринку;

S – ринкова частка -ї фірми у відсотках.