Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бут.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
388.61 Кб
Скачать

73.Сов партизанское движ.

В ответ на зверство фашистов в Укр развернулось движ «Сопротивл-е».Оно сосостояло и здвух сил:1.сов партизаны и подпольщики.эта сила ставила задачу-изгнание оккупантов с тер-рии Укр. 2.ОУН УПА. Она ставила задачу-создание укр независим гос. За годы войны было создано 46партизанский соедин-й,2000партиз. отрядов,особенно отличились партиз соедин-я под командыванием: Ковпака, Фёдорова, Сабурова, Наумова, Медведева, Карноухова. Наиболее эфективным средством борьбы партизан была рельсовая война. Влад партизан в победу над фашистскими захватчиками: 1. уничтожены 500 тыс. Оккупантов. 2. взорвали 5 тыс. Вражеских эшелонов,91 бронепоезд; 3. уничтожили 1,5 тыс. Танков и 211 самолётов. 4. 820 пушек и миномётов. 5. взорвали около 100 тыс. Складских помещ-й. 6. партизаны срывали отправку молодёжи в германию. Для борьбы с партизанским движ-ем вынуждено было отвлекать с фронт аболее 10-ти% своих войск. За мужество и отвагу 95 партизан и подпольщиков удостоились звания героя советского союза, а командиры соедин-й Ковпак и Фёдоров награждены дважды. Организация украинских националистов (ОУН), лидер – Евг-й Коновалец, создана в 1929 году. До войны действовала в галичине, которая входила в состав польши. В 1938 году Коновалец был убит. В организации произошёл раскол. Образовалось 2 направл-я: 1. Умеренное, в оглаве с Мельником. ОУН(м). 2. радикальное, в оглаве с Бэндэрой ОУН(б). Первые дни войны националисты надеялись, что германия поможе твоссоздать украинскую государственность. 30 июня 1941 года бандэровцы во львове провозгласили «Акт восстановл-я украинского государства». Но гитлеровское руководство не признало этого акта. Активных националистов фашисты отправляли в тюрьмы и концлагеря. После чего украинцы начал исоздавать вооружённый отряд, которые объед-лись 14 октября в 1942 году. В повстанческую партию. Численность УПА доходила до 100 тысяч. Армию возглавлял Шухевич. Армия боролась на два фронта: против немецкой армии и против красно йармии.

74.Діяльність оун-упа в роки Другої світової війни.

В українській історіографії у висвітленні ролі і місця ОУН-УПА у визвольному русі в Україні під час війни і після неї вирують нині чи не найзапекліші політичні пристрасті, суперечки, дискусії, обстоюються непримиренні позиції. У новітніх, як правило, політизованих публікаціях, передачах радіо і телебачення переважають схематично-містифіковані уявлення і емоції щодо ОУН-УПА, а не вагомі аргументи і обгрунтовані висновки, запроваджується думка про те. Що ніби окрім ОУН-УПА в Україні й не було організованих сил, які активно протидіяли агресорам. Навряд чи е підстави надмірно героїзувати учасників оунівського руху, однозначно зображати їх у вигляді ледве не єдиних "рятівників нації".

Організація українських націоналістів в умовах окупаційного режиму дійсно намагалася активно відігравати роль "третьої сили". Після невдалої спроби 30 червня 1941 р. проголосити без погодження з німцями створення Української держави та сформувати уряд на чолі з Ярославом Стецьком, німці заборонили діяльність уряду, заарештували і розстріляли багатьох керівників ОУН. Бандерівці, збагнувши, що Німеччина розглядає Україну як колонію, кинули клич до самооборонної боротьби як єдиного шляху збереження й захисту народу. Вже у жовтні 1942 р. вони створили власні збройні сили - Українську Повстанську Армію (УПА) Вона стала значною силою, яка повела боротьбу як проти німецьких загарбників, так і проти радянських партизанів.

У 1943 р. значні терени Волині та Полісся були очищені від окупантів. Для загального керівництва було створено Головне командування УПА на чолі

з Романом Шухевичем під псевдонімом Тарас Чупринка.

Прихід на західноукраїнські землі радянських військ супроводжувався продовженням боротьби ОУН-УПА протии більшовистської влади в Україні, за самостійну Українську державу. Бої УПА з регулярними військами тривали й після проходження основних сил діючої армії через західноукраїнську територію.

В тилу Червоної Армії, на щойно очищеній від фашистів українській землі, розгорнулася справжня партизанська війна. У багатьох селах нелегально діяла влада ОУН, тобто фактично існувало двовладдя. Курс ОУН-УПА на масовий опір населення радянській владі дорого обійшовся західноукраїнському народу. Він дав підстави радянській каральній машині на повну силу розгорнути боротьбу проти повстанського руху. В ході каральних операцій загинуло багато мирних жителів краю