Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бут.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
388.61 Кб
Скачать

77.Збройна борьба оун-упа проти Радянської влади.

Існуюча командно-бюрократична система заважала розвитку демократичних процесів в політичній і духовній сферах суспільства. Перехід до марного життя супроводжувався відбудовою усіх ланок політичної системи, ядром якої була комуністична партія. Студентам повинно показати відбудову Рад. профспілкових, комсомольських та інших громадських організацій (в центрі і на місцях), які під керівництвом партійних органів очолювали відбудову держави на всіх напрямках економіки та культури. Треба підкреслити, що жорстока однопартійна, система змогла забезпечити єдність дій усієї політичної системи суспільства і тому домагалася ефективної мобілізації населення на дострокову відбудову країни. Разом з тим соціальні умови були такими, що над людьми висіла постійна загроза звинувачень у злочинах та помилках, що нерідко закінчувались їх репресуванням. Нагнітання атмосфери страху та підозри сприяли появі шумливих процесів в пошуках "ворогів народу". Репресивані засоби з боку сталінського наступу проти українського населення: це і "суспільні вироки" за невдалу працю, і насильницьке переселення незадовільних (особливо з західних областей), жорстокі репресивні процеси пов'язані з "ленінградським ділом", "Лікарями-злочинцями" та інше.

Обговорюючи стан суспільно-політичного життя, повинно уявити, ідо в ті часи свого апогею досягла культоманія, формалізм, народовладдя було фікцією. Про це свідчать масові репресії і хвиля терору. З березня 1947 р.

КП(б)У очолив Л.М.Каганович, знайшов головного ворога - український

буржуазний націоналізм і почав шалене його переслідування. Жертвами стали вчені і творча інтелігенція (назвіть їх прізвища), творчість яких таврувалась як шкідлива, ідеологічно невитримана. Багато вчених-генетиків були звинувачені у "низькопоклонстві перед Заходом" і "космополітизмі".

Особливої уваги з метою інтенсивної радянізації суспільно-політичного та культурного життя надавалось західним областям.

Радянська система ліквідувала все те, що не відповідало її моралі та ідеологічним нормам. Тут потрібно мати на увазі дві характерні дії: боротьба проти УГКЦ і проти збройного руху опору з боку ОУН-УНА.

ОУН-УПА в ці роки вели підпільну боротьбу проти соціалістичних перетворень радянської влади у Західній Україні. Приклади диверсійних дій та терористичних актів УПА, яка в кінці 40-х рр. мала близько 400 формувань з контингентом приблизно 10 тис. чол. Остаточно цей рух було ліквідовано в 1953 році.

Соціально-політична ситуація в повоєнній Україні була складною і суперечливою. Поруч з позитивними пере твореннями значне місце мали негативні риси. - порушення соціалістичної законності , брутальні насильства, що драматично позначилися на розвитку духовних та соціальних сфер життя. Чимало працівників, діячів культури були позбавлені можливості творчо працювати. Лише після смерті Сталіна відкрилась перспектива поновлення суспільства, що в майбутньому сприяє демократизації і надбання незалежності країни.

78.Наступл-е сталин-ма в идеологии и культуре во 2пол.40-х-нач.50-х гг.

Победа над Герм.порождала надежды нар.на буд.улучш-е жизни,демократ-цию общ-ва.Но это противореч.сталин.режиму,направл.на ликвид.послед-й в-ны.Укр.объед.в границах 1респ.В партии и стране властв.сталин.режим.Пост-но наруш.гражд.права ч-ка,приглуш.люб.попытки инакомыслия.Сталин счит,что ВОВ нанесла сущ.идеолог.вред сов.общ-ву.Т.к.им-но У.«ском-прометиров.»себя тем,что её тер.захват.враг,то осн.идеолог.удар сталин-ма приш.на укр. Над людьми пост-но висела угроза обвин-й в преступл-ях,кот.неред.заканч.репрес-ми.В стране на-гнет.атмосф.страха и подозр-й.Исп-сь репрес.методы:насил.пересел-е недовол,особ.в зап.обл, «обществ.выговоры».Ликвид.вс.,что не соответ-ло сов.морали и идеол.нормам (особ.гр-кат. церковь(УГКЦ) и члены ОУН-УПА)Нач.обостр-е отн-й Зап.и Вост.,кот.постеп. перерос.в«хо-лод.в-ну»В 46г.реш.ликвид.УКГЦ и воссоед-ть с рос.правосл.церк.Было давл-е режима и на интел-цию(д-ли лит-ры,иск-ва..),б-во кот.обвин.в буржу-аз.нац-ме,«нихкопоклон-ти»п/д За-падом.Вых-т раз.постановл-я ЦК ВКП(б),(напр.запрет д-ти Ахмат.,Зощенко..) Обвин. Сосю-ру,Рыльск,Малышко,Довженко..Мн.ученых обвин.в отходе от большевиц.принципа партий-ти,в антинауч-ти,возрожд.ист.идей Антоновича,Грушевск.,отказа от акцента на классов. борь-бу..Нач-ся«чистка» сре-ди науковцев-биол.(под р-вом Т.Лысенко)=>застой в разв.биолог., ли-квид.цел.её напрвл-й -генетики..В мар.49г. на пленуме правл-я Союза сов.писат-й У,где иска-ж-но рассматр.д-я«космополитов-антипатриотов».Удивит-м и одновр-но закономер.д/того вр. образом эт.антисемитизм привод.к обвин-ям в общ.д-ях еврей.и укр.нац-тов.От еврей.д-лей,а-рестов.ор-ми МГБ УССР,треб-ли признания связей с укр.«национ-ми»Так образ-сь версия евр-укр.антисов.«мятежа».Интел-цию У.охват.паника,мн.из них поспеш.признать св.ошибки и извин-сь.Но когда все гот-сь к очеред.сталин.чистке,он умер.Это остан-ло трагич. ход соб-й и откр.перспект.обновл-я общ-ва,чтов буд.содейст-ло его демократ-ции.