Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Komplekt_1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
746.5 Кб
Скачать

89. Характеристика ключових глобальних проблем економічного розвитку

Загострення ключових глобальних проблем у 21-ому сторіччі породжують дуже багато різноманітних антиглобалістських та альтерглобалістських теорій. Виділяючи спільне, можна наголосити на таких основних проблемах людства, з якими ми вже зіткнулися, або скоро зіткнемося:

- основний приріст населення світу буде проходити за рахунок країн, що розвиваються. Урбанізація в цих країнах в поєднанні зі зростанням населення може викликати нестабільність. Ще одною стороною проблеми є той факт, що в розвинених країнах зменшиться частка працездатного населення.

- у країнах Африки на південь від Сахари хронічна бідність та політична нестабільність викличуть продовольчу проблему.

- глобальна потреба в енергії постійно зростає і сьогоднішніх вуглеводних ресурсів не вистачить для задоволення всіх потреб.

- боротьба з проблемою голоду створили цілу науку вирощення генетично модифікованих сільськогосподарських культур, що може порушити проблему біологічної безпеки.

- держави, залишаючись головними суб’єктами міжнародних відносин, втрачають контроль над обміном інформацією, технологіями, міграцією населення, торгівлею зброєю та фінансовими операціями, які можуть загрожувати стабільності національних економік.

90. Цивілізаційні виміри глобального економічного розвитку

Локальні цивілізації виникли близько шести тисячоліть тому в межах стародавніх держав та їх об’єднань – у Шумері, Єгипті, Індії. Потім вони змінювалися, зникали, трансформувалися у цивілізації нових поколінь. Експерти виділяють 4 фази економічного розвитку і за ними класифікують цивілізації. До архаїчної фази відносять месопотамську, єгипетську, далекосхідну, мезоамериканську, класичну, південно-азійську, афро-азійську. До доіндустріальної відносять західну, далекосхідну, євразійську. Цивілізаціями індустріального етапу економічного розвитку є західна, православно-християнська, ісламська, індуїстська, далекосхідна. Постіндустріальна епоха виділяє формувалася такими цивілізаціями: євразійська, східноєвропейська, західноєвропейська, північноамериканська, латиноамериканська, африканська, японська, китайська, буддійська, індійська, мусульманська, океанічна.

Формування цивілізацій четвертого покоління зумовлене: по-перше, новим етапом історичного процесу, по-друге, зміною техногенної цивілізації на гуманістично-креативну, ноосферну, постіндустріальну форму; по-третє, викликом з боку процесів диференціації та дезінтеграції на нових принципах. Останній процес найбільш наочно спостерігається передусім у межах західної цивілізації, яка, маючи за своє історичне ядро Задіну Європу, опанувала індустріальне суспільство і поширилося на Північну та Латинську Америку, Австралію та Океанію, перетворила на колонії Індії, Африку, підпорядкувала своєму впливу Китай.

91. Цивілізаційні виміри стратегій глобалізму.

Нова світова ек система глобалізму є серцевиною, суттю і рушійним фактором революції постіндустріаліз­му. За своєю природою глобалізм — це система глобального монополізму і глобальної конкуренції.

Головною особливістю системи глобалізму, базованої на новому інформаційно-інтелект способі виробництва, є те, що рух капіталів є глоб і здійснюється «з швидкістю світла». Тому на етапі глобалізму вперше зростаються в часі і стають інтегрованими інформац (технолог) і ек революції, які підсилюють одна одну, зливаючись в єдину глоб революцію сучасності.

Глобалізм - глоб систем, новий майбутній економічний устрій і суспільно-політичний лад світового масштабу.

На нинішньому етапі розвитку теорії глобалістики серед основ­них підходів до визначення природи, суті і характеру розвитку процесів глобалізації цілком оправдано домінує соціально-куль­турологічний підхід, який представляє глобалізацію в найбільш широкому цивілізаційному контексті. Один з провідних західних теоретиків глобалізації К. Робертсон і Ф. Джеймсон бачать глобалізацію як перетворення світу у «єдину всезаг систему». Вони широко і комплексно трактують глобалізацію, але так і не підходять до категорії глобалізму. Професор У. Мінголо (США) трактує глобалізацію як третій етап тисячолітньої глобальної трансформації. Перший — розпад колоніальної системи, другий — розпад соціалістичної системи. Відзначається нова цивілізаційна роль глобальних ТНК, які нібито підводять народи до досягнень цивілізації. Багато американських дослідників вважають, що глобалізація розповсюджує в світі права людини і демократію, передаючи їх з передових країн до відсталих.

Серед найбільш суттєвих ознак економічного глобалізму такі:

а) вихід (виведення) економічних інтересів національних господарських суб’єк­тів за національно-державні рамки; б) вихід національних корпорацій на глобальний ринок, що формується;

в) перетворення національних корпорацій в ТНК, а потім — в глобальні корпорації; г) розширення сфери діяльності транснаціональних економічних і фінансових структур до рівня глобальних ринків;

д) неможли­вість вирішення більшості економічних і соціальних проблем на обмеженому національному рівні;

е) зростаюча залежність економічної ситуації в більшості країн від ситуації в країнах-лідерах глобалізації;

є) зростаюча доларизація національних економік;

ж) по­силення добровільно-примусової координації національних економічних і фінансових стратегій і політик на глоба рівні (особливо в галузі торгівлі, фін, екології, зайнятість, еміграція).

На сучасній постіндустр фазі виділ такі цивілізації, як Євразійська, східноєвропейська, західноєвропейська, північноамериканська, латиноамериканська, африканська, японська, китайська, буд­дійська, індійська, мусульманська, океанічна. Сьогодні - процес висунення на перший план цивілізаційних розбіжностей і посилення диференціації локальних цивілізацій

Особливості четвертого покоління локаль­них цивілізацій:

1) їх більша диференціація у порівнянні з цивілізаціями третього покоління (в тому числі розшарування західної цивілізації на західноєвропейську, північноамериканську, латиноамериканську, океанічну; далекосхідна, китайська, японська, буддійська);

2) зростаюча роль цивілізаційної спільності і міжцивілізаційних розбіжностей;

3) нарощення потенціалу партнерства локальних цивілізацій, формування нового типу відносин між ними.

На початку XXI ст. у глобальному економічному просторі серед класичних цивілізаційних груп IV покоління можна виділити:

1) авангардні цивілізації, що реалізують постіндустріальну економічну програму, яка ґрунтується на високотехнологічній основі і узгоджує ринкові механізми з регулюючою функцією держави. Вони є лідерами глобальної економіки і забезпечують високий рівень багатства і прибутків населення як за рахунок ефективності відтворення, так і в результаті нееквівалентного обміну і привласнення значної частки світової ренти і квазіренти. Їх представляють Північна Америка, Західна Європа, Японія, а також нові індустріальні країни;

2) цивілізації з приблизно середньосвітовим рівнем розвитку, які мають значний потенціал зростання, але недостатньо його використовують (латиноамериканська і частково мусульманська цивілізації, а також країни Східної Європи);

3) цивілізації з низьким рівнем економічного розвитку, що перебувають у стадії застою, — африканська цивілізація (на південь від Сахари, але без ПАР), частина мусульманських і буддійських країн з низьким рівнем прибутку;

4) китайська цивілізація, яка поки що має низький рівень економічного розвитку, але стрімко наближається до названих вище груп і робить претензійні заяви на першість у частці світового ВВП до 30-х років XXI ст.; а також індійська цивілізація, яка також набирає обертів власного розвитку;

5) євразійська цивілізація, що втрачає позиції в світовій економіці і стає об’єктом економічної експлуатації з боку розвинутих цивілізацій.

З огляду на це стратегії глобалізиму повинні враховувати:

1) більшу синхронізацію економічних циклів і криз, які не матимуть штучних кордонів.

2) поетапне утвердж постіндустр ек способу виробн з характерним набором і співвіднош устроїв:

3) чітке розмежування ринк і неринк секторів

4) зміну співвідношення реаль­ної і «віртуальної» економіки, що віддзеркалює пропорції відтворення у викривленій реальності фін-кред цінностей, які обертаються за вл законами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]