Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Komplekt_1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
746.5 Кб
Скачать

27. Динамізм, напрямки і результати взаємодії «Україна-Російська Федерація» в умовах глобальних економічних трансформаціях.

Стабільний розвиток укр-рос ек відносин є важливим чинником, що гарантує стабільний і передбачуваний ек розвиток, енергетичну безпеку і, значною мірою, політ стабільність на всьому євразійському просторі.

Договірно-правова база двосторонніх укр-рос відносин - більше 380 міжнар документів. Встановлення дипломат відносин між Україною і РФ почалося у 1992 році.

Договір про дружбу, співроб і партнерство між Україною і РФ - у 1997 року

А) торгов-ек співроб: Е послуг є: РФ - 36,3 % від загального обсягу Е України, Е товарів - 26% Росія, І товарів - 37% Росія, І послуг - 15% Росія. У 2010 році найбільш значущим було збільшення Е до РФ (в 1.6 раза), у першу чергу за рахунок продукції машинобудування. +Найбільше зріс І товарів з РФ (в 1.7 раза), насамперед за рахунок енергоносіїв. В імпорті з РФ переважають енергетичні матеріали, нафта та продукти її переробки, продукція машино- і приладобудування, чорні метали і вироби з них.

Росія входить до 10 основних країн-інвесторів (на які припадає 82% заг обсягу ПІ) разом з Кіпром, Нім, Нідерл, Австрією, Фр тощо.

ПЗІ до РФ - 2,4% у заг обсязі.

Серед українських компаній, засновниками яких є російські компанії або громадяни РФ (всього більше 15 тис, основна частина працює в таких сферах, як: оптова торгівля; будівництво; сфера права, бухгалтерського обліку й інжинирінгу ; роздрібна торгівля, ремонт побутових приладів та предметів особистого вжитку ; операції з нерухомим майном; виробництво харчових продуктів і напоїв ; дослідження і розробки ; готельний і ресторанний бізнес .

Б) Авіаційна і космічна промисловість: ракетно-космічна й авіабудівна галузі є тими сферами, де Україна і Росія виступають як достатньо ефективні партнери. За підрах, двосторонні зв’язки наближаються тут до 40 %, а у деяких вузьких галузях — до 60 %.

В) Співробітництво у сфері енергетики: у енергетичних відносинах України з Росією є явні загрози її енергетичній безпеці через майже монопольну залежність у постачанні основних ПЕР (в першу чергу природного газу), яка визначає надмірний (з точки зору енергетичної незалежності) економічний та політичний тиск.

Переважна більшість газового транзиту із Росії до країн Європи (80%) відбувається через українську газотранспортну систему (ГТС), що робить Україну важливим елементом забезпечення енергетичної безпеки Європи.

+у сфері ядерної енергетики має кілька складових: а) співробітництво щодо продовження ресурсу нині діючих в Україні атомних електростанцій і будівництво нових АЕС;

б)співпраця у сфері виробництва ядерного палива, у тому числі спільне освоєння родовищ урану і цирконію, а також участь України в діяльності Міжнародного центру із збагачення урану.

Г) Військово-промисловий комплекс: потужні коопераційні зв’язки із рос підприємствами мають більшість укр заводів і конструкторсько-виробничих об’єднань, що працюють у сфері ВПК. Серед них можна назвати ДП “Завод ім. Малишева”, КП “ХКБМ ім. Морозова”, ВАТ “Топаз”, КП “Науково виробничий комплекс “Іскра” тощо.

Завдяки більшій самодостатності, Росія намагається обмежувати і дозувати кооперацію з Україною у сфері виробництва озброєнь. Це узгоджується із обраною РФ стратегією розвитку власного виробництва зброї та підвищення самодостатності вітчизняного ВПК. Для України це означає поступове згортання коопераційних зв’язків, гальмування або навіть саботування РФ окремих проектів. За оцінками деяких експертів, втрати України від згортання оборонної кооперації з РФ можуть скласти біля 200 млн дол. щорічно. Це актуалізує питання розширення співробітництва України у цій сфері з НАТО.

+ У 2010 році Угода між Укр і РФ з питань перебування Чорном флоту РФ на території Укр - про пролонгацію базування рос Чорном. флоту в Севастополі до 2042 року.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]