Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Komplekt_1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
746.5 Кб
Скачать

28. Економічні кризи в умовах глобалізації.

У новому дослідженні "Глобальні ризики майбутнього" експерти ОЕСР доходять висновку, що глобалізація ек і швидкість, із якою нині світом пересуваються люди, товари та інформація, із переваг можуть перетворитися на причини майбутніх глоб криз, які лише посилюватимуть негативні наслідки ек кризи чи поширення епідемії у якійсь окремій країні на весь світ.

Особливістю суч глоб ек криз є те, що вони протікають за умов надзвичайно вис рівня взаємозалежн. нац економік. Така взаємозалежн. означає, що кризові явища надзвичайно швидко поширюються в св. господарстві, втягуючи в орбіту кризи практично всі країни. Таким чином, криза дуже швидко набуває світового характеру з усіма відповідними наслідками. Саме тому глобальна криза стала серйозним тестом на ефективність наявних механізмів координації ек політики на регіональному та міжнародному рівнях. Також глобальна криза засвідчила необхідність масштабного втручання держави в економіку, елементом якого була фактична націоналізація окремих фін. інституцій.

Ек криза - різке погіршення ек стану країни, що виявляється в значному спаді виробництва, порушенні виробн зв'язків, що склалися, банкрутстві підприємств, зростанні безроб, і у рез — в зниженні життєвого рівня, добробуту насел.

Ек криза поділ на: промислові та фін;

циклічні, структурні та системні.

В умовах глоба ліз фін ринків, зростання потоків капіталів актуальними є глобальні фін-ек кризи – розлад процесу функціонування фінансового ринку, яий виявляється в знеціненні нац валюти, виснаженні вал резервів, масовому банкрутстві кредитно-фінан установ, дефолтах по суверенних боргах.

Фін криза складається з валютної, банківської та боргової.

А) банківська криза- масове вилучення внесків з комерційних банків, підвищення позичкового процнта і зростання фінансового банкрутства.

Б) Боргова- масове банкрутство субєктів господарювання і дефолт по суверенних боргах держави.

В) Валютна- різке коливання курсу грошової одиниці, скорочення золотовалютних резервів і погіршення валютної ліквідності держави.

Основні передумови виникнення світових фінан-ек криз в умовах глобалізації:

1. Перевиробництво продукції 2. Недієвість механізму ринкової саморегуляції. 3. Спекуляції інвесторів на фондових біржах та ринках4. Бюджетний дефіцит країни та його фінансування за допомогою внутрішніх позик 5. Слабка банківська система 6.Великий зовнішній борг країни. 7.Скорочення золотовалютних резервів країни. 12. Неефективна фінансова і грошово-кредитна політика держави.

Остання св. фін-ек криза 2008-2009 рр була викликана:

1) високими цінами на товари сировини;

2) іпотечною кризою у США у 2007 році;

3) інноваціями на фін ринках;

4) створенням фін бульбашками, зростанням віртуальної економіки.

Основними наслідками кризи для глобалізаціє є:

1) зниження темпів процесу лібералізації фін політики;

2) підірвання довіри до моделі капіталізму, яка заснована на вільному ринку;

3) погіршення стану св. економіки;

4) диверсифікація валютної та фін системи, порядок якої не буде залежати від США;

5) ЄС має намір сформув. справжній ек уряд, де держави будуть тісно працювати з ЄЦБ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]