Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
комментированный административній кодекс (1-88)....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
1.36 Mб
Скачать

1. Усі питання, що виникають при судовому розгляді адміністративної справи колегією суддів, вирішуються більшістю го­лосів суддів.

2. При прийнятті рішення з кожного питання жоден із суд­ дів не має права утримуватися від голосування та підписання судового рішення. Головуючий в судовому засіданні голосує останнім.

3.Суддя, не згодний із судовим рішенням за наслідками розгляду адміністративної справи, може письмово викласти свою окрему думку. Цей документ не оголошується в судовому засіданні, приєднується до справи і є відкритим для ознайом­лення.

1.         Порядок вирішення адміністративних справ колегією суд­ дів є однією з гарантій незалежності суддів, рівноправності усіх суддів одне щодо одного. Тому ч. 1 коментованої статті закріплене положення, відповідно до якого усі питання, що виника­ють при судовому розгляді адміністративної справи колегією суддів, вирішуються більшістю голосів суддів.

2.         Голосування при прийнятті судового рішення є не тільки правом, але й обов'язком кожного судді, а тому жоден із суддів при вирішенні кожного питання не може утриматися від голосування. Це пояснюється тим, що судді виконують важливу функцію державної влади із здійснення правосуддя. Так само жоден з суддів не має права утримуватися від підписання судо­вого рішення. Враховуючи авторитет головуючого, який міг би вплинути на позицію інших членів суду, ч. 2 статті, що коментується, закріплене правило, згідно з яким головуючий в судо­вому засіданні голосує останнім.

3.    Частина 3 коментованої статті врегульовує випадки, коли з приводу судового рішення у судді, не згодного з ним, є окрема думка. Так, суддя, не згодний із судовим рішенням за наслідка­ми розгляду адміністративної справи, може письмово викласти свою окрему думку. Цей документ не оголошується в судовому засіданні, приєднується до справи і є відкритим для ознайомлення. Право викладення окремої думки поширюється на всі випадки колегіального рішення судом будь-якого питання, а не лише винесення судового рішення.

Наявність окремої думки може враховуватися у разі опротестування або оскарження судового рішення у вищестоящий

адміністративний суд.

Стаття 26. Незмінність складу суду

1. Склад суду під час розгляду і вирішення адміністративної справи в суді однієї інстанції незмінний.

2.        У разі неможливості продовження розгляду адміністра­тивної справи одним із суддів до розгляду залучається інший суддя. Якщо нового суддю залучено під час судового розгляду, судовий розгляд адміністративної справи починається спочатку.

1. Частиною 1 коментованої статті встановлюється загальне правило про незмінність складу суду під час розгляду адміністративної справи. Йдеться у даному випадку про склад суду, який здійснює розгляд справи у суді однієї інстанції.

2. У деяких випадках неможливо, з об'єктивних причин, зберегти незмінний склад суду. Частина 2 коментованої статті передбачає, що у разі неможливості продовження розгляду ад­міністративної справи одним із суддів, до розгляду залучається інший суддя. При цьому обов'язковим є правило, відповідно до якого у разі залучення нового судді під час судового розгляду, судовий розгляд адміністративної справи має починатися спо­чатку.