Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
комментированный административній кодекс (1-88)....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
1.36 Mб
Скачать

1. Показаннями свідка є повідомлення про відомі йому обставини, які мають значення для справи.

2. Не є доказом показання свідка, який не може назвати джерела своєї обізнаності щодо певної обставини.

3. Якщо показання свідка ґрунтуються на повідомленнях інших осіб, то ці особи повинні бути також допитані.

1. Показаннями свідка є повідомлення про відомі йому об­ставини, які мають значення для справи. Як свідок в адміні­стративній справі може бути викликана судом кожна особа,якій можуть бути відомі обставини, що належить з'ясувати у справі.

1.    Обставини, що належить з'ясувати у справі, можуть бути відомі особі як через особисте сприйняття певного факту, так і через повідомлення про нього інших осіб. Статтею, що комен­тується, встановлена вимога про використання первісних дока­зів, що отримуються з показань свідків. Якщо ж показання свідка ґрунтуються на повідомленнях інших осіб, то ці особи,якщо це можливо, повинні бути також допитані. Якщо свідок не може конкретно вказати, з якого джерела йому відомі ті чи інші обставини, висловлює свої міркування, догадки — його повідомлення не може розглядатися як доказ. Більш докладно щодо прав, обов'язків, порядку виклику та допиту свідка  див. коментар до ст.ст. 65, 78, 141-142 КАС України.

Стаття 78. Допит свідка за місцем його проживання або в місці його перебування

1.Суд може допитати свідка за місцем його проживання або перебування з ініціативи суду, який розглядає справу, за кло­потанням сторони або інших осіб, які беруть участь у справі, чи самого свідка.

2. За дорученням суду, що розглядає справу, свідок, який не може з поважних причин з'явитися в судове засідання і про­живає за межами територіальної підсудності адміністративно­го суду, що розглядає справу, допитується суддею адміністративного суду за місцем проживання свідка.

3. Свідок, який не може прибути у судове засідання внаслі­док хвороби, старості, інвалідності або з інших поважних при­чин, допитується судом у місці його перебування.

1.Коментована стаття надає можливість допитати свідка за місцем або у місці його проживання (перебування) поза судо­вим засіданням за наявності поважних причин. Свідок, який не може з поважних причин з'явитися в судове засідання і прожи­ває (перебуває) за межами територіальної підсудності адміні­стративного суду, що розглядає справу, допитується, за дору­ченням цього суду, суддею адміністративного суду за місцем проживання (перебування) свідка. Виконання судового дору­чення про допит такого свідка виконується з урахуванням усіх встановлених вимог (див. ст. 115 КАС України та коментар до неї). Якщо свідок не може з'явитись у судове засідання а поваж­них причин (хвороба, старість, інвалідність тощо), то він допи­тується у місці його перебування.

2. Ініціюється допит свідка за місцем його проживання (пе­ребування) з власної ініціативи суду, який розглядає справу, за клопотанням сторони або інших осіб, які беруть участь у спра­ві, чи самого свідка.

Стаття 79. Письмові докази

1.     Письмовими доказами є документи (у тому числі електрон­ні документ»), акти, лист», телеграми, будь-які інші письмові записи, що містять у собі відомості про обставини, які мають значення для справи.