Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
комментированный административній кодекс (1-88)....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
1.36 Mб
Скачать

2. Виклик публікується в друкованому засобі масової інфор­мації не пізніше, ніж за сім днів до дати призначеного судового розгляду справи.

3.   Друкований засіб масової інформації, у якому розміщуються оголошення про виклик протягом наступного року, ви­значається не пізніше 1 грудня поточного року в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

1. Коментована стаття вирішує ситуацію, коли через немож­ливість визначення місцезнаходження відповідача, КАС Укра­їни надає суду можливість викликати їх через засоби масової інформації за останнім відомим місцем їхнього проживання (перебування) на території України. В порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, не пізніше 1 грудня поточного року визначається друкований засіб масової інформації, у яко­му розміщуються оголошення про виклик протягом наступного року. На виклик, який публікується в друкованому засобі ма­сової інформації, поширюється загальний строк повідомлення особи про виклик до суду. Якщо використовується спосіб пові­домлення, що передбачений коментованою статтею, до справи мають додаватися належні докази такого розміщення.

Стаття 40. Обов'язок повідомити про зміну адреси та причини неприбуття в судове засідання

1.        Особи, які беруть участь у справі, зобов'язані під час провадження у справі повідомляти суд про зміну місця проживання, перебування, роботи, служби, місцезнаходження. У разі не­ повідомлення про зміну адреси повістка надсилається їм за останньою адресою і вважається врученою.

2. Особи, які беруть участь у справі, свідки, експерти, спеціалісти, перекладачі, які не можуть з поважних причин з'явитися до суду, зобов'язані завчасно повідомити про це суд.

1. Коментована стаття покладає обов'язок осіб, які беруть участь у справі повідомляти суд про зміну своєї адреси під час провадження у справі. Інформацію про місце проживання (пе­ребування, знаходження), роботи, служби, суд отримує з адмі­ністративного позову, яка може змінитися під час розгляду. Маючи на меті забезпечення інформованості учасників процесу про хід розгляду справи, суд сповіщає осіб, що приймають участь у розгляді справи про дату, місце розгляду та ін. (див. коментар до ст. 33-34 КАС України) за останньою повідомле­ною суду адресою. Оскільки можлива неявка в суд може бути підставою відкладення справи, а особа, що приймає участь в справі, може умисно не повідомити про зміну місця проживан­ня (перебування, знаходження), роботи, служби КАС України вводить презумпцію повідомлення і вручення судової повістки (ч. 1 ст. 40).

Неявка осіб, які беруть участь у справі, свідків, експертів, спеціалістів, перекладачів може бути підставою для відкладен­ня слухання справи (див. коментар до ст. 128 КАС України), оголошення перерви (див. коментар до ст. 129 КАС України). Разом з тим, закон диференціює наслідки такої неявки в залеж­ності від причин, що її спричинили, тому з метою економії про­цесуальних засобів особи, які беруть участь у справі, свідки, експерти, спеціалісти, перекладачі, які не можуть з поважних причин прибути до суду, зобов'язані завчасно повідомити про це суд.

Стаття 41. Фіксування судового засідання технічними засобами*