Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
комментированный административній кодекс (1-88)....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
1.36 Mб
Скачать

2. Головуючий розглядає зауваження щодо технічного запи­су і журналу судового засідання, про що постановляє відповідну ухвалу.

3. У разі пропущення строку подання зауважень і відсутнос­ті підстав для його поновлення головуючий залишає їх без розгляду.

4.    Зауваження щодо технічного запису і журналу судового засідання повинні бути розглянуті не пізніше п'яти днів з дня їх подання.

 1. Правило ч. 1 коментованої статті є розвитком права на су­довий захист, закріпленого ст. 6 КАС України. Право сторін на участь у провадженні складається з кількох елементів: право бути повідомленим про час і місце розгляду судової справи; право бути повідомленим про вимоги і заперечення іншої сто­рони; право брати участь у справі особисто або через представ­ника; право знайомитися з матеріалами справи; право на оскар­ження судових рішень.

Отже, доповненням до процесуальних прав осіб, які беруть участь у справі, є права щодо ознайомлення з технічним запи­сом і журналом судового засідання. Право ознайомлення із за­значеними документами доповнюється правом відповідних осіб на подання письмових зауважень щодо їх неповноти або непра­вильності. Це право зберігається протягом семи днів з дня про­голошення рішення у справі. Строк для подання зауважень на технічний запис або журнал судового засідання має точно до­тримуватися.

2. Зауваження щодо неповноти чи неправильності технічно­го запису або журналу судового засідання, подані особами, які беруть участь у справі, протягом встановленого ч. 1 коментова­ної статті, розглядаються головуючим. Після розгляду заува­ження щодо технічного запису і журналу судового засідання, головуючий постановляє відповідну ухвалу.

В ухвалі головуючий може відхилити зауваження особи як такі, що не відповідають дійсності, може врахувати зауважен­ня повністю або частково. Закон не надає особам, що подали за­уваження, права на оскарження ухвали адміністративного суду щодо поданих зауважень. Однак, очевидно, про незгоду з такою ухвалою особи мають право зазначити у апеляційній скарзі на рішення адміністративного суду.

3.Відповідно до ч. З коментованої статті, у разі пропущення строку подання зауважень і відсутності підстав для його поновлення, головуючий залишає їх без розгляду. Отже, заяви щодо повноти запису тих учасників судового розгляду, які своєчасно не заявили клопотання про ознайомлення з ним, не беруться до уваги. Винятком із цього правила є обставини, які заслугову­ють на увагу і які зашкодили особі здійснити її право на озна­йомлення із технічним записом та журналом судового засідан­ня і подати відповідні зауваження. У кожному конкретному випадку це питання вирішується головуючим і ухвала, при­йнята ним з цього питання, має бути приєднана до адміністра­тивної справи.

4.Частиною 4 коментованої статті встановлюється строк, протягом якого мають бути розглянуті зауваження щодо технічного запису і журналу судового засідання. Цей строк становить п'ять днів з дня подання таких зауважень. Виходячи зі смислу положення, що коментується, цей строк має бути мен­шим за зазначений, але не більшим. При цьому день подачі зауважень, як слідує із змісту цієї статті, очевидно, не врахову­ється.

Відповідно до п. 17 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 21 грудня 2000 р. (із змінами, внесеними згідно з постановою Пленуму Верховного Суду України № 13 від 25.12.92 р.) при неможливості розгляду зауважень у встановле­ному порядку (не задоволена судом заява про поновлення про­пущеного строку на подання зауважень, закінчився строк пов­новажень суддів та ін.) вони приєднуються до справи та їх на­явність відповідно враховується судом вищої інстанції і за умо­ви, що справа розглядалась у колегіальному складі суду або головуючим визнано необхідним заслухати пояснення осіб, які брали участь у справі, що була розглянута суддею одноособово.

Стаття 44. Відтворення та роздрукування

технічного запису судового засідання