Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
комментированный административній кодекс (1-88)....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
1.36 Mб
Скачать

1. Усі адміністративні справи в суді першої інстанції, крім випадків, встановлених цим Кодексом, розглядаються і вирі­шуються суддею одноособове.

1. Як загальне правило встановлено, що розгляд і вирішення всіх адміністративних справ у суді першої інстанції здійсню­ється одноособове суддею, який діє від імені суду і головує у су­довому засіданні.

Виняток із цього правила встановлений ч.ч. 1,2,5 статті 24 КАС України (детальніше про це див. коментар до ст. 24 КАС України). Розгляд справ у апеляційній та касаційній інстанці­ях відбувається лише у колегіальному порядку. Щодо порядку розгляду адміністративних справ у порядку повторної касації, яку за законом здійснює лише Верховний Суд України, то вони розглядаються складом відповідних судових палат.

При колегіальному розгляді адміністративних справ деякі питання суддя-доповідач може вирішувати одноособово лише на стадіях порушення справи та підготовки її до судового роз­гляду (наприклад, див. ст.ст. 189, 190, 214, 215 КАС України та коментар до них).

Слід зазначити, що суддя, який відповідно до адміністратив­ного процесуального законодавства розглядає справу одноосо­бово, діє від імені суду. Це означає, що він одноособово вирішує всі питання, пов'язані з судовим розглядом адміністративної справи. Він також одноособово постановляє іменем України су­дове рішення, яке після набрання ним законної сили є обов'яз­ковим, як і судові рішення, постановлені колегією суддів.

Стаття 24. Здійснення адміністративного судочинства колегією суддів

1. Адміністративні справи, предметом оскарження в яких є рішення, дії чи бездіяльність Президента України, Кабінету Міністрів України, міністерства чи іншого центрального органу виконавчої влади, Національного банку України, їхньої посадової чи службової особи, виборчої комісії (комісії з референдуму), члена цієї комісії розглядаються і вирішуються в окружному адміністративному суді колегією у складі трьох

суддів.

2.Адміністративні справи розглядаються і вирішуються в окружному адміністративному суді колегією у складі трьох суддів також за клопотанням однієї зі сторін про колегіальний розгляд справи або з ініціативи судді в разі їх особливої склад­ності.

3.   Перегляд судових рішень в адміністративних справах в апеляційному порядку здійснюється колегією у складі трьох суддів.

4.   Перегляд судових рішень в адміністративних справах у касаційному порядку здійснюється колегією у складі не менше п'яти суддів.

5.        Адміністративні справи, підсудні Вищому адміністратив­ному суду України як суду першої інстанції, розглядаються і вирішуються колегією у складі не менше п'яти суддів.

6.        Перегляд судових рішень в адміністративних справах у Верховному Суді України за винятковими обставинами здійснюється колегією у складі суддів Судової палати в адміністра­тивних справах Верховного Суду України за участі не менше двох третин її чисельності (але не менше п'яти суддів) або коле­гією у складі суддів відповідних судових палат Верховного Суду України за правилами, передбаченими частиною другою статті 241 цього Кодексу (із змінами, внесеними Законом України від 06.10.2005 р).

1.Частиною 1 коментованої статті встановлюється перелік адміністративних справ, які вирішуються в окружному адміністративному суді колегією суддів. До зазначених адміністративних справ віднесені такі, предметом оскарження в яких є рішення, дії чи бездіяльність Президента України, Кабінету Міністрів України, міністерства чи іншого центрального орга­ну виконавчої влади, Національного банку України, їхньої по­ садової чи службової особи, виборчої комісії (комісії з референдуму), члена цієї комісії. У складі колегії в даному випадку має бути три судді. Передбачене цією нормою правило про колегі­альний розгляд адміністративних справ, зазначених у ч. 1 ко­ментованої статті, підвищує гарантії незалежності суду при ухваленні судового рішення.

2.Частиною 2 коментованої статті встановлене також право однієї із сторін судового адміністративного процесу звернутися із клопотанням про колегіальний розгляд адміністративної справи. У цьому випадку адміністративні справи розглядають­ ся і вирішуються в окружному адміністративному суді колегією у складі трьох суддів. Колегіальний розгляд адміністратив­ної справи в окружному адміністративному суді може здійсню­ватися також з ініціативи судді в разі особливої складності справи.

3.   Якщо в окружних адміністративних судах розгляд справи може відбуватися в одноособовому або колегіальному порядку, перегляд судових рішень в адміністративних справах в апеля­ційному порядку здійснюється лише колегією у складі трьох суддів.

4.   Таке саме правило про виключно колегіальний порядок перегляду судових рішень в адміністративних справах встановлене і для касаційної інстанції. Різниця полягає лише у кіль­кісному складі колегії — у касаційному порядку перегляд спра­ви здійснюється колегією у складі не менше п'яти суддів.

5.   Частиною 5 коментованої статті встановлене правило, відповідно до якого адміністративні справи, підсудні Вищому адміністративному суду України як суду першої інстанції, роз­глядаються і вирішуються колегією у складі не менше п'яти суддів.

6.   Перегляд судових рішень в адміністративних справах у Верховному Суді України за винятковими обставинами також здійснюється колегією у складі суддів Судової палати в адміні­стративних справах Верховного Суду України. Перегляд адмі­ністративної справи відбувається за участі не менше двох тре­тин чисельності Судової палати (але не менше п'яти суддів) або колегією у складі суддів відповідних судових палат Верховного Суду України за правилами, передбаченими ч. 2 ст. 241 цього Кодексу (див. коментар до ст. 241).

Стаття 25. Порядок вирішення питань колегією суддів